sokol Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Jak wyślesz na mój adres: sokol@man.koszalin.pl to wrzucę fotki na serwer i podam jego adres na forum. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Dzięki Marcinowi wrzucam na forum zdjęcia Leoparda 2A4 PL Oto link do galerii: http://www.sokol.cons.pl/Leopard_Pl/ PS. Jutro przerobię to na post w dziale 1:1, ale dziś mam lenia Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Jutro wyslę drugą partię bo się ten mój plus buntuje i 1mb wysyła pół wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 I kolejna pocja fotek od Marcina http://www.sokol.cons.pl/Leopard_Pl/2/ Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 i ukłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 eeeeeee tam Jak mam to udostepniam. Sam i tak nie dam rady zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 24 Października 2006 Autor Share Napisano 24 Października 2006 Wielkie dzięki za fotki Marcinie. No i podziękowania dla Sokola za ich rozpowszechnienie. A czy wolno by mi było w moich relacjach na Kartonworku i PWMie dać linki do tych fotek, bo może się komuś przydadzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Października 2006 Share Napisano 24 Października 2006 Jako przechowywacz nie mam nic przeciwko, właściciel musi się wypowiedzieć. Zmodyfikuję tylko galerię aby było wiadomo, że pochodzą z Modleworku Dopisek: zmodyfikowałem Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 24 Października 2006 Share Napisano 24 Października 2006 Spoko. Po to są żeby korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 30 Października 2006 Autor Share Napisano 30 Października 2006 Dziękuję za pozwolenie. Zadanie wykonałem. Budowa nie idzie mi za szybko, ale jakieś postępy prac mam. Skleiłem kadłub i pomalowałem go zieloną Pactrą A33 Medium Green (FS 34102). Pędzlem oczywiście, bo bardziej zaawansowanych narzędzi nie posiadam. Malować tak, żeby nie było widać smug, to ja jeszcze niestety nie potrafię, ale na razie tak bardzo się nimi nie przejmuję, bo mam nadzieję, że po przybrudzeniu czołgu trochę je ukryje. Następnie przy pomocy ołówka rozrysowałem na modelu układ brązowych i czarnych plam kamuflażu. W tej chwili przedstawia się to tak: Jako, że schemat malowania zawarty w instrukcji Dragona jest bardzo mały a na dodatek nie ma w nim rzutu z góry, to musiałem posiłkować się schematem dostępnym tutaj: http://www.armouredacorn.com/Reference/ArmourColours/Leopard%202.pdf Dodatkowo wykorzystałem instrukcję Tamiyi od Leoparda 2A6: http://www.1999.co.jp/dbimages/user/hobby/itbig/10036071t2.jpg Zawiera ona rzut czołgu z góry, bez wieży. Bocznych fartuchów jeszcze nie przyklejałem, bo najpierw muszę założyć gąsienice. A przed tym jeszcze powinienem przykurzyć podwozie. Dziurki w spodzie kadłuba pozostawiłem niezatkane specjalnie, by móc przykręcić model do podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Tomku obawiam się że bedzie ciężko zamalować ślady po rysiku. Preferowane farby to: Humbrol 116 - na cały wóz jako baza 117 - na gore wozu, przód i tył / układ jezdny pozostaje 116 / 33 + biała - musisz dobrać ekperymentalnie ale naprawdę odrobine dla rozjaśnienia 29 +biała - jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 2 Listopada 2006 Autor Share Napisano 2 Listopada 2006 Tomku obawiam się że bedzie ciężko zamalować ślady po rysiku. Metodę tą stosowałem już przy malowaniu Fuchsa i nie miałem tam żadnych problemów. Oczywiście używam miękkiego ołówka (B), bo jakbym wziął twardy (H) to faktycznie mógłby on wyryć linie. A dlaczego piszesz Marcinie, żeby układ jezdny malować innym odcieniem zielonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 3 Listopada 2006 Share Napisano 3 Listopada 2006 Chodzi o tzw 'apteczne' złudzenia oka elementy podwozia są w cieniu i przez co wydaja sie ciemniejsze niż kamuflaż pomimo że to ta sama farba. Kumpel tak zrobił na swoim Leo i wyszło zajefajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 6 Listopada 2006 Autor Share Napisano 6 Listopada 2006 Aha, to o coś takiego chodzi. Ale nie zastosuję tej metody, bo podwozie zdążyłem już pobrudzić a obecnie maluję na kadłubie kamuflaż. To moje pierwsze brudzenie "europejskie", bo dotychczas próbowałem tylko pustynnego. Użyłem do niego wszystkiego, co miałem pod ręką, czyli po kolei: czarnego Model Mastera, artystycznego brązu Van Dycka, Pactry A53 Weathering i na końcu A52 Mud. Oczywiście farby te sporo rozcieńczałem przed nałożeniem na model, następnie zaś wycierałem szmatką. Wszelkie Wasze komentarze jak zwykle będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 7 Listopada 2006 Autor Share Napisano 7 Listopada 2006 Miałem ostatnio trochę wolnego czasu, więc poszedłem za ciosem i pomalowałem kamuflaż: W paru miejscach muszę jeszcze zrobić poprawki zieloną farbą, ale to dopiero wtedy jak będę malował wieżę albo boczne ekrany. Na brązowy kolor wybrałem w końcu Pactrę A22 Earth Red (FS 30117), czarny to Model Master 1749 + odrobina białej farby (może nawet trochę za mało tej białej dodałem). A teraz mam pytanie. Czy ktoś wie może co to są te X-y na przednim pancerzu i czy ja dobrze widzę, że one są po prostu zardzewiałe? Pozwoliłem sobie użyć Twoją fotkę Marcinie, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 X ? Ostrogi do jazdy po lodzie - ale ja mierny pancerniak jestem. Moze wiec ktos kto siedzi w pancerce sie wypowie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Jak dobrze widze to te X-y to odwrotnie kładzione ogniwa gąsienic gdzie te prostokąty to powierzchnia nośna i są montowane na konstrukcji, która skalda się z zębów i ramek gdzie się je wsuwa i potem zaczepia, jak mógłbyś walnąć w makro fotkę gąsienic od modelu tylko stroną wewnętrzną ? To wtedy moje założenie się rozjaśni. Tylko chyba brakuje im gumowej nakładki, tak jak te na modelu na środku, a to są płytki zapasowe do montowania z gumową warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 8 Listopada 2006 Autor Share Napisano 8 Listopada 2006 Dzięki za pomoc. Z tego, co dowiedziałem się na innych forach, to rację ma Paweł. Tylko niech mi teraz ktoś powie, czy to na pewno jest kolor rdzy, żebym mógł to dobrze pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 To akurat na pewno jest kolor rdzy. Muszę zapytać kolegów ale raczej chyba jednak na pewno są to ostrogi do mocowania wozu na wagonie kolejowym podczas transportu Jak sie upewnię to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 Moja budowa powoli sunie do przodu. Z folii aluminiowej zrobiłem osłonę jarzma. Myślę o pozostawieniu jednego włazu otwartego. Czy to dobry pomysł? A tu możecie zobaczyć jak ładnie wykonany jest MG3 w tym zestawie: P.S. Dzięki za potwierdzenie koloru Marcinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 19 Listopada 2006 Autor Share Napisano 19 Listopada 2006 Wcześniej zapomniałem napisać, że aby przykleić przednie poręcze na wieży, musiałem zaszpachlować otwory, które przewidział do tego celu Dragon, bo były one za duże. Wszystkie zaś poręcze zestrugałem, bo wyglądały za grubo. A teraz z kronikarskiego obowiązku pokazuję wieżę psikniętą podkładem Tamiyi w spraju. Po takim zabiegu zazwyczaj wychodzą wszelkie niedoróbki w klejeniu czy szpachlowaniu i można je poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 21 Listopada 2006 Autor Share Napisano 21 Listopada 2006 Kolejny mały postęp w mej budowie - pomalowana na zielono wieża. Oczywiście pozostawienia smug po pędzlu nie udało mi się unkinąć. Jak zawsze liczę na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 Tomek, a probowales malowac gabka kosmetyczna? Przypomnij mi kiedys, to Ci pokaze Challengera wykonanego przez mojego kumpla, malowanego wlasnie gabka. Powiem Ci, ze do tej pory wydawalo mi sie, ze ta technika jest dobra raczej na male powierzchnie, ale zmienilem zdanie jak zobaczylem wspomniany model. Te slady po pedzlu jeszcze pewnie troche zanikna jak polozysz lakier. Keep going... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 22 Listopada 2006 Autor Share Napisano 22 Listopada 2006 Dzięki za wypowiedź Majku. Nie, nigdy nie próbowałem tej metody, ale może powinienem to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Listopada 2006 Share Napisano 22 Listopada 2006 Przez te kilka miesięcy, jak byś odkładał miesięcznie po 20 zł to ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi