KARPIU Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Skifowska Strela, malowane wszystko pędzlelkami i Pactrami, za podstawkę posłużył jakiś kawałek plastiku i gips na niego wylany oraz posypany mieszanką własnej roboty. Cały model próbowałem ubłocić i postarzeć, cóż nie wyszło mi to jeszcze za bardzo dobrze, ale są to moje próby z brudzeniem, jedne z pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Ciekawy model, fajnie przykurzony. Dobrze pomalowany jak na pędzel. Podstawka znośna. Ogólnie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Niestety zastosowanie kalkomanii z pudełka jest błędem - piastowskie orły nie były nigdy na tych pojazdach malowane. No a Skif uparcie je zamieszcza, nie tylko w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Looks good.Fajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Niestety zastosowanie kalkomanii z pudełka jest błędem - piastowskie orły nie były nigdy na tych pojazdach malowane. No a Skif uparcie je zamieszcza, nie tylko w tym modelu. Hmm tez mi się tak wydawało, ale jakość innych kalek był po prostu niedorzeczna i się porozpadały Wiec zmuszony byłem walnąć to co mi pozostało. W razie czego dodam na orły zdwojona porcje błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 zdrap korone i starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 zdrap korone i starczy Raczej nie starczy... 1) Nie wiem czy 9M37/9M333 Strzała 10 (SA-13 „GOPHER”) był używany w naszych siłach zbrojnych (jak ktoś ma jakieś zdjęcie polskiego SA-13 to z chęcią obejrzę) 2) Jeśli był, to był to okres w którym malowano już szachownice, a nie orły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ja też nie widziałem na żadnych zdjeciach zestawu SA-13 w naszych polskich barwach lub z szachownica na kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 2) Jeśli był, to był to okres w którym malowano już szachownice, a nie orły... Tu sie zgodzę, szachownice używano od 1969 więc niemożliwa jest strzała z orłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Jeszcze jedno. Jak na polskim sprzęcie malowano orły to nie było jeszcze u nas transportera MTLB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Witam, W LWP było dokładnie 10 sztuk tego wozu. Były do połowy lat 90-ch. Potem nie wiem co się z nimi stało. Stacjonowały, ponoć w okolocach Koszalina, a później gdzieś w śląskim okręgu. Co do oznaczeń nie było na nich szachownic, ani innych oznaczeń, nawet numerów taktycznych. Jest o tym wzmianka na jednym z postów na www.nfow.pl . To tyle co wiem o tych wozach. W LWP, doaszli do wniosku, że bardziej rozwojowa jest OSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norick Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 2) Jeśli był, to był to okres w którym malowano już szachownice, a nie orły... Tu sie zgodzę, szachownice używano od 1969 więc niemożliwa jest strzała z orłem Dokładnej daty wprowadzenia szachownicy nie mozna ustalic .Przyjmuje się połowę lat sześcdziesiątych czyli rok 1965. Na defiladzie tysiąclecia w 1966 roku(czyli w połowie roku) wiekszośc pojazdów miała juz szachownice a jedynie nieliczne orły. Rok 1969 nie odpowiada prawdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Jak dla mnie kiepska jakość zdjęć, żeby coś ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Dokładnej daty wprowadzenia szachownicy nie mozna ustalic .Przyjmuje się połowę lat sześcdziesiątych czyli rok 1965. W książce "Czołg Średni T-54" Janusza Magnuskiego znalazłem nformacje że szachownica była, do jednostek liniowych, wprowadzana w połowie lat 60' więc zwracam honor nie wiem skąd mi się 1969 wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 No w każdym razie dzięki za informacje o SA-13 Zaś będzie kolejny pojazd pancerny LWP do kolekcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi