sokol Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Miał być 11 BCzP ze Słupska, ale z przyczyn obiektywnych wyszło malowanie pudełkowe. Model też jest wykonany prosto z pudła, dodany został tylko znak priorytetu drogowego, antena, a gumisie zamienione na gąsienice żywiczne Armo. Model jeszcze dostanie trochę kurzu, ale po dzisiejszym lakierowaniu nie mogłem sobie odmówić zrobienia paru zdjęć Relacja jest tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=3213 Na początek dwie "archiwalne" fotografie: Desant w trudnych warunkach, "peciak" w opałach: Ten sam, już na plaży: A teraz już sam model: PT-76B, wersja polska, Trumpeter 1:35 Cytuj
peter Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 A ten kolor nie jest zbyt brązowy Poza tym ekstra Cytuj
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 A ten kolor nie jest zbyt brązowy Poza tym ekstra Kolorami polskiego sprzętu to jest tak, że w zasadzie każdy wyglądał inaczej. Na pewno nie jest to kolor podany przez producenta, bardziej starałem się oddać kolory PT-76 jakie pamiętam z ostatniego okresu ich stacjonowania w Słupsku. Cytuj
Grzes Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Cóś pieknego A co to za biało czerwone znaczki z przodu na obu burtach? Cytuj
Grzegorz Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Rzuca się w oczy chyba zbyt szeroki rozstaw "siłowników" pod DSzk... Producent to spaprał... Cytuj
Sokół Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Grzes jest to znak "Załogi Służby Socjalistycznej" Cytuj
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 Rzuca się w oczy chyba zbyt szeroki rozstaw "siłowników" pod DSzk... Producent to spaprał... A tu masz chyba sporo racji W następnych peciakach to poprawię (bo mam co najmniej jeszcze trzy w planach) Cytuj
Grzes Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Grzes jest to znak "Załogi Służby Socjalistycznej" Dzięki, tak własnie coś świtało w głowie Cytuj
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 A mi się podoba tu i ówdzie w zakamarkach pozostawiony piach, mam racje, że tam jest? XD Cytuj
tomek14147 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Mi się podoba. Fajnie wygląda ten syfek w zakamarkach. Cytuj
imek46 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Mi też się podoba i najważniejsze, że nasz polski. Jak się go sklejało, bo takiego samego w pudełku i w przyszłości mam zamiar go poczynić. Żeby ktoś się zlitował i wypuścił SKOTA w plastiku to by było super. Jeździłem tym cudem techniki w Kołobrzegu. Cytuj
Panzer Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Model sklejony bardzo dokładnie lecz efekt psuje moim zdaniem kolor malowania. Przenigdy w swojej karierze nie spotkałem się z takim odcieniem nawet jeśli wóz stał zapuszczony z odbarwieniami przez wiele lat. Siłowniki wkm-u nienaturalnie rozstawione. Sam model jednak robi wrażenie. Cytuj
sokol Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 No to tak: 1) Piasek został zrobiony z pigmentów rozprowadzonych przy pomocy takiego płynu co się "Smirno...." nazywa - nie miałem pod ręką innego rozpuszczalnika ;) 2) Siłowniki do km zrobione wg producenta - mój błąd, że zaufałem i zrobiłem "spudła" - w następnych PT-76 poprawię 3) Co do koloru tłumaczyłem się wcześniej 4) Model generalnie fajnie się skleja - dużo szpachli nie trzeba używać. Części pasują do siebie bez problemów. No jak widać są pewne wady modelu (vide nieszczęsne siłowniki). W modelu są gumowe gąsienice, ja zamieniłem w swoim na żywiczne Armo (mocno na nie też kląłem przy montażu ale chyba wyglądają lepiej niż gumisie). Z rzeczy dodanych należy jeszcze wspomnieć o brezencie na jarzmie - w modelu nie jest on odwzorowany - u siebie zastosowałem tradycyjnie chusteczkę 5) Za uwagi dziękuje - przydadzą się przy kolejnych PT-76, w planie jest jeszcze "słupski", z inwazji na Czechosłowację i izraelski z M-60 na wieży Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Ładny! Współczesny! Polski i jednocześnie "ruski". Same plusy. O co by się przyczepić czego nie wypatrzyli inni ? Chmmm... o mam !! Te duże białe cyfry na wieży, chociaż niektóre z nich leciuchno zarysować. Tak tyci tyci trącić pędzelkiem "00" kilka drobnych zadrapań. Cytuj
sokol Napisano 5 Lutego 2009 Autor Napisano 5 Lutego 2009 A podziekować za uwagę Pawle To jeszcze mogę i na tym modelu zrobić Cytuj
yar75 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Powiedz sokol z jakiego okresu jest to malowanie. Cytuj
FAHR Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Bardzo fajnie zrobiony warsztatowo modelik. Ciekawe wrażenie robi ten plażowy piasek tu i ówdzie i w ogóle wszystko by było ekstra, żeby nie ten kolor Chociaż mam wrażenie, że na warsztacie to wyglądało jakoś inaczej, lepiej. Cytuj
sokol Napisano 5 Lutego 2009 Autor Napisano 5 Lutego 2009 Tak, to są mniej więcej lata osiemdziesiąte, a w zasadzie pewnie ich początek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi