Lestat Napisano Sobota o 18:45 Napisano Sobota o 18:45 (edytowane) Co prawda założenie warsztatu na Modelworku to często proszenie się o gównoburzę i o merytorycznego kopa w jaja, szczególnie przy moim umiarkowanie poważnym podejściu do realizmu, no ale co tam... GAZ Tigr w wersji 233114 STS od Menga. Złożyłem ostatnio Humvee od ICM-u na którego trochę sobie ponarzekałem (można poczytać w galerii), więc wypadałoby zrobić cos zbliżonego z drugiej strony barykady. Zestaw od Meng wydaje sie byc o niebo ciekawszy od wspomnianego ICM-u, wrażenie szczególnie na mnie zrobiły kalkomanie z odwzorowaniem wykładziny pokrywającej wnetrze pojazdu, no jeszcze sie nigdzie z czyś takim nie spotkałem. Model, jak to nazywam - modułowy, czyli robimy kilka mniejszych modeli, rama, dól wnętrza, góra wnętrza itd i ulepiamy to później w całość. Na razie sklejona rama (można bez problemu i cudowania zrobić skrętne koła) i przygotowane do podkładu elementu dołu kabiny. Co do malowania mam dwa dylematy póki co, deska rozdzielcza cała czarna (bedzie łatwiej i szybciej) czy szara z czarnymi "wstawkami" (będzie fajniej) oraz ten podest dla strzelców - szary, aluminium czy taki gunmetal bardziej, ze zdjęć które znalazłem ciężko stwierdzić. Edytowane Sobota o 18:46 przez Lestat Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 21:37 Napisano Sobota o 21:37 (edytowane) 2 godziny temu, Lestat napisał: ,, .... wrażenie szczególnie na mnie zrobiły kalkomanie z odwzorowaniem wykładziny pokrywającej wnetrze pojazdu, no jeszcze sie nigdzie z czyś takim nie spotkałem. Model, jak to nazywam - modułowy, czyli robimy kilka mniejszych modeli, rama, dól wnętrza, góra wnętrza itd i ulepiamy to później w całość. Na razie sklejona rama (można bez problemu i cudowania zrobić skrętne koła) i przygotowane do podkładu elementu dołu kabiny. Co do malowania mam dwa dylematy póki co, deska rozdzielcza cała czarna (bedzie łatwiej i szybciej) czy szara z czarnymi "wstawkami" (będzie fajniej) oraz ten podest dla strzelców - szary, aluminium czy taki gunmetal bardziej, ze zdjęć które znalazłem ciężko stwierdzić. O tej wykładzinie myślisz? W wersji 2330 jest wiele podwersji różniących się m.in.. wyposażeniem wnętrza w wielu pojazdach widać szyby mające zielonkawy odcień Tigr 230 kalkomania do wnętrza kiedyś sklep modelarski Agtom miał takie drogowskazy , popytaj może jeszcze jakieś mają RUSSIAN GAV 233115 "TIGER-M" SPN SPV Edytowane Sobota o 21:41 przez bulik58 Cytuj
Lestat Napisano Sobota o 21:58 Autor Napisano Sobota o 21:58 Tak, ta wykładzina, część zdjęć oczywiście znam, dzięki w każdym razie. Kalki 3D tym razem sobie odpuszczę, zrobie tą deskę rozdzielczą chyba na szaro jednak, cała czarna jest nudna. Cytuj
bulik58 Napisano Sobota o 23:36 Napisano Sobota o 23:36 Godzinę temu, Lestat napisał: Tak, ta wykładzina, część zdjęć oczywiście znam, dzięki w każdym razie. Kalki 3D tym razem sobie odpuszczę, zrobie tą deskę rozdzielczą chyba na szaro jednak, cała czarna jest nudna. Pytanie czy one są robione w dwóch kolorach, bo jak się przyjrzeć tym fotkom to sam zauważysz iż te tablice przechodzą od czarnego i kończą na szarym Cytuj
Lestat Napisano Sobota o 23:42 Autor Napisano Sobota o 23:42 (edytowane) 7 minut temu, bulik58 napisał: Pytanie czy one są robione w dwóch kolorach, bo jak się przyjrzeć tym fotkom to sam zauważysz iż te tablice przechodzą od czarnego i kończą na szarym pozwól, że zacytuję sam siebie z pierwszego posta: "szczególnie przy moim umiarkowanie poważnym podejściu do realizmu" a poza tym: Edytowane Sobota o 23:44 przez Lestat 1 Cytuj
bulik58 Napisano Niedziela o 10:41 Napisano Niedziela o 10:41 (edytowane) 11 godzin temu, Lestat napisał: pozwól, że zacytuję sam siebie z pierwszego posta: "szczególnie przy moim umiarkowanie poważnym podejściu do realizmu" a poza tym: Ja nie neguję Twojego podejścia do tematu , gdyby oceniać realność w dosłownym tego słowa znaczeniu to w wypadku wielu modeli byłoby to kluczowe słowo w ich ocenie na konkursach . Poza tym TY sam decydujesz o wyglądzie swojego modelu a ja mogę ci tylko coś podpowiedzieć. pierwsza z tych 2 fotek wydawała mi się bardzo znajoma tu również widać zielonkawy odcien szyb co do tak wyraźnego szarego koloru deski rozdzielczej , przetłumaczenie ze strony rosyjskiej Różnica w kolorze deski rozdzielczej pojazdów opancerzonych z rodziny Tiger wynika z modyfikacji pojazdu (model podstawowy lub zmodernizowany Tiger-M), z typu pojazdu (wojskowy, policyjny lub cywilny) oraz ewolucji generacji. Główne przyczyny różnic: Wymagania materiałowe i przeciwpożarowe: Wczesne i standardowe wersje samochodu pancernego (np. GAZ-2330, SPM-1, SPM-2) były wyposażone w formowany panel z tworzywa sztucznego, zunifikowany z ciężarówkami GAZ-3307 / GAZ-3308 „Sadko”. Tradycyjnie był on produkowany w kolorze szarym (lub ciemnoszarym). Oto kluczowe powody, dla których deska rozdzielcza we wczesnych lub podstawowych wersjach GAZ-2330 jest szara, a w innych modelach czarna: Unifikacja z ciężarówkami GAZ: Podstawowy element deski rozdzielczej (numer części 4301-5325128) został pierwotnie zaprojektowany dla ciężarówek GAZ-3307 i GAZ-3309 z maską. Pojazdy te zjeżdżały z linii montażowej w dużych ilościach z formowanym szarym plastikiem. Aby obniżyć koszty i przyspieszyć rozwój pierwszych Tygrysów, fabryka wykorzystała prefabrykowany panel do ciężarówek. Szary panel to zatem pozostałość po użytkowych ciężarówkach GAZ, natomiast kolor czarny pojawił się w cywilnych, limitowanych wersjach VIP oraz Tygrysach nowej generacji. W zmodernizowanych wersjach wojskowych Tigr-M na prośbę Ministerstwa Obrony, poprzednie wnętrze zostało całkowicie zastąpione nowym z wyjmowanymi sekcjami, aby zmniejszyć zagrożenie pożarowe i produkowany jest jako matowy czarny , umożliwia również sztywne mocowanie sprzętu wojskowego, od radiotelefonów po taktyczne tablety elektroniczne. P.S. Tigr doczekał się uznania nawet w oczach filatelistów. Edytowane Niedziela o 10:56 przez bulik58 Cytuj
Lestat Napisano Niedziela o 11:58 Autor Napisano Niedziela o 11:58 (edytowane) Godzinę temu, bulik58 napisał: W zmodernizowanych wersjach wojskowych Tigr-M na prośbę Ministerstwa Obrony, poprzednie wnętrze zostało całkowicie zastąpione nowym z wyjmowanymi sekcjami, aby zmniejszyć zagrożenie pożarowe i produkowany jest jako matowy czarny , umożliwia również sztywne mocowanie sprzętu wojskowego, od radiotelefonów po taktyczne tablety elektroniczne.P No dobra To tak podsumowywując. W wersji która robię, jest mozliwe żeby deska była szara, czy jest to raczej wykluczone? Bo jak wykluczne, to nie bedę walił głupa i zrobię czarną czy tam szara-czarną, ale jak teoretycznie możliwe? Zresztą... co sie będe oszukiwał, po samej desce z modelu i lokalizacji zegarów i przełączników widać, że to ta po modernizacji i nie może byc jasno szara... Ech, ciągle pod górkę Edytowane Niedziela o 12:01 przez Lestat Cytuj
bulik58 Napisano Niedziela o 13:26 Napisano Niedziela o 13:26 Godzinę temu, Lestat napisał: No dobra To tak podsumowywując. W wersji która robię, jest mozliwe żeby deska była szara, czy jest to raczej wykluczone? Bo jak wykluczne, to nie bedę walił głupa i zrobię czarną czy tam szara-czarną, ale jak teoretycznie możliwe? Zresztą... co sie będe oszukiwał, po samej desce z modelu i lokalizacji zegarów i przełączników widać, że to ta po modernizacji i nie może byc jasno szara... Ech, ciągle pod górkę ,, Ech, ciągle pod górkę ,, Nie narzekaj spytaj tych co lubią chodzić po górach to ci odpowiedzą ,, góry są po to aby je zdobywać ,, . Ja cię tylko poinformowałem o tym , żebyś wiedział o takiej możliwości . TY jako szef produkcji sam zadecyduj , poza tym słowo czarne nie oznacza smoły i nie możesz dodać np. ciemno szarej lub niebieskiej itp. farby aby przełamać tą ciemność. 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano Niedziela o 19:59 Napisano Niedziela o 19:59 Generalnie Rosjanie nie napisali że modernizacja wiązała się ze zmianą silnika pierwsze Tigry miały Amerykańskie silniki Cumins, ale kiedy rozpoczęli wojnę na Ukrainie to zmienili silnik na GAZ ale to wymagało przerobienia maski i pojawiła się maska garbem . Cytuj
bulik58 Napisano wczoraj o 12:35 Napisano wczoraj o 12:35 16 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: Generalnie Rosjanie nie napisali że modernizacja wiązała się ze zmianą silnika pierwsze Tigry miały Amerykańskie silniki Cumins, ale kiedy rozpoczęli wojnę na Ukrainie to zmienili silnik na GAZ ale to wymagało przerobienia maski i pojawiła się maska garbem . Przejście z amerykańskich silników Cummins na produkowane w kraju silniki rosyjskie (YaMZ-534, wytwarzane przez Jarosławską Fabrykę Silników w ramach struktury „Russian Machines” / „Basic Element”, należącej do koncernu GAZ) oficjalnie rozpoczęło się w 2010 roku. The shift from American Cummins engines to domestically produced Russian engines (YaMZ-534, manufactured by the Yaroslavl Motor Plant under the GAZ-owned Russian Machines/Basic Element umbrella) officially began in 2010 https://www.google.com/goto?url=CAESlQEB6zswFU-oKF2MPJQMusPwb1DuPv96FBs2QYkDcRQFzO7cgrdfcQquuUxjhE90xpHkLJLebtwChYnLkDSLMEClNWbyA9tqhtUyWeVd-3cZ-1vKj8ZySAcHSK779haTHcrL-8lgSnydVcpHECN-bLdZJs5kXWQJhxRiWNBcu144LnUtkwjECCUIR3A_oGSn-2BMzeAU2A Proces ten rozpoczął się od wprowadzenia zmodernizowanego wariantu VPK-233114 Tigr-M, zaprezentowanego po raz pierwszy publicznie na targach Interpolitex-2010. Pojazd ten wyposażono w nowy wielopaliwowy silnik turbodiesel JaMZ-5347-10, a także w ulepszone opancerzenie, przeprojektowaną maskę silnika oraz system ochrony przed bronią masowego rażenia (OPBMR). Po zakończeniu prób zwiększono produkcję seryjną tego wariantu z rodzimym silnikiem, a w pierwszej połowie 2013 roku został on oficjalnie przyjęty do służby w rosyjskich siłach zbrojnych. VPK-233114 Tigr-M variant, which was first publicly unveiled at the Interpolitex-2010 exhibition. This modernized vehicle featured the new YaMZ-5347-10 multi-fuel turbodiesel engine, alongside enhanced armor, a redesigned hood, and an NBC protection system. Following trials, mass production of this domestic engine variant ramped up, and it officially entered service with the Russian military in the first half of 2013. https://www.google.com/goto?url=CAESbQHrOzAVnScvErucLCSaRcX9_-c_s9o1nQ88TYW28NvMbCb_cGEQ2sQ44WSa3cl0Vm_-kqqr2s8d4SykUc-WkJAnWuXIpJwswTUjbCI19Idh4YFD48NBQU1Fp0_K-tZtKo_VUWu9GiSynWP085M https://www.google.com/goto?url=CAEScgHrOzAV_gg4GeQAIFjnLAn11UVulZd1RM9gZmcSrUh34omWDPsezCAhBVAcqL3bIvW7HGiXNCVLtM8nKE2JfNZjGa2AdLKSMzGtq8v_xRsYCHTZ5U7I2AZ3ToiBBeinXgW2QprNYm9-6dwdl1H1CPquMg Model Menga ma jeszcze pokrywę silnika bez garba ale tablicę rozdzielczą ma wg. słów autora wątku już nowszą, zdjęcia Tigrów z ,,garbem ,, ilustrują bardziej kolor szyb niż nawiązanie do modelu . Cytuj
bulik58 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu A więc czas odsłonić kurtynę i pokazać na jakim jesteś etapie , kibice chcą nasycić oczy i coś skomentować a nie czytać już jakiś banialuków. Cytuj
Lestat Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, bulik58 napisał: A więc czas odsłonić kurtynę i pokazać na jakim jesteś etapie , kibice chcą nasycić oczy i coś skomentować a nie czytać już jakiś banialuków. OK, no to tak na szybko, element wskazany strzałką zostawić w kolorze podłogi czy pomalować na szaro, tak jaki inne elementy wnętrza czyli stelaż na magazynki , uchwyty foteli, czy podest dla strzelców. Edytowane 21 godzin temu przez Lestat Cytuj
bulik58 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Lestat napisał: OK, no to tak na szybko, element wskazany strzałką zostawić w kolorze podłogi czy pomalować na szaro, tak jaki inne elementy wnętrza czyli stelaż na magazynki , uchwyty foteli, czy podest dla strzelców. Poniżej masz fotkę gdzie widać stelaż na magazynki , stojak pod nogi i podłogę. Fotele masz z pokrowcami i bez. Zwróć uwagę na lampy podsufitowe , mają zielonkawy kolor szkła tak wyglądało wnętrze Tigra jednego z forumowych modelarzy wspomniane powyżej lampki wnętrza , porównaj z oryginalnymi YouTube #03 GAZ TIGER ENG - elements of the vehicle interior and the cabin camouflage Cytuj
Lestat Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowane) no wszystkie te zdjęcia mam, ale właśnie nie rozwiewają do końca moich wątpliwości w stosunku do elementu o który pytałem. Skłaniam się do szarego, ale na żadnym zdjęciu nie wygląda on dokładnie tak jak ten w modelu . No ale na zdjęciu modelu forumowicza jest szary, z kolei ten z filmu zostawił go czarnym... Edytowane 19 godzin temu przez Lestat Cytuj
bulik58 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, Lestat napisał: .... ale właśnie nie rozwiewają do końca moich wątpliwości w stosunku do elementu o który pytałem. ... Nie bardzo rozumiem Twoje zakłopotanie. Ja wrzuciłem ci tylko parę fotek które pokazywały zarazem podłogę jak i regały przykładowo , natomiast co do koloru czarnego popatrz na fotele i podłogę wydają się być bardzo zbliżone . Poza tym słowo ,, czarny ,, nie oznacza iż pod tą nazwą jest tylko 1 kolor i nie ma nic po nim , jest wiele odcieni każdego koloru. Dla mnie największą różnicą są listwy , można spotkać np. w kolorze srebrnym/alu , szarym . Czasem trzeba mieć jak to nazwałeś " umiarkowane podejście do realizmu" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi