Kon_Bar Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu (edytowane) O samolocie: Polikarpow UTI-4 był dwumiejscową, szkolno-treningową odmianą słynnego myśliwca Polikarpow I-16. Powstał z myślą o przygotowaniu pilotów do przesiadki na jedną z najbardziej nowoczesnych konstrukcji myśliwskich drugiej połowy lat trzydziestych. Zachowując większość właściwości pilotażowych bojowego I-16, umożliwiał szkolenie z instruktorem siedzącym w tylnej kabinie. Produkcję seryjną rozpoczęto w 1938 roku. W czasie wojny wykorzystywano je głównie do szkolenia nowych pilotów. W zależności od źródła zbudowano od około 1600 do ponad 3100 egzemplarzy tej wersji. O egzemplarzu: Po zakończeniu II wojny światowej pojedyncze UTI-4 trafiły również do odradzającego się lotnictwa wojskowego w Polsce. Znane są dwa egzemplarze przekazane jesienią 1945 roku – jeden służył w 1. Szkolno-Treningowym Mieszanym Pułku Lotniczym, drugi został przydzielony do Technicznej Szkoły Lotniczej w Zamościu. Model powstał na podstawie zdjęć z kroniki filmowej z defilady w Warszawie we wrześniu 1945 roku. O modelu: W sieci spotkałem tylko jeden model tego samolotu w polskich barwach - przedstawiał on egzemplarz z Technicznej Szkoły Lotniczej. Tamten zapewne był w malowaniu jasnoszarym. Analizując klatkę z kroniki filmowej porównałem wygląd szachownic i kadłuba naokoło ich z wykonanymi wcześniej modelami UT-2 i UT-2M. Na tej podstawie zdecydowałem, że egzemplarz z defilady był w typowym dla tego okresu malowaniu oliwkowo-niebieskim. Co do samego modelu to wymieniłem przednią część kadłuba na swoją (z lekko uchylonymi żaluzjami wlotów powietrza do chłodzenia cylindrów silnika), użyłem rurek do wykonania wydechów, dodałem imitacje skórzanych obrzeży kabin oraz, co było największym wyzwaniem, wykonałem kopyta i wytłoczyłem własne owiewki. Musiałem to zrobić, bo w zestawie Amodel mamy jedynie owiewki późnego typu a na zdjęciach z defilady mamy egzemplarz z wczesnymi wersjami owiewek. Reszta praktycznie "z pudła" Zapraszam do galerii z pewną nowinką dla moich galerii (ale to na końcu ) I zapowiedziana nowinka - zaprzągłem AI do upodobnienia zdjęć modelu do klatki z defilady. Są pewne niedociągnięcia, ale jak na wykorzystanie darmowych modeli to jestem całkiem zadowolony Edytowane 15 godzin temu przez Kon_Bar 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Piękny szkrab, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Fajny podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu Rzadko widziany ptaszek. Podoba się. W 48 jest łatwiej - jest zestaw konwersji od AML do modelu Eduarda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Mnie również się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi