chudypiotrek7 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Ten pomysł odnośnie jakoby okręt dopiero przybył do portu to tylko taka koncepcja jako wykończenie lub zwykła fantazja ;D ale i to dobrze bo przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Chusteczki są bardzo dobre . Na rynku dostaniesz je w kompletach po 12 szt. Tylko wybieraj te najcieńsze /damskie/ prawie przezroczyste. Ja też zwinęłem część żagli , a wyszłe to tak; Jeszcze jedno - żagle przed zwinięciem skróć o 1/3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Dostałem materiał na żagle. Zastanawiam się jednak w jaki sposób ułożyć owe "szmaty"... Próbuje na razie na sucho ale wyglądają jak kawałki kartki przyklejone do rei... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2009 Dostałem materiał na żagle. No to czekamy na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 O ile mogęradzić to najpierw włóż je do herbaty , złapią ładny kolor. Zrób próbę na ścinku aby nie były za ciemne. Potem można postąpić na dwa sposoby które jeż praktykowałem : 1. biorę plastikowe żagle z zestawu smaryje je kremem . Żagle możesz w miejscach brytów przerysować delikatnie ołówkiem lub ostrą brązową kredką ( ja to robię z dwóch stron|) lub po prostu przeszyj ( dobrze to robią sąsiadki). Płótno nasącz lakierem bezbarwnym i lekko podsusz. Musi się jeszcze lekko kleić, wtedy dają się dobrze układać i teraz połórz je na plastik i uformuj , nabiorą krztałtow jakie im zadasz. 2. mocuję rogi żagla nitkami i dmucham na nie suszarką do włosów aż wyschną. Można zamiast lakieru użyć usztywniaczy do materiałów jak np. krochmal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 panie panie ryszardb cos Wacpan to juz nie probowal ,-ale powalilo mnie to przeszywanie u sasiadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 ryszardb radzić możesz a wręcz powinieneś.. Tylko z tymi sąsiadkami to bez przesady bo żonie to raczej by się nie podobało Żagle planuje po prostu przeszyć biała nicią. Bo zauważyłem iż wtedy materiał staje się sztywniejszy i utrzymuje uformowany kształt gdy się odpowiednio naciągnie poszczególne szwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 A moze to jeszcze inaczej moze ryszardb wysyla zone do sasiadek przeszywac a w tym czasie kozystajac z chwili spokoju bierze sie ostro do pracy w stoczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Żona nie ma maszyny do szycia, a u sąsiadki sąsiad piwko też znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 16 Listopada 2009 Autor Share Napisano 16 Listopada 2009 No i tak szerzą się spotkania towarzyskie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Właśnie się obudziłem z poczuciem iż minęły ponad dwa lata. No cóż moja syrena oberwała po masztach jakąś zabawką i odechciało mi się dalszych prac. Dziś jednak nabieram rozpędu naprawiając Nine i stwierdzam że w najbliższej przyszłości wreszcie skończę i tą łajbę. Może nie bardzo jest to dobry model ale warto go skończyć nawet jeśli ma setki błędów. Popracuje też nad tym wątkiem bo coś blado to wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Heh, nie wierzę więc jednak cuda się zdarzają Pracuj, pracuj pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2011 Drażnił mnie ten widok W końcu wypiłowałem z wykałaczki brakującą część masztu. Uciąłem kilka sznurków. I wziąłem się za szalupy. Zawiązałem ponownie zerwany wcześniej foksztag. Jutro kiedy klej zwiąże zacznę trochę piłowania szlup i może maznę je farbą. W między czasie planuje wykonanie kilku dodatkowych detali (Na razie zgrubnych). Ale wpierw muszę poszperać w poszukiwaniu materiałów. Tak czy inaczej La Sirene brnie dalej. Może w wolniejszym tempie bo pracuje głównie na drugą zmianę ale wkrótce to się zmieni. W końcu Majówka za chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Na koniec relacji zdjęcie z XVIII Ogólnopolskie Wystawy, Gdynia "DAR POMORZA" 27.06 - 26.08 . 2011 W kategorii open zajął zaszczytne II miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi