stroju Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 Dajesz żywiczną podłogę ze ścianą? Tak, chyba pozostanę przy żywicy (o blachach ani widu ani słychu.....)... Zacząłem dłubać wnętrze - instrukcja: MASAKRA! Spodziewałem się czegoś więcej w zestawie za 50 zł... drążek sterowy przyklejałem chyba z 6 razy zanim go poprawnie zpozycjonowałem (powinni się uczyć od Eduarda...). Ale po bitwie wygląda całkiem nieźle, (fotele jeszcze nie przyklejone): uffffffff.......... TO JEST ZA MAŁE NA MÓJ WZROK!! c.d.n... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 stroju Mam pytanko do tego nitowadła... pracowałeś tym na ciepło czy zimne narzędzie i odpowiedni nacisk mięśni >??> Model zapowiada się pierwsza klasa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Mam nadzieję, że to jeszcze nie wszystkie elementy kokpitu? Brakuje mi tu jeszcze dźwigni sterowania mocą i skokiem łopat. Jesteś pewien że w wersji wojskowej stosowano cywilne fotele ? Te z żywicy mają poduszkę umieszczaną w fotel gdy przewożono pasażerów (pilot wtedy nie może posiadać spadochronu), normalnie w tym miejscu stosowano znajdował się spadochron S-4 (jeśli mnie pamięć nie myli). Mimo, że jego zastosowanie jest mocno wątpliwe tzn jeśli da się z śmigłowca wyskoczyć ze spadochronem, to da się go posadzić bezpiecznie na ziemi, jeśli zaś nie da się wylądować korzystając z autorotacji, to skok przypomina zabawę z maszynką do mięsa i opaską na oczach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Corsair- jesteś pewien że załogi Mi-2,8,17,24 używały spadochronów? Ciekawy temat bo też jakoś nie mogę sobie wyobrazić uzycia go w sytuacji awaryjnej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Na WSK w Świdniku kumpel z aeroklubu pracował jako składacz. Moja pewność może się odnosić tylko do Mi-2 i Sokoła bo z tymi maszynami miałem kontakt. Co do sensu użycia w sytuacji awaryjnej rozmawiałem z pilotami i mieli takie same odczucia. Być może użycie spadochronów związane było z "oblotami" nowych maszyn. Tego nie pamiętam (trochę latek upłynęło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Co do wątpliwości z fotelami, to na tym egzemplarzu nie używano spadochronów, widać to na fotkach obecnego stanu. Podczas służby ojca ta midwójka miała zainstalowany jeszcze drugi drążek sterowy (wykorzystywano go często do szkolenia pilotów w lotach bojowych), później go chyba zdemontowano bo teraz go niema. Co do konfiguracji reszty wnętrza to wyglądało to tak (też potwierdzone wspomnieniami i zdjęciami), na tej dużej kanapie siedział tata jak go zabierali na loty: A co do tych dźwigni sterownia skokiem i mocą to niema ich w tym zestawie, dodłubię je sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 No to zrób figurkę taty siedzącego na tej kanapie Dobrze że dałeś updejta bo juz miałem Cie pogonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Dobrze że dałeś updejta bo juz miałem Cie pogonić To nie do mnie kieruj te pretensje tylko do pewnego cholernego matematyka przez którego czekają mnie chyba ćwiczenia z mat1 trzeci rok pod rząd..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Fotel był przystosowany do tego by wsadzić tam poduszkę zamiast spadaka. Myślę, że jak zrobisz z poduszką też będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Dziś wstawiłem szybki w okienka, wycięte na wymiar z cienkiej pleksi, wklejone na super-glue a po wyschnięciu oczyszczone debonderem: Jakby ktoś nie wierzył że tam są szybki to jeszcze zdjęcie pod innym kątem : c.d.n.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Ładnie, widzę, że ja ze swoimi oknami to mogę się schować. Debonder zmywa mgiełkę z szybek Kurcze, nawet nie wiedziałem bo bym też przed klejeniem i malowaniem je wkleił Wtedy bym też u mnie przednią szybę inaczej rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Debonder zmywa mgiełkę z szybek Question Oczywiście, nawet zaschnięte duże zabrudzenia, w końcu go kupiłem bo uznałem że jest kluczowy dla ładnego zainstalowania szybek, (niestety to nie tania-rzecz 27zł.... ).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Pomalowałem w końcu wnętrze na podstawowy i trochę detali, jako podstawowy użyłem kolor (o dość rozbudowanej nazwie) Model Master 2048 RAF AZURE BLU (ANA 609), (kupiony kiedyś do brytyjskiego kamuflażu pustynnego na Stuarcie) według zdjęć najbardziej pasował do koloru wnętrza tego śmigłowca (który był chyba bardziej niebieski od niektórych które zauważyłem na fotkach innych egzemplarzy): (flesz zniekształcił trochę kolory) Nie wiem tylko co zrobić z podłogą.... tata twierdzi że była w kolorze reszty wnętrza.... a obecnie ta podłoga jest jakaś ciemnobrązowa, nie za bardzo wiem co z tym zrobić, zostawić niebieską czy zrobić brązową....? Montowano tam jakieś gumoleum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 stroju- to zależy z jakiego okresu użytkowania midwójki będzie twój modelik. Jeśli powiedzmy z terażniejszego okresu to zrobiłbym brązowa gdyż z tego co wiem to w czasie remontu była tak przemalowywana. Na podłodze nic nie było tylko farba. Oto trzy fotki pokazujące różnie malowaną podłoge: Mi-2 0216 Mi-2 Ch 5350 Mi-2 lotnictwa czeskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 stroju- to zależy z jakiego okresu użytkowania midwójki będzie twój modelik. Ja robię z czasu służby w 1981-1982, ale chyba to pierwsze będzie co mi podałeś będzie bardzo dobre, pasujące do wspomnień. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Jeszcze na koniec dnia pobawiłem się z przednimi dolnymi okienkami, są to części pochodzące z zestawu po odpowiednich przeróbkach, czyli: pocienieniu (były strasznie grube) papierami ściernymi na sucho, potem na mokro, następnie trochę pocierania o spodnie (naprawdę pomaga ), później polerka filcowa miniszlifierką z pastą do..... zębów (bez kitu) i na koniec trochę pomalowanie Sidoluksem bo było trochę matowe, wklejone na cyjanoakryl w żelu i odczyszczone debonderem.... ufffff.: W rzeczywistości są bardziej przejrzyste niż na zdjęciu.... c.d.n.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Tak na przyszłość stroju. Po polerowaniu pastą do zębów ( ja też to stosuje) umyj element pod bierzącą letnia wodą i wypoleruj na sucho filcem lub flanelą( ta jest chyba najlepsza). W myciu zejdzie osad po paście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Podłoga bywała często "poprawiana" z pędzla na kolor jaki był pod ręką, więc proponuje oprzeć się na wspomnieniach. W czasie eksploatacji farba wycierała się od butów czy podczas otwierania pokryw inspekcyjnych. Podczas remontów generalnych (bo z takimi miałem styczność na WSK) skorupa śmigłowca rozbierana była do goła, farba usuwana za pomocą ługów, całość zaś malowana na tej samej lakierni gdzie malowano nówki sztuki. Dlatego sądzę, że malowanie remontowanego egzemplarza nie powinno się różnić od nowego. Ten brąz na podłodze kojarzy mi się z jakąś farba antypoślizgową... Nie jestem pewien czy ten brąz, użyty do kanapy na zbiorniku paliwa jest ok. Bardziej jakiś kolor brezentu mi po głowie hula ale pewności nie mam. Szybki po polerowaniu dobrze jest wykąpać w sidoluxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 Po polerowaniu pastą do zębów umyj element pod bierzącą letnia wodą i wypoleruj na sucho filcem lub flanelą Tak zrobiłem, tylko do polerownia na koniec użyłem nie flaneli ale dresów , Na innych zdjęciach będzie wyglądać na pewno lepiej, bo na tych co zrobiłem przez te odbicia światła wyglądają matowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 12 Marca 2009 Autor Share Napisano 12 Marca 2009 Dziś trochę podmalowałem trochę detali, nałożyłem sidoluks na podłogi, i zdjąłem taśmę ze szkiełek okien kadłubie: c.d.n... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Marca 2009 Autor Share Napisano 13 Marca 2009 Witam. dziś trochę poszalałem z washem ale niestety nie wszystko poszło najlepiej, warstwa Sidoluksu okazała się za cienka i nie za bardzo dało się zetrzeć nadmiar washa bez uszkodzenia warstwy farby niebieskiej (wyszedł mój brak doświadczenia z malowaniem olejnymi bo zawsze maluję akrylami, tego Model Mastera użyłem z braku jakiegoś akrylowego odpowiednika), jednak udało mi się uratować sytuację. Widać od razu rękę miłośnika pancerki i "samolociarzom" może się wydać zbyt wybrudzony (a raczej na pewno się wyda ), ale zanim rzucicie na mnie klątwę i chwycicie za widły i cepy, pomyślicie że to nie będzie wyglądać tak źle, duże kontrasty nie będą tak razić w zamkniętym ciemnym kadłubie..., poza tym taki jest już mój "indywidualny styl": pamiętajcie że to mój lotniczy debiut .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Co ty! Wygląda świetnie, sam chciałbym takiego mieć, zazdroszczę Tacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 brawo, jak dla mnie dobra robota widzę że warto było odgrzebywać fotki, jakby co to pisz na PW, pogrzebie się jeszcze (choć wnętrza lepszego na fotkach raczej już nie znajdę ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Tak nieśmiało zapytam : jakieś wario, żyroskop itp. to będzie? Bo jakowoś łysawo to wygląda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Marca 2009 Autor Share Napisano 13 Marca 2009 widzę że warto było odgrzebywać fotki, jakby co to pisz na PW, pogrzebie się jeszcze (choć wnętrza lepszego na fotkach raczej już nie znajdę Crying or Very sad ) Już fotek wnętrza nie potrzebuję, jakby może jeszcze coś zewnętrznego..., dzięki Twoim zdjęciom budowa bardzo się ułatwiła Tak nieśmiało zapytam : jakieś wario, żyroskop itp. to będzie? Bo jakowoś łysawo to wygląda .... Tak właściwie to gdzie się znajdują te urządzenia? (może to głupie pytanie ale to Ty jesteś mechanikiem śmigłowcowym... ) PS kiedy pracowałeś w WSK? (ojciec też tam pracował, jakoś tak około 1981-1984) Jeszcze zrobiłem panel wskaźników, )"szkiełka" z zegarów zapuszczone błyszczącym lakierem) i zamontowałem go na miejsce, zrobiłem także nowe wloty powietrza do silników (wytoczone na wiertarce ramki z wyprasek) itp. wklejane wszystko na cyjanoakryl w żelu, jutro podziałam tam debonderem dla oszlifowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi