abtb Napisano 24 Września Autor Napisano 24 Września 9 minut temu, Maxy napisał: nie wiem czy podziekowałes za modelik Oczywiście! Wymiana przebiegła sms- owo, i takoż powędrowały podziękowania. A poza tym ze Sławkiem widzimy się już w najbliższy łykend na imprezie w Dęblinie. Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 12:14 Autor Napisano Wtorek o 12:14 (edytowane) W związku dość niespodziewaną informacją, która wypłynęła w ostatniej dzbanowej galerii, a zapodanej przez @Maxy, że ja nie wiem, a Gonzo się denerwuje (z tego powodu, że ja nie wiem), postanowiłem odrobinkę zresetować plany i przyjąć nowy kierunek działania. W związku z tym, że sypnęło urodzajem i kalek do P-47 mam teraz fc..uj:, planuję dorzucić dwa kolejne dzbanki do wystawki. A mianowicie P-47D Razorback o kodzie UN-Z, nazwie własnej "Мой товарищ 2" i nr ser. 42-75864, który to niby był (wg producenta kalek) samolotem na którym latał Hubert "Hub" Zemeke, kolorystyka szaro -zielona z szarym dołem i białymi pasami (fotek tego egzemplarza nie mogę znaleźć w necie, może Gonzo poratuje ) oraz P-47D Bubbletop o kodzie HV-S, nazwie własnej "Ole Cock III" i nr ser. 42-28382, na którym latał Don Smith: Wszyscy producenci kalek sugerują w tym egzemplarzu srebrny dół. ALE wg MNIE ten dół jest szary i pozostały tylko srebrne wspomnienia na osłonie silnika przy przejściu szarego spodu w szarą (lub zieloną) górę (kamo) Te niedomalowane "falki" są ładnie widoczne na załączonych zdjęciach. Innym ciekawym smaczkiem są podwieszone bazooki oraz nówki sztuki opony (aż się błyszczą ) Oczywiście można się ze mną nie zgodzić i zaproponować własną propozycję kolorystyczną Mam tylko nadzieję, że Gonzo się nie zdenerwował i nie będzie straszył zakuciem w dyby Edytowane Wtorek o 12:29 przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 14:15 Napisano Wtorek o 14:15 (edytowane) Cieszę się, że mogłem pomóc :D. W książkach jest jeszcze fotka, gdzie widać Zemkego i cały napis. Takiej z sensownym widokiem samolotu nie kojarzę, ale jeszcze zajrzę do reszty książek. Samolot Smitha to jest mega fajny egzemplarz. Ze srebrnym spodem, to nie przypominam sobie, bym się zetknął. Ale generalnie materiał zdjęciowy z tego okresu w 56th FG daje sporo niejednoznacznych sugestii. sam przy Gabreskim nie mogłem dojść do ładu i po długim namyśle zdecydowałem się na wersję z szarym spodem i końcówkami skrzydeł NMF. Wale nie wiem czy słusznie. Ciekawa interpretacja chmurki na nosie, że niby NMF. Przyjmuje się, że jest namalowana i jednak skłaniałbym się ku temu, bo NMF to byłby zupełny precedens, szczególnie, że efekt mamy tylko z jednej strony. Po mojemu to wyszedł fuckup na łączeniu ze spodem i chmurka klasycznie, po modelarsku, powstała by to zasłonić. Szmaty nie dało się położyć, bo spadała. Ale nie wiem. O Donovanie piszą też, że spód miałby być Sky Blue i w ogóle, że przemalowano go w kolory szary/szary/błękitny. Ale w tej książce to jeszcze inne ciekawe rzeczy piszą :). Za to rzeczywiście ciekawa jest zupełnie wyjątkowa zimowa wersja HV-S: Ale tu nie ma szans na bazooki. No i nieźle prezentuje się jako Wooooo po transferze do 9th AF. Edytowane Wtorek o 14:17 przez greatgonzo 1 Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 19:07 Napisano Wtorek o 19:07 Ta fotka pojawiła się kiedyś w starym polskim, wydawnictwie z podpisem, że samolot nazywał się smirnoj towariszcz. czy jakoś tak :). Jest jeszcze taka z boku, gdzie widać cały napis i niewiele więcej. Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 22:57 Napisano Wtorek o 22:57 Wróć! To co pokazujemy i o czym mówimy do tej pory to Moj Towariszcz - P-47C. A Ty mówisz o D-15. Tego znamy z kilku fotek: jak płonie, jak nie płonie i zalany jest pianą gaśniczą i jak leży nieco skanibalizowany po umyciu z piany. Wiele nie polatał, zanim nie zamienił się w beacon of Minas Tirith. 1 Cytuj
abtb Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Wróć! To co pokazujemy i o czym mówimy do tej pory to Moj Towariszcz - P-47C O właśnie! 6 godzin temu, greatgonzo napisał: A Ty mówisz o D-15. TAK! O takiego mam w kalkach ( D-20 ) I kalki z numerem kodu, napisem i symbolami zestrzeleń na ten egzemplarz: 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Tego znamy z kilku fotek: jak płonie, jak nie płonie i zalany jest pianą gaśniczą i jak leży nieco skanibalizowany po umyciu z piany. Czyli że jak bym nie pomalował - to będzie dobrze Ostatecznie można zrobić w wersji "płonącej" Drugi z omawianych tematów to ten: Jak widać - różni się odrobinkę od egzemplarza z fotek - srebrny dół, brak "falki", chmurki) i w dalszej części instrukcji z pasami inwazyjnymi z góry płata Tak wyglądają kalki: Wracając do malowania - orzekliśmy że dół jest jednak szary ale że : 15 godzin temu, greatgonzo napisał: szczególnie, że efekt mamy tylko z jednej strony. Hmm - strona lewa: - strona prawa: Nie będę się upierał, ale jakby coś jednak było Dodatkowo intryguje mnie wyraźnie ciemniejszy pasek na przejściu koloru czerwonego w kamo na osłonie silnika - wygląda jak jakiś efekt celowy. Na zdjęciu z lewej strony go nie widać, ale fotka jest takiej jakości że można na niej wszystko zobaczyć albo i nie. Dojdziemy do etapu malowania - będziemy rozkminiać 17 godzin temu, abtb napisał: kalek do P-47 mam teraz fc..uj: czyli tyle: tradycyjnie jest odrobinka golizny: i już można se zrobić: Ale jakby szło mocno pod górę to jest "Ostateczna Deska Ratunkowa": I dobrze jest jak jest - starczy tych rozkmin teoretycznych - jak skończę się babrać z Fokkerami w nikczemnej skali to ruszam dalej z praktyczną częścią warsztatu Edytowane 19 godzin temu przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu W tych kalkomaniach co pokazujesz, to co samolot, to większa atrakcja. Zemkego przygotowali chyba na zasadzie, że znajomy znajomego widział zdjęcia i opowiadał że... . To, że D-15 podają jako D-20 można wyjaśnić literówką, ale generalnie to można tym sobie coś podetrzeć. Niezorientowanym wyjaśniam - dupę. Odezwij się jak będzie moment, podeślę Ci info. Ale z tych kalkomanii możesz mieć kłopot. Moj towariszcz musiałbyś ciąć po literce. Masz rację z ta chmurką z prawej. Przeczytałem coś w książce i nie sprawdziłem na fotkach. Widać ją też na wersji zimowej. Dobra obserwacja z oddzieleniem czerwonego. Wygląda to na czarną taśmę. taką samą, jaką w Gabreskim uporządniano niedoskonałości malowania. Moim zdaniem reakcja na jakiś wyciek, albo pozostałość po maskowaniu. Obstawiam to drugie, ale nie wiem. 1 Cytuj
abtb Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Dzięki @greatgonzo za odzew Samolot Zemkego wpadł mi w oko z racji "braku" w kolekcji łaciatego Razorbacka, więc jak jest kicha to nie ma co na siłę robić i powielać kalkowej patologii. Przy takiej ilości kalek zawsze można coś sobie wyszukać, co jest bardziej udokumentowane. 17 minut temu, greatgonzo napisał: Moj towariszcz musiałbyś ciąć po literce. To akurat dla mnie żaden problem 17 minut temu, greatgonzo napisał: Moim zdaniem reakcja na jakiś wyciek, albo pozostałość po maskowaniu. Obstawiam to drugie, ale nie wiem. Myślę, że dobrze obstawiasz, bo w tym miejscu nie ma żadnego łączenia pionowego blach (jest bardziej z przodu). Tzn. jest ale w poziomie i raczej by tak nic nie ciekło. Powtórzę fotkę: na której widać pionowe łączenie (tuż przed linią podwójnych zamków)oraz tą taśmę i piękny odkurz bieli tuż za nią. Wymalowanie tego - niezła sztuka. Patent na wykonanie czegoś takiego Zbyszek sprzedał przy okazji prezentacji swojego Mustanga Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 6 godzin temu, abtb napisał: Tak wyglądają kalki: Nie chcę psuć zabawy, ale kogucika to ktoś chyba narysował (a osobliwie dobierał kolorystykę) na podstawie przekazów ustnych. Nie wiem też, skąd pomysł na srebrne obwódki liter kodowych. Radio call number też ktoś chyba widział z daleka tylko... Cytuj
greatgonzo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) 45 minut temu, abtb napisał: To akurat dla mnie żaden problem Ale problemem będzie, że Zemke nie był łaciaty :). Ale parę się znajdzie. Tylko nie wiem, czy na Twoich kalkomaniach. Ten chyba najbardziej znany: Żółty kogut był w razorbacku. Może się zasugestionowali :). Edytowane 11 godzin temu przez greatgonzo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi