Seb Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Raczej wątpię czy się wyrobię, ale mam nadzieję że konkurs zostanie przedłużony Mam już komplet potrzebnych rzeczy to pokażę z czym wystartuje: Tym razem mam zamiar zrobić Tygrysa w wersji afrykańskiej, a zbuduję go z tego: Czyli mamy tu: - Tiger I Ausfuhrung Africa, Initial Production, Tamiya 1:35, nr kat. 35 227 - liny holownicze Karaya, nr kat. TCR3502 - 2 x blaszki Abera, nr kat. 35014, 35A11 - lufa rbmodel nr kat. 35B01 - gąsienice Friulmodel nr kat. ATL-25 - zestaw kalkomanii Techmod do wczesnych Tygrysów. Mam zamiar możliwie wiernie odtworzyć pojazd z 501 Batalionu Czołgów Ciężkich o nr 112 stacjonujący w Tunezji 42' (po to kalki). Uporam się tylko z innym Tygrysem i myślę że na początku lutego ruszam. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Wooow, widzę model full wypas, mam nadzieję, że zdążysz bo będę patrzył jak Ci idzie. Chyba dużo Cie to wszystko kosztowało, bo tyle dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Chętnie popatrzę. stodwunastka to był mój pierwszy model w 1/35. Eh jak ten czas leci to już jakieś 10 lat do tyłu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Wielki + za Afrykę, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartel_alek Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 siadam i patrze:) tylko skończ te tygrysy które są w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 No fajnie fajnie , ciekawie będzie popatrzeć na proces postępu prac , Tygrysków nigdy nam nie dość Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Chętnie popatrzę. stodwunastka to był mój pierwszy model w 1/35. Eh jak ten czas leci to już jakieś 10 lat do tyłu...... a dzieki niemu, ja z kolei w ogóle zacząłem dłubać Seb, tego z kanistrami na wieży proszę zostawić dla mnie Ten, no ewentualnie..możesz robić pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakon Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 No ładny komplecik dodatków a już myślałem,że tylko ja walczę z całą blacharką Abera.A machina ciekawa,popatrzę,popodglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Seb, tego z kanistrami na wieży proszę zostawić dla mnie Ten, no ewentualnie..możesz robić Heh, spoko, "112" dawno sobie upatrzyłem. A może ktoś pokusi się o zrobienie tego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Kadłub połatany i pospawany: Krótko jak łatwo zrobić spawy: Milliput White, z dwóch składników lepimy jedną masę, potem formujemy rulonik: Następnie rulonik przykładamy w wybranym miejscu: Potem odpowiednio naciętym patyczkiem przyciskamy masę jednocześnie nadając strukturę spawu: Po kilkunastu godzinach masa twardnieje. W następnym odcinku jak "przyspawać" dach wieży. Pzdr Ps. Przepraszam za nie ostre zdjęcia, ale nie miałem włączonego makro, a potem nie było juz jak pokazać "spawania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 To czemu go nie włączyłeś? Pozdro, fajnie prowadzisz relacje. Będzie ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Relacja zapowiada się naprawde interesująco, dlatego napewno będę tu zaglądał Powodzenia i cierpliwości przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Dziękuję za zainteresowanie. No to dalej: Spaw na wieży jest najtrudniejszym spawem do wykonania w modelu. Mamy płaską powierzchnię na której bardzo trudno ułożyć w miarę równy spaw, więc żeby sobie pomóc trzeba wyfrezować dookoła dachu rowek. Pomoże nam to ułożyć Milliputa, potem działamy tak jak już pokazywałem wyżej. W oryginale spaw też był w zagłębieniu podobnie jak w miejscu łączenia tylnej płyty z burtami. Teraz kilka poprawek, które upodobnią model do mojej wersji Tygrysa. W czerwonym kółku zaczep zaproponowany przez Tamiya, w zielonym poprawiony. Zmiana ta dotyczy wszystkich wczesnych Tygrysów. Na górnej płycie kadłuba są zaczepy na wyrzutnie min i lamp, należy je zlikwidować. Uwaga, zaczepy lamp usuwamy tylko w przypadku gdy budujemy wersję z lampami mocowanymi przed stanowiskiem kierowcy i radiooperatora. Z tylnej płyty usuwamy "rurkową" lampe szlakową i zastępujemy ją prostokątną. Na razie to tyle. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Milliput White O, czerwonego standardowego milliputa chyba nie da aż się tak rozwałkować, rwie się. Będzie trzeba się zaopatrzyć. Fajnie, że pokazujesz krok po kroku co można poprawić. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Fajnie, że pokazujesz krok po kroku co można poprawić. W końcu to "warsztat konkursowy" Chciałbym lepiej, ale mam tylko telefon z aparatem, a na robienie co chwilę tła i odpowiedniego oświetlenia jestem za leniwy. Mam nadzieję, że widac o co chodzi. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Dobrze jest Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Przyglądając się zdjęciu "112" zauważyłem, że ma bardzo wczesne wykończenie burt, tam gdzie zaczepy: No to przerobiłem: Wcześniej nie wspomniałem, że między przykręcana osłonę, a osłonę koła napędowego należy wkleić milimetrowej szerokości poliester i wykończyć spawem: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Seb czy wszystkie wersje Panzer Kampf Wagen VI Tiger I miały takie spawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Seb czy wszystkie wersje Panzer Kampf Wagen VI Tiger I miały takie spawy??? Nie, późne miały już osłonę przykręcaną bezpośrednio do pancerza. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Wieża dostała spaw, uzbrojenie i nowe jarzmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 No spawy dobrze wyszły. Kiedys wykorzystam tą technikę co pokazałeś na moim Tiger-ze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Jednak jestem weekendowym majstrem, więc update niewielki: Dorobiłem celownik pomocniczy oraz przewierciłem w baszcie otwory do odpływu wody: W osłonie kierowcy nawierciłem otwory na śruby mocujące: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 a jak przyjdzie.."ta ostatnia niedzielaaaa......" ? Daj się wyżyć w galerii koń kursowej ... bo ja juz widzę, że kamuflaż ma zły odcień Robota prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Daj się wyżyć w galerii koń kursowej ... bo ja juz widzę, że kamuflaż ma zły odcień Hehe, to prawda, niezłe wyzwanie mnie czeka. Robota prima sort. Dzięki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 Witam po przerwie. Budowa modelu nie idzie zgodnie z planem Najpierw okazało się że siatki Abera są za duże, potem że okucia rur filtrów są za małe ! W sumie nic dziwnego skoro zestaw blaszek Abera jest dedykowany do Tygrysów 3 różnych firm Po długich poszukiwania udało mi się kupić siatki Eduarda, zamówiłem też żywiczne filtry Voyagera, ale niestety będę miał je za około 2 tygodnie Tymczasem trochę rzeźby: Dorobione uchwyty zapasowych ogniw: Pobawiłem się z wyrzutnikami granatów dymnych: Tygrys dostał lampy Dragona: Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi