Skocz do zawartości

Panther G 1/35 Dragon

Meksyk89

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie zastosuje sie do wasych porad. Nie ukrywam Mirku, że przeglądalem twoje warsztaty z panterami i podejrzałem tam to i owo. Twoje prace są super, mam nadzieje ze moja panterka bedzie chociaz w 50% taka jak twoja

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czemu ostatnie koło tak dziwnie złożone (to ostatnie stalowe koło jezdne) - roumien ze na such było, a później będzie poprawnie - w całości ?

Pisalem o tym w placu zabaw ale nie wzyscy tam zadlądają więc napisze i tu. A więc tak w sobote 9 mja planuje wyjazd do konewki w celu zwiedzenia tamtejszych bunkrów kolejowych oraz małej ekspozycji pojazdów wojskowych http://www.bunkierkonewka.eu/ Niestety moja druga połówka pracuje w weekend a znajomi nie maja ochoty "na głupie bunkry". Jeżel jest ktoś chętny z warszawy na taką "eskapade" to kontakt ze mna na PW albo wiadomość na gadu możecie też wysłać smsa 501-841-353. Wyciekcza samochodem więc będzie ew. mała zrzuta na paliwo.

o kurcze fajna sprawa,szkoda ze juwenalia na uw i juz sie zludzmi ustawilem,no naprawde lipa ale duzo wrazen zycze

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Mam problem nie wiem jaki dać kolor bazowy czy ma to być olivgrun a na to kamo z dunkelgelb czy może odwrotnie? Malownie jest takie.

obraz002z.jpg

Aha i jeszcze druga sprawa jak zmatowić powierzchnię po sidoluxie? Po pokryciu nim modelu strasznie się świeci i nie wiem co z tym zrobić? Może zmienić lakier? co poleciacie?.

Ja robiłem cały wóz na zółto, a potem nałożyłem zielone łaty.

Co do sido, ja nakładam z aerka więc kryje dosyć równo, a warstwa jest na tyle cienkqa, że aż tak mocno się nie swieci, po za tym, na samym końcu pryskam wszystko półmatowym lakierem bezbarwnym.

Edytowane przez Gość

Ja robiłem cały wóz na zółto, a potem nałożyłem zielone łaty.

Bo tak ma być.

Co do sido czy innego satynowego lakieru - taki lakier nie jest nakładany dla ozdoby tylko pomaga nam przy washu a przede wszystkim przy nakładaniu kalkomanii, więc to normalne, że potem trzeba nałożyć lakier matowy.

Oczywiście te operacje robimy tylko za pomocą aerografu.

Pzdr

Bo tak ma być.

Zastanawia mnie, to Pojazd jest z krótkiej serii z marca 1945, wyprodukowanej w zakładach MAN, zatem uważam, że bazą powinien być Dunkelgruen, a Wehrmachtolive (Dunkelgelb) jedynie uzupełnieniem. Niemniej jeśli masz Seb jakieś potwierdzenie swojej tezy to z ciekawością wysłucham, bo nie daje mi to spokoju...

Pzdr

Jakub z kwietnia 1945r. Zakład M.A.N. - baza prawie na pewno zielona.

Dokładnie z kwietnia, a nie z marca jak błędnie napisałem - niemniej kwestia zielonego raczej jest pewna.

Skleiłem ten model, doktoryzowałem się trochę. Baza zielona 100 %, nawet spójrz na koła, pociagnięte kilka tylko na żółto, reszta zielona. Z minią też były, ale inne nr taktyczne. Wszystkie w tym okresie baza zielona i plamy minia, dunkelgelb

• 2 weeks later...

Mam problem. Namalowałem kamo na wieży i kiedy zdejmowałem blutacka którym maskowałem pojawił się problem. Mianowicie w miejscu w którym znajowały się wałeczki blutacka, kolor bazowy zciemniał. Nie wiem teraz co z tym fantem zrobic... Poprawiać pędzlem czy to juz do niczego się nie nada?

obraz060f.jpg

obraz059i.jpg

A po co nakładałeś tego Blutacka ? Załamamnia plam jakoś dziwnie ostre i stopniowane, np żółta plama na boku, pomiedzy uszami na kamuflaż roślinny. Chyba łagodniej być powinno, na okrągło. Ja mam tą PAnterę zrobioną, wkrótce wystawię. Malowałem to kamo od ręki pędzelek. Chyba ostre przejścia łatwiej niż aero. Myslę, że możesz spokojnie wycieniować pędzelkiem. Poza tym te róznice zanikną przy dalszych obróbkach - wash itp

No i po zawodach. Model wylądował w misce razem z kretem po fatalnym malowaniu kadłuba . Malowanie od nowa niebawem. Musze kupić nowe farby pod areograf, bo do tego akurat pactry używałem. Możecie mi coś polecić? Jakich wy używacie?

Surfacer rozcieńczany Mr. Leveling Thinnerem jako podkład, a na to Vallejo Model Color.