Tomek Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 (edytowane) Żebyście sobie nie pomyśleli, że zupełnie nic nie modeluję, to postanowiłem zdać wreszcie raport z pracy nad moim pierwszym zestawem figurek. Jest to bardzo stary Dragon 3001 (w moim przypadku pochodzący z pudełka Italeri) i jego jakość jest nie najwyższych lotów. Ale skoro już te figurki zacząłem, to je skończę. A napocząłem je baaaardzo dawno temu i co jakiś czas coś tam przy nich dłubałem. Na dłuższy czas stanąłem, bo nie umiałem pomalować twarzy ani rąk, aż wreszcie przy okazji prac nad kierowcą Hummera przemogłem się i zabrałem za to. W tym celu zakupiłem olejne farby artystyczne Astra - sienę paloną i biel tytanową. Kierując się różnymi poradnikami i opisami przystąpiłem do dzieła. W tym miejscu mam do Was prośbę, o ocenę moich wypocin, ze szczególnym uwzględnieniem części cielistych. Kadłubki ;-) : Głowy (jak ktoś się nie chce przerazić, to lepiej niech tam nie klika ): Oczywiście muszę jeszcze skończyć oczy, pomalować usta i paski od hełmów. Ręce: Wyposażenie: Czy jest bardzo źle jak na pierwszy raz, czy "ujdzie w tłoku"? Dodam tylko, że kolor cielisty nie za bardzo mi wyszedł i trochę przypomina barwę świnek. Edytowane 13 Września 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 jak na pierwszy raz to jest bym powiedział Wery łel. fajny kolor skóry ci wyszedł taki dość charakterystyczny dla Żydów... serio. Aha no i fajnie że dokładnie opiłowałeś pozostałości po formach. Miło sięna to patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2006 Dziękuję Artku, za pierwszą opinię. fajnie że dokładnie opiłowałeś pozostałości po formach Jak zaczynałem robić te figurki (tak chyba około 10 lat temu to było ) to nawet mi to głowy nie przyszło. Dopiero jak powróciłem do modelarstwa i zdobyłem już trochę wiedzy, to gdy spojrzałem na te ślady, które kiedyś pozostawiłem, to aż się przeraziłem i szybko je oszlifowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz G. Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Również uważam że są OK Co do kolorystyki się nie wypowiadam bo to nie moja działka ;) Najbardziej ciekawi mnie ten z RKM i noszami - będę stanowczo nalegał na fotki gotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2006 Cieszy mnie, że Ci się podobają Łukaszu. Z tymi kolorami, to jest tak, że niestety część z nich jest niewłaściwa, ale gdy zaczynałem malować te figurki to byłem jeszcze na tyle głupi, że zaufałem instrukcji producenta i użyłem takich barw jakie on proponował. Teraz już to wiem bo znalazłem zdjęcia prawdziwych żołnierzy. Zostawię już jednak tak jak jest, bo chciałbym ich wreszcie skończyć. Najbardziej ciekawi mnie ten z RKM i noszami - będę stanowczo nalegał na fotki gotowego Jak tylko skończę (ale znając moje tempo może to może długo potrwać) , to oczywiście wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 3 Lutego 2006 Autor Share Napisano 3 Lutego 2006 (edytowane) Jako, że poprosiłem kuzyna, żeby zrobił mi fotki, to pokazuję co tam dalej wystrugałem. Myślałem, że jak wreszcie udało mi się pomalować części cieliste, to teraz będę już miał z górki. O ja głupi, jakże się myliłem. Wziąłem się za przyklejanie rąk i załamałem się. Broń za nic nie chciała w nich leżeć tak jak powinna. A o palcach na spustach to już nawet nie wspomnę. Musiałem się zabawić w chirurga. Myślałem, że w końcu mnie coś trafi, ale mniej więcej udało mi się dopasować karabiny w 3 przypadkach. Czwarty trochę sztucznie leży. Następnie zabrałem się za dokończenie oczu. Robiłem to wg przepisu podanego w tym artykule: http://www.old.modelarstwo.org.pl/figurki/technika/malowanie_twarz/index.html Jak mi wyszło oceńcie sami. Głów nie przyklejałem jeszcze do tułowi, bo chcę najpierw pomalować usta. A nie udało mi się na razie uzyskać satysfakcjonującego odcienia farby do tej czynności. No to zostało mi już tylko dokończyć malowanie broni i podorabiać paski do niej i wyposażenia (he, he tylko jak je wykonać?) oraz zrobić kabel i antenę do radiostacji. No i oczywiście muszę wykonać podstawkę. Na koniec bardzo chciałbym Was prosić o ocenę tego jak mi idzie, bo samemu trudno mi to obiektywnie zrobić. Edytowane 13 Września 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Lutego 2006 Share Napisano 3 Lutego 2006 Hmm, chyba jeden z Twoich wojaków w coś wdepnął??? Nie mam zielonego pojęcia o figurka, poza tym, że zrobienie naturalnie wyglądającej twarzy z oczami, to makabra. Z Twoich twarzy najbardziej podoba mi się trzecia, a najmniej czwarta (ma za duże lewe oko, prawie na nos mu wlazło). Pierwszą i drugą twarzyczkę trudno ocenić, bo prawie ich nie widać. Skóra na dłoniach będzie tak połyskliwa, czy trochę ją zmatowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 4 Lutego 2006 Autor Share Napisano 4 Lutego 2006 W plastelinę wdepnął Gulusie, he, he. Bo inaczej to nie chciał stać. Co do mych malarskich wyczynów, to o dziwo 2 pary oczu (które mi dobrze wyszły) udały mi się za pierwszym razem. Natomiast "wytrzeszcze" próbowałem poprawiać, ale było jeszcze gorzej, więc poprzestałem na tym co widać. Jak mnie coś najdzie, to może spróbuję jeszcze doprowadzić je do bardziej ludzkiego wyglądu. Wiem, że zdjęcia twarzy są za małe, ale były zrobione w za niskiej rozdzielczości. Niestety zorientowałem się dopiero, gdy je obrabiałem. Wolałem więc dać takie, niż żadne. Ręce błyszczą się tak, ponieważ zabezpieczyłem je Sidoluxem. Gdy już wszystko skończę, to całe figurki polakieruję matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 27 Lutego 2006 Share Napisano 27 Lutego 2006 mam kumpla co robi figurki jak jabym tak je umiał robic troszke sie swieca jak dlamnie te figurki ale to moze wina zdjec tylko, oczy sa genialne mogles je np igła zrobic ja tak robie i fajnie wychodza, ale sam bym lepiej niempomalowal reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 27 Lutego 2006 Share Napisano 27 Lutego 2006 Łeno fajne te figurki. Ja tez chcę spróbować z malowaniem skóry Astrami które testowałeś, bo na razie robiłem Humbrolami to moze mi ze dwie wyszły jak powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 28 Lutego 2006 Autor Share Napisano 28 Lutego 2006 Dzięki za komentarze. troszke sie swieca jak dlamnie te figurki Jak już wyżej pisałem, gdy je ukończę, to wtedy na matowo je polakieruję. A oczy malowałem właśnie igłą, no ale jak widać nie bardzo mi to jeszcze wychodzi. Co do farb artystycznych, to był to mój pierwszy z nimi kontakt, ale stwierdzam, że przyjemnie się nimi maluje. Tyle tylko, że bardzo długo trzeba czekać aż całkowicie wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Marca 2006 Share Napisano 6 Marca 2006 Całkiem fajnie wyszły Ci figurki Mam kilka figurek w zestawie akcesorii do trucków i boję się za nie zabrać aby ich nie spartolić, ale może kiedyś skuszę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świstak Napisano 6 Marca 2006 Share Napisano 6 Marca 2006 Ja też mam te figurki, musze ci powiedziec że są bardzo ciekawe, ale niestety wszystkie w mbardzo "nieżyciowych" i niefizjologicznych pozycjach i jak narazie ciezko mi jakąś ustawić koło modelu, bo ludziki wygladaja jakby sie przeciagały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 6 Marca 2006 Autor Share Napisano 6 Marca 2006 Dzięki za pochwałę Tornado. Musisz zabrać się za te figurki. To wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. A w Twojej skali, to nawet łatwiej twarz i oczy pomalować. A o których figurkach piszesz Świstaku? O moich, czy Tornada, bo moje, to wcale "nieżyciowe" nie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świstak Napisano 6 Marca 2006 Share Napisano 6 Marca 2006 Ach przepraszam za nieścisłośc, oczywiście mowie o tych italieri 1:24 Tornada, twoje zato wyglądaja całkiem realistycznie, szkoda tylko że nie moja skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 6 Marca 2006 Share Napisano 6 Marca 2006 Misiek... te figurki to izraelscy żołnierze są, nie? to czemu do choinki wyglądają jak dzieci norwegów i córki młynarza? a nad twarzami rzeczywiście może posiedź jeszcze trochę... szczególnie oczy się o to proszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 7 Marca 2006 Autor Share Napisano 7 Marca 2006 Że niby za bardzo bladzi są? A tak w ogóle, to powiedz lepiej Piotrze, jak tam Twoje figurko-malowanie postępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 4 Lipca 2006 Autor Share Napisano 4 Lipca 2006 (edytowane) Przy okazji fotografowania Bradleya pstryknąłem też figurki, a właściwie to podstawkę, którą zamierzam im zrobić. Scenka ma przedstawiać żołnierzy na patrolu. W tej płycie kartonowo-gipsowej wydrapię kamienny mur a na podłoże nasypię piasku i ewentualnie dodam jakieś kamyki i krzak no i może kilka kęp trawy pod murem. (Mam tylko nadzieję, że będę to potrafił zrobić. ) A po drugiej stronie muru ma stać zardzewiała beczka a obok niej kupa gruzu. Zdała by się jeszcze jakaś stara opona, ale niestety nie mam żadnych zbędnych. Wracając zaś do figurek, to jak można zauważyć zacząłem dorabiać im paski do plecaków i broni. Robię je z taśmy maskującej Tamiyi pomalowanej na odpowiednie kolory. Oto parę zdjęć: Oczywiście jak macie jakieś sugestie, to chętnie ich wysłucham. Edytowane 13 Września 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 4 Lipca 2006 Share Napisano 4 Lipca 2006 Z tą dioramką to całkiem dobry pomysł A na figurkach się nie znam, ale chyba nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 4 Lipca 2006 Share Napisano 4 Lipca 2006 fajne , bardzo fajne , jakby była jakas " mobilizacja" , to bym ich obsadził na moim smicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Lipca 2006 Share Napisano 4 Lipca 2006 Tez nie znam sie na figurkach, jak dlamnie to są oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 5 Lipca 2006 Share Napisano 5 Lipca 2006 Nono... Podoba mi się wyraz gęby tego klęczącego (czy on nie ma trochę krzywo prawej ręki przyklejonej?) Paski bardzo dobrze się prezentują. Spróbujesz cieniowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 5 Lipca 2006 Share Napisano 5 Lipca 2006 popraw jednemu oko, a reszta jest OK przykuzysz ich troche i bedzie dobrze wyedytowane sorki nie zauwazylem ze druga strona jest ale troche zakurz im spodnie i wogole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Lipca 2006 Autor Share Napisano 5 Lipca 2006 Wielkie dzięki za Wasze opinie. czy on nie ma trochę krzywo prawej ręki przyklejonej?Ręce poprzyklejałem tak, by jak najlepiej do broni pasowały. Spróbujesz cieniowania? ale troche zakurz im spodnie i wogole Tym razem nie będę już tego robił, bo chciałbym wreszcie te figurki skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 13 Września 2006 Autor Share Napisano 13 Września 2006 Po długim okresie przestoju zabrałem się wreszcie za zrobienie podstawki do moich figurek. Jak na razie udało mi się zmajstrować taki oto mur: Rzut z drugiej strony: Przy jego wykonaniu kierowałem się tym poradnikiem: http://figurki.org/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=71 Jak zwykle liczę na Wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi