Skocz do zawartości

MEMENTO MORI - ZIł 157 - 1/35 TRUMPETER - NOWE FOTKI

jacekkarolczak

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze podobały mi się dioramki ze zniszczonymi, spalonymi pojazdami, które uważałem za najtrudniejsze do wykonania. W końcu postanowiłem spróbować swoich sił w takim temacie. Jako "ofiarę" wybrałem model mojej ulubionej ciężarówki Ził 157 wydany przez Trumpka. Model dość nowy i dobrze zdetalizowany, wsparłem blaszką z Eduarda i kawałkami Ace`a. Swoje szaleństwo nieco ograniczyłem w stosunku do posiadanej dokumentacji bo inaczej nigdy bym go nie skończył. Jak wyszło sami oceńcie.

Nowa sesja poniżej

14-1.jpg

13-1.jpg

12-1.jpg

9-1.jpg

10-1.jpg

11-1.jpg

1-1.jpg

2-1.jpg

3-1.jpg

4-1.jpg

5-1.jpg

6-1.jpg

7-1.jpg

8-1.jpg

21.jpg

19.jpg

18.jpg

17.jpg

16.jpg

15-1.jpg

Edytowane przez Gość

Z drzwi nie zeszła bo był to lakier piecowy - oryginalna zieleń z innego pojazdu, a zakładam że ten piaskowy to było warsztatowe malowanie... Lokacja - kraj arabski sympatyzujący ze Związkiem R. stąd duże aplitudy temperatur noc-dzień i lakier szlag trafił...

Za jakość zdjęć wszystkich przepraszam i obiecuję poprawę ale najwcześniej w weekend.

A ja tak "z innej beczki". Wszyscy oglądacze widzą, że sam model wymiata poziomeme wykonania i realizmem , ale mnie ciekawi ta blacha trapezowa/falista na budce z boku dioramki. To zwykły "beer metal" zakuty w odpowiedni kształt na wzorniku czy jakiś gotowiec?

P.S. Naprawdę, popraw te fotki, teraz to nawet połowy efektu Twojej pracy nie oddają, a szkoda.

a propos cappucino - chodziło mi po prostu o uzyskanie faktury takich jakby parchów - zawsze kiedy coś solidnie zardzewieje metal zaczyna się rozwarstwiać i puchnąć. Stąd ten patent. Po prostu detal smarowałem najrzadszym cyjanoakrylem Rikku i posypywałem proszkiem czyli ową kawką. Potem jeszcze troszkę CA żeby to dobrze związac tam gdzie nie wsiąkło i delikatny szlif żeby te parchy za wysokie nie były. i potem już malowanko - ot cały sekret. Pewnie dałoby radę z innym proszkiem czy pyłem - ale to akurat miałem pod ręką

A props figur - nawet miałem coś tam postawić - ale pasowałby jakiś talibek jedynie - stwierdziłem że bardziej mrocznie i samotnie będzie wyglądał sam Ził, ewentualnie jakąś kozę albo innego zwierzaczka bym tam dał ale nie widziałem fajnych figur w tym temacie.

Inspiracją były dla mnie modele Zisa 151 na dio z Czernobyla - tam facet dał idealny klimat ale ciężarówki właściwie nie ruszył, oraz genialny Opel Blitz w 1/24 z Italerki gdzie autor po prostu dał czadu - mówię o tym z pajęczynami w środku, pewnie niektórzy widzieli na jakimś zachodnim forum... No i oczywista - destrukty Rafałowe

hmmm, chyba widziałem na żywo ten model na konkursie w Listopadzie w Warszawie, czyż nie?:

wystawa%202008%20016.jpg

(stał obok mojego SCUDa )

Znaki szczególne się zgadzają...

Tak, tylko teraz jest super dopracowany!

Gratulacje!

PS: mam nadzieję Ostach że się nie obrazisz że użyłem twojej fotki ...