Skocz do zawartości

Gdzieś w Polsce 1944r. -Master Box, scratch, śmieci m.-1/35

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem Ari, że w stu procentach wóz ten nie jest taki jaki był używany w Polsce kiedyś, kożystam jak wiesz z zestawu Master Boxa, jakbym chciał oddać taki nasz wóz musiałbym poprostu zrobić go sam od początku, a na razie poprostu mnie zdolnościowo nie stać, tak samo jest w przypadku koni jeśli chodzi o tzw. okablowanie. Poprostu musicie mi wybaczyć te nieścisłości, jęsli Was tak rażą, kto wie może w przyszłości zrobię bardzie poprawnie jak doświadczenie w modelarstwie będzię więkrze. Narazie bawię się z tym co mam i jak potrafię.

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie zapomnij o .. bacie.

Wiem wiem,

Co do wozów i okablowania to nie tylko co kraj ale i co okolica to inne.

technicznie wychodzi super. Merytorycznie - burek nie jedzie na wozie tylko biegnie obok. Nie ma takiego burka który wytrzyma urok jazdy takim czym

Pracę nad samą diorką idą powoli z powodu braków na magazynie materiałów, będę musiał przejść sie do lasu i do modelarskiego. Narazię przedstawia się to tak;

71216557ee468755.jpg

0e2cfa03d06dd901.jpg

Robie drzewko z obowiązującą modą czyli ekologicznie ;

9194e04dfad7acfa.jpg

8eac91e44b4958cf.jpg

I przymiarka wozu na sucho, mniej więcej będzie wyglądać to tak;

ec71d1c8d114a76f.jpg

Pozdrawiam

Ja znowu pomarudzę trochę- niby "warstat", a nic nie piszesz, z jakich materiałów robisz dioramiszcze.

Poza tym- kolejny raz o psie- gośc wiezie psa na wozie? Pan gospodarz? Panu gospodarzowi to pies za furmanką per pedes zasuwa, jeśli w ogóle, bo o ile pamiętam, każdy pies poza obejściem był w GG, ale i w Rzeszy, załatwiany odmownie...

No tak przepraszam, więc podstawa to ramka po obrazie później poszła na to masa szpachlowa. Kolejnym etapem jakim wykonałem była polna droga, zrobiłem ją z mieszaniny posypki modelarskiej z domieszką wikolu wyżej wymienionej masy oraz wody, wody dodałem tylko trochę dlatego że gdy to wysycha zaczyna to wszystko lekko pękać, robią się malutkie szparki. Póżniej gdy to wyschnie, będę różnymi kolorami malował, co da jak myślę efekt kamienistej drogi, oraz w końcowym etapie dam również troszkę błotka. A pies zostaje no wozię bo mi się tak podoba.

Pozdrawiam

A pies zostaje no wozię bo mi się tak podoba.

I tak trzymaj, nie daj się przekabacić. Robisz model dla siebie nie dla nas, jeżeli taki miałeś pomysł to ok. Ja też nie widzę powodu dlaczego miałoby go tam nie być? Jechał sobie drzemiąc smacznie pomiędzy workami no i zerwał się przyjrzeć się partyzantom. A że ci, jak piszesz, będą częściowo w niemieckich mundurach to pewnie ich jeszcze zaraz obszczeka

Bardzo fajny warsztat, kibicuję dalej.

Pozdrawiam,

Krzysiek

A pies zostaje no wozię bo mi się tak podoba.

I tak trzymaj, nie daj się przekabacić. Robisz model dla siebie nie dla nas, jeżeli taki miałeś pomysł to ok. Ja też nie widzę powodu dlaczego miałoby go tam nie być? Jechał sobie drzemiąc smacznie pomiędzy workami no i zerwał się przyjrzeć się partyzantom. A że ci, jak piszesz, będą częściowo w niemieckich mundurach to pewnie ich jeszcze zaraz obszczeka

Bardzo fajny warsztat, kibicuję dalej.

Pozdrawiam,

Krzysiek

A może piesek chory i do weterynarza go wiozą?

Pozdrawiam

Nawet dziś na wsi weterynarz to wydatek zbędny
Zdziwiłbyś się, na ilu wsiach ludzie korzystają z usług weterynarza dla tzw. zwierzątek domowych...

Pozdrawiam

Nawet dziś na wsi weterynarz to wydatek zbędny
Zdziwiłbyś się, na ilu wsiach ludzie korzystają z usług weterynarza dla tzw. zwierzątek domowych...

Pozdrawiam

Tak to prawda.

A teraz dalszy etap prac. Więc tak jak napisałem wcześniej droga już wyschła, niestety trochę więcej popękało niż chciałem, gdy zrobię błotko powinno się to trochę zniwelować tak myślę ;

3ca8cfaf9f807554.jpg

Pracę trwaję też nad drzewem, dodam też parę spadniętych gałęzi obok niego, oraz wykonam kwitnące kwiatki wkońcu wiosna;

7735517510134835.jpg

Zakupiłem GS-a więc pora na figurki, narazie zaczołem jedną;

08282bc521dd2303.jpg

Przy niej będe dorabiał ręce, nakrycię głowy ogólnie ubranię ma sprawiać wrażenię upływu czas, dodam gdzie niegdzie łatki, przy malowaniu bardziej je wybrudzę ale to póżniej.

Będąc w zklepię zoologicznym, kupowałe coś do gryzienia dla pieska(nie tego co na wozię ), kupiłem sztuczne roślinki, moim zdaniem nadają się na diorkę o to onę;

aee4f25bbe6e59f9.jpg

cbe970c39b9bbaca.jpg

Pozdrawiam.

Co to za roślinki ? Jak sie to nazywa w zoologicznym ?

Są to roślinki sztuczne, te okurat są z plastiku, nazywają sie tak jak na opakowaniu(na czerwono jest podana nazwa). Używa się ich przy hodowli rybek w akwarium, moją poprostu zastępować te prawdziwe. Jest wiele ich rodzajów przynajmniej w tym zoologicznym co je kupiłem.

Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam fotki z mojego postępu nad dioramą.

Zaczynając od początku, zrobiłem z ziemi, wikolu, masy szpachlowej, posypki modelarskiej taką oto miksturę/masę;

ed9045657cef3445.jpg

Po dolaniu wody i rozmieszanie otrzymałem taką oto papkę ;

1cfb2ec13cbc438f.jpg

Następnie naniosłem to na diorkę;

1a5a4e135fe9d470.jpg

Oraz zaczołem pokrywać diorkę szatą rośninną, wykonaną z włosia od pędzla, oraz takich krzaczków i posypki;

516ba07ced1fb205.jpg

587a7fe2a625ccb3.jpg

da858ae45c792d83.jpg

I tak to na ten czas wygląda;

c115c9158e7c58b3.jpg

Teraz tylko zrobię wodę w rowię, dodam parę patyczków, jeszcze trawki, błotka na drodzę, coś tam coś tam.

Pozdrawiam

Dzięki Wam za tę słowa.

Dzisiaj pobawiłem się przy drzewku, z ususzonego bukietu majej babci podwędziłem to( );

bb9501790315bc8b.jpg

bb93f1dfc3c2cdf0.jpg

I z tego pierwszego zrobiłem kwiatki na zmordowanym przez życie drzewku , w końcu scenka na diorce dzieję się wiosną a tak to wyszło;

9bf622accf14d6de.jpg

3df3037ba65c6b0dmed.jpg

PS:

Mam nadzieję, że za ten uczynek zabardzo mi się nie dostanię

Pozdrawiam

Fajnie wyglądają te roślinki, chyba się jutro przejdę po nie do zoologicznego.

Osobiście nie polecam ich do tego typu makiet, one są fajne do dioramek, elementów plansz 'rpg' (SW Miniatures), ogólnie SF. DO w/w dioram i makiet, lepsze są roślinki, drzewka do modeli kolejek, jeżeli już. Na allegro widziałem fajne drzewa krzewy w skali 1/35 i 1/72, idealne do naszych celów.

Witam. Niestety ze względu, że mam praktyki i piszę prace licencjacką, mam mało czasu, więc po krutce;

Na diorce w rowie zrobiłem dzięki specyfikowi vallejo water effects stojącą wode, jeszcze schnie dlatego widać to białe;

453bcaf4bb7481ffmed.jpg

Umieściłem na niej już wóz i dodałem narazie w jego odrębie błotko, które zrobiłem z tego samego specyfiku vallejo oraz dodaniu do niego farbki;

b1fddd909b883a01med.jpg

bb43de148a3dfdc5med.jpg

11bdd9803fb9a9famed.jpg

Dodałem też pare patyków, krzaczków i troche trawki na środku drogi;

7a8554cc3899c16emed.jpg

a90dc82e694feaf2med.jpg

b5f7e9e6c41c24e9med.jpg

Jeszcze dodam wzdłuż rowu nieco więcej trawki, bo chyba wygląda troche pustawo?. Dam na miejsce konie i zrobie jeszcze pasy do nich oraz bata przy dziadku. Po tym wszystkim zaczne zabawe z partyzantką i tu ponawiam swoją proźbe jak kto posiada jakieś fotki z partyzantką to prosze niech wstawi abo prześle na PW.

Dzęki i pozdrawiam

Witam, do tej pory mi się bardzo podobało, a teraz mam mieszane uczucia. Po pierwsze te centki na popękanej drodze, jakoś do mnie nie przemawiają Po drugie krzaczki umieszczasz w tej masie, która ma odcień szarawy i w moim odczuciu odcina się kolorystycznie od jasno brązowej drogi, może przydało by się to jakoś połączyć kolorystycznie. Jak to zrobić, to Ci nie powiem, bo nie mam pojecia Może się myle, może w realu wygląda lepiej, ale to moje odczucia. Co do zdjęc partyzantów, to tak ogólnie, czy z jakiś rejonów potrzebujesz? Jak z kresów to myśle, żeby się znalazło pare. Pozdrawiam