yar75 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Witam kolegów szkutników.Jako że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie zwracam się do fachowców z pytaniem.Chcę w swoim akwarium umieścić wrak okrętu.Myślałem nad okrętem podwodny zatopionym w skutek działania bomb głębinowych lub jakąś jednostką nawodną zatopioną przez torpedę.Jak powinny wyglądać zniszczenia takiego okrętu.Może macie takie fotki lub ktoś robił już coś takiego. Proszę Help. Cytuj
perdidos Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Pomysł fajny, ale wątpię aby twe rybki to przetrzymały;) Zatrują się one od całej tej chemii zawartej w modelu. No chyba, że masz same Głupiki- te dranie wszystko przetrzymią Tutaj jest pewna bardzo swobodna interpretacja tematu... viewtopic.php?p=116926&highlight=#116926 Cytuj
PKD4GA Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Może macie takie fotki lub ktoś robił już coś takiego. Proszę Help. Fotki hmm... zobacz tu klik Pozdr. Pawel Cytuj
perdidos Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Też kiedyś miałem taki pomysł i popytałem się w sklepach zoologicznych co oni o tym sądzą. Odpowiedź była dość typowa ''Zaleca się aby wszystko co mamy zamiar wrzucić do akwarium, było uprzednio porządnie wygotowane (to się tyczy głównie muszelek) lub przynajmniej porządnie umyte i wypłukane z pozostałości płynu'' Rybki są delikatne... nie powiedziane, że zaczną zaraz padać jak muchy, ale jeżeli twoje akwarium jest egzotyczne i sporo warte- to nie ryzykował bym. Jeżeli natomiast masz same Głupiki- to jak najbardziej zachęcam, bo efekt będzie świetny;) Cytuj
kamil zoszak Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 A tutaj moja interpretacja tematu jakże dowolna... Taki skromny UBOOCIK viewtopic.php?t=7640&highlight= Według mnie dość trudniej jest wykonać wrak samolotu okrętu bądź pojazdu niż czysto sklejony model. Cytuj
yar75 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 Chyba wskoczę na jakieś forum akwarystyczne i zaciągnę języka. Cytuj
chudypiotrek7 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Zatopienie jakiegokolwiek malowanego modelu w akwarium spowoduje stopniowe podnoszenie się związków toksycznych w wodzie co w krótkim czasie spowoduje osłabienie zwierząt. A to w krótkim czasie sprowadzi chorobę w postaci jakiejś infekcji bakteryjnej. Jakikolwiek klej inny niż silikon akwarystyczny będzie zabójstwem dla Twoich ryb. Z powodzeniem hoduje rybki w akwarium od wielu lat. Zaufaj mi i NIE rób tego błędu. No chyba że jesteś sadystą...... Cytuj
Corsair Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 W moim akwarium wegetował sobie wrak malowany humbrolami a połączenie kadłuba dodatkowo uszczelnione było butaprenem. Co prawda nim zanurkował upłynęło sporo wody w sedesie, ale fakt pozostaje faktem że rybki to przeżyły. Cytuj
chudypiotrek7 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 P.S. To że ryby przeżyły mogło być spowodowane wieloma czynnikami. Ale zależy także od pojemności zbiornika i wielkości modelu to jednak nie jest forum akwarystyczne. A temat naprawdę szeroki. Jednak podtrzymuje swoje zdanie. Cytuj
yar75 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Napisano 3 Lutego 2009 Sprostowanie.Chodzi mi o model nie malowany niczym, wyparzony wcześniej w gorącej wodzie. Cytuj
chudypiotrek7 Napisano 3 Lutego 2009 Napisano 3 Lutego 2009 Jak go wyparzysz to go zniszczysz. Plastyk poddaje się w temperaturze już 60 stopni. A wiele większej temperatury potrzebujesz by zabić bakterie.... Cytuj
Corsair Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Cóż gwoli ścisłości : akwarium 60L, zaś statek to jakaś piracka krypa ok 20-25 cm dł kadłuba. W boku wywaliłem dużą dziurę więc ryby wpływały do środka. Cytuj
chudypiotrek7 Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Pytanie też jakie ryby... Ponieważ niektóre gatunki są bardziej wytrzymałe. Ale to nie zmienia faktu że model w akwarium nie jest najlepszym pomysłem. Do tego celu wymyślono przecież ceramiczne U-booty. Widziałem nawet pięknie zestrzelonego zero.. Cytuj
lukass1613 Napisano 24 Lutego 2009 Napisano 24 Lutego 2009 Drodzy koledzy... Znam kogoś kto już miał taki pomysł i jego rybki wręcz uwielbiały zatopionego U-boota. Oto LINK Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi