Jump to content

Strela

KARPIU
 Share

Recommended Posts

Skifowska Strela, malowane wszystko pędzlelkami i Pactrami, za podstawkę posłużył jakiś kawałek plastiku i gips na niego wylany oraz posypany mieszanką własnej roboty. Cały model próbowałem ubłocić i postarzeć, cóż nie wyszło mi to jeszcze za bardzo dobrze, ale są to moje próby z brudzeniem, jedne z pierwszych.

DSCN4122.jpg

DSCN4126.jpg

DSCN4127.jpg

DSCN4128.jpg

DSCN4129.jpg

DSCN4132.jpg

DSCN4138.jpg

DSCN4140.jpg

DSCN4141.jpg

Niestety zastosowanie kalkomanii z pudełka jest błędem - piastowskie orły nie były nigdy na tych pojazdach malowane.

No a Skif uparcie je zamieszcza, nie tylko w tym modelu.

Niestety zastosowanie kalkomanii z pudełka jest błędem - piastowskie orły nie były nigdy na tych pojazdach malowane.

No a Skif uparcie je zamieszcza, nie tylko w tym modelu.

Hmm tez mi się tak wydawało, ale jakość innych kalek był po prostu niedorzeczna i się porozpadały Wiec zmuszony byłem walnąć to co mi pozostało. W razie czego dodam na orły zdwojona porcje błota.

zdrap korone i starczy

Raczej nie starczy...

1) Nie wiem czy 9M37/9M333 Strzała 10 (SA-13 „GOPHER”) był używany w naszych siłach zbrojnych (jak ktoś ma jakieś zdjęcie polskiego SA-13 to z chęcią obejrzę)

2) Jeśli był, to był to okres w którym malowano już szachownice, a nie orły...

Witam,

W LWP było dokładnie 10 sztuk tego wozu. Były do połowy lat 90-ch. Potem nie wiem co się z nimi stało. Stacjonowały, ponoć w okolocach Koszalina, a później gdzieś w śląskim okręgu.

Co do oznaczeń nie było na nich szachownic, ani innych oznaczeń, nawet numerów taktycznych.

Jest o tym wzmianka na jednym z postów na www.nfow.pl .

To tyle co wiem o tych wozach. W LWP, doaszli do wniosku, że bardziej rozwojowa jest OSA.

2) Jeśli był, to był to okres w którym malowano już szachownice, a nie orły...

Tu sie zgodzę, szachownice używano od 1969 więc niemożliwa jest strzała z orłem

Dokładnej daty wprowadzenia szachownicy nie mozna ustalic .Przyjmuje się połowę lat sześcdziesiątych czyli rok 1965.

Na defiladzie tysiąclecia w 1966 roku(czyli w połowie roku) wiekszośc pojazdów miała juz szachownice a jedynie nieliczne orły. Rok 1969 nie odpowiada prawdzie

Dokładnej daty wprowadzenia szachownicy nie mozna ustalic .Przyjmuje się połowę lat sześcdziesiątych czyli rok 1965.

W książce "Czołg Średni T-54" Janusza Magnuskiego znalazłem nformacje że szachownica była, do jednostek liniowych, wprowadzana w połowie lat 60' więc zwracam honor nie wiem skąd mi się 1969 wziął