Marcus05 Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Witajcie Koledzy Pare dni temu dostałem ten model w prezencie, co nie ukrywam bardzo mnie ucieszyło więc odstawiłem troche Opla w "kąt" i zaaferowałem się tym oto pojazdem. Wstawiam zdjęcia z zawartości pudełka. Instrukcja czytelna, kalkomanie ładne, ramki bez większych błędów Pozdr Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 26 Września 2006 Autor Share Napisano 26 Września 2006 Taki efekt wyszedł mi po paru dniach wieczornych prac, jak na razie to rama jest machnięta jedną warstwą matową czarną i tak zostanie w mojej wizji jak go malować, kabina będzie też czarna. Na razie wybieram jaką do niego dołączyć naczępę. Jest troche miejsc do poprawy i sam to widzę, ale każda uwaga mile widziana Panowie zdjęcia robione wczoraj wieczorem więc i jakość niezbyt, postaram się lepiej jak się posunę trochę z robotą. Pozdr Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Cieszę się, że w dziale "Cywilne" przybywa relacji z budowy trucków Oczywiście zyczę powodzonka w budowie modelu Ale przejdźmy do rzeczy, mianowicie zauważyłem na fotkach, że jezcze nie przykleiłeś przednich nadkoli. No i dobrze zrobiłeś ( italerka w instrukcji pomyliła ich numerację) zanim je przytwierdzisz na stałe do ramy to najpierw sprawdź czy zewnętrzne płaszczyzny nie będą pod skosem w stosunu do ramy, inaczej przedni zderzak nie będzie pasował do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 No to w końcu widze że mam kolejną osobe która zabiera się za Scanie. Mimo że moja to troszku inna pułka ale też Scania. Powdz mi czemu rame pociągnołeś czarnym matem jesli ma być półpołysk albo połysk przycierany ?? Pomaluj piasty w kołach pod kolor ramy będzie ładnie to wyglądało. Pokusił bym się także o odcięcie piast od felgi. (jeśli niewiesz jak to zrobić To Ci zrobię małą relacjęfoto). Cieszy mnie to że podhodzisz do modelu na jakość a nie na szybkość. Które malowanie Kalkomani będziesz stosował ?? Jak któregoś niewykorzystasz bardzo chętnie odkupie od CIebie tą którą niewykorzystasz. No chyba że zostawiasz na jakiś kolejny model. Życzę powodzenia w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Powdz mi czemu rame pociągnołeś czarnym matem jesli ma być półpołysk albo połysk przycierany ?? Miłosz ależ czarny na ramie to nie taki zupełny mat, wydaje mi sie, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 ale dlaczego ma być wogóle ta rama czarna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 bo w fabryce standardowo sie tak maluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 No super model ładnie Ci idzie oby tak do końca będę śledził ten temat bo też mam zamiar sobie taką kupić. ;) P.S Wybrałeś już jakieś malowanie ? Jeśli tak do dasz fotę na forum tego malowanka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 bo w fabryce standardowo sie tak maluje... aha chyba że tak ale widzisz może ktoś chce mieć autko nietypowe tak jak ja :P mój starek ma szarą rame :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Sądząc po podejściiu kolegi do sprawy to chce robić wmiare z orginałem. Co bądz w 100% z orginałem. Więc niech w jego modelu rama pozostanie czarna połmat abo czarny połysk. Dla prawidłowości że firma Scania stosuje takie malowanie kilka fotek silnika i ramy.: Póżniej bądz jutro zaprezentuje Ci jak się wycina piastę z felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 26 Września 2006 Autor Share Napisano 26 Września 2006 Dla prawidłowości że firma Scania stosuje takie malowanie kilka fotek silnika i ramy.: Póżniej bądz jutro zaprezentuje Ci jak się wycina piastę z felgi. MikloszKr dziękuje, te zdjęcia stanowią bardzo pomocny załącznik do dalszej pracy. Co do malowania to rama została pokryta narazie jedną warstwą acrylu 4700 SEMI-GLOSS BLACK 1/2 Model Mastera na kabinę przewiduje 4695 GLOSS BLACK 1/2 tego samego producenta. Nałożę kalki i na to bezbarwny z połyskiem, w moim wizerunku tego zestawu tak to widzę. Miklosz myślę że zaprezentowana przez Ciebie technika przeróbki felg przyda się szerokiemu gronu naszy Forumowiczy jako materiał dydaktyczny. Dzięki. Pozdr Macus p.s jestem wolnym w montażu modeli więc z góry uprzedzam że relacja może troche potrwać. Zresztą kto nie ma szkoły,pracy, rodziny i wolnych weekendów z tymi ostatnimi. Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 30 Września 2006 Share Napisano 30 Września 2006 Marcus tutaj masz jak zrobić odcięte felgi od piasty. viewtopic.php?p=16315#16315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 2 Października 2006 Share Napisano 2 Października 2006 Ja tu widzę bardzo ładnie dopieszczony każdy element czyli że zapowiada się niezły model Powodzenia w dalszym malowaniu i pracach nad kabiną PS Twoja relacja Miłosz też mi się podoba i myślę, że przyda się niejednemu z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 5 Października 2006 Autor Share Napisano 5 Października 2006 Witajcie W związku z pewnym postępem prac ma do Was pytanie, czy po złożeniu kabiny wewnętrznej i po złożeniu kabiny zewnętrznej można je na siebie złożyć po sklejeniu elementów zewnętrznych(bez elementów wewnętrznych drzwi). Chodzi mi o to czy malownie kabiny trzeba wykonać przed sklejeniem elementów czy można je pomalować po sklejeniu. Wg mojej analizy intstrukcji montażu to może być problem, bo po sklejeniu części kabiny nie da się jej złożyć Choc wydaje mi się że po zmontowaniu kabiny i wymaskowaniu oszklenia można będzie ją pomalować po usunięciu wszystkich niedoskonałości części czyli ewentualnym użyciu szpachli na kolor bazowy. Pozdr Marcus p.s. takie pytanie mi się nasuneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 W większosci trucków gotowy kokpit można bez problemu włożyc do kabiny, a więc możesz osobno skleić wnętrze i osobno blachy kabiny. W ten sposób łatwiej jest poszpachlować i pomalować blachy. Górną półkę i podsufitkę nie przyklejaj do wewnętrznych scian tylko do sufitu, ułatwi to wkładanie całego kokpitu do wnętrza kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Troszku się niezgodze z Toba Andrzeju. Sklejałem kiedyś Kabinę Milenium Scania i niestety po złorzeniu całej kabiny wnetrze niechciało wejść do wewnątrz. Jak kilka razy chłopaki opowiadali na PKMC to zawsze zostawiali tylnią ścianę nieprzyklejaną. Dopiero po wsadzeniu wnetrza przyklejali ją. Choć mogę się mylić bo może nową 164L-ke albo R-ke sie inaczje składa i udaje się ten triczek jak naprzykład w Volvo czy Mercedesie. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Swoją Scanię (164 L) sklejałem dosć dawno temu ale pamiętam, że miałem sklejoną całą kabinę. Kokpit wchodził dość ciężko ale wszedł. Oczywiście można zrobić tak jak mówisz tzn. zostawić tylną ścianę na sam koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 Ja sklejałem Millennium Truck i najpierw skleiłem całą kabine a później wnętrze wsadzałem,nie było dużych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 9 Października 2006 Autor Share Napisano 9 Października 2006 Witam ponownie w relacji, troche przybyło w ciągniku, ale najwięcej za nim. Popatrzałem sobie na niego i wydawał mi się taki samonty więc postanowiłem mu coś dokupić I to na razie tyle, trwają prace na kabiną i doborze do niej koloru. Pozdr Marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Października 2006 Share Napisano 9 Października 2006 Schmitz'ka z jaką zabudową będzie, czy to jest ta najnowsza burtowa plandekowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 10 Października 2006 Autor Share Napisano 10 Października 2006 Schmitz'ka z jaką zabudową będzie, czy to jest ta najnowsza burtowa plandekowa Niestety Andrzeju jest to "Flora" naczepa chłodnia Italieri . Takie było życzenie mojej żony, podobały jej się kalkomanie a docelowo tam gdzie model stanie to będzie jej pasował. Będzie malowana takim samym kolorem jak ciągnik. Pozd Marus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Niestety Marcus ale chyba wciaż będe się gniewał na Ciebie. Widać że Twoje malenstwo nabrało kształtu. Ale wciaż piasty nie sa odcięte a jeśli niechce Ci się tego zrobić to postaraj się o pomalowanie piasty w przednim jak i tylnim kole pod kolor ramy. No i zastanawia mnie dlaczego filtr powietrza wraz z doprowadzeniem do turbosprezarki jest na srebrno a nie na czarno. ?? Tak to czysto składasz i nie mam się do czego więcej przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 A co masz zamiar zrobić z kalkami? Bo w razie czego byłbym zainteresowany gryfami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcus05 Napisano 27 Października 2006 Autor Share Napisano 27 Października 2006 Witam Kolegów Powoli ale coś się robi przy modelu, jest przymiarka bez kleju dlatego tak to troche kiepsko wygląda, Panowie do tematu pozostałych mi kalkomani proponuje wrócić po zakończeniu prac. Pozdrawiam Marcus p.s. felgi oklejone i przygotowane do malowania piast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 27 Października 2006 Share Napisano 27 Października 2006 No i jest gitarka. Jak okleiłeś tylne koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi