Gość Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Postanawiając odpocząć od projektu 7TP i FT-17 (czuję się zmęczony pojazdami) wróciłem na chwilę do korzeni, czyli do figurek. Ten projekt to odpoczynek. Wpadł mi do głowy ostatnio temat zupełnie zapomniany w polskiej historii wojskowości. Trochę historii: Rok 1921. W Polsce rozpoczęto pierwszy kurs nurkowy. Rocznie do 1939 roku kursy nurkowe kończyło zaedwie 6-8 osób. Bazą oddziału nurków Marynarki Wojennej był ORP Nurek, zbudowany w latach 1935/36. Na pokładzie ORP "Nurek" znajdował się sprzęt nurkowy firmy Siebe Gorman, w jaki wtedy wyposażona była Polska Marynarka Wojenna. Wiemy, że były to: pompy nurkowe 2-cylindrowe; skafandry nurkowe 12 - bolcowe; hełmy nurkowe 12 bolcowe; telefon oraz oświetlacze. Prawdopodobnie również komora dekompresyjna. 1 września 1939 był tragiczną datą dla polskiego nurkowania. W Porcie Wojennym na Oksywiu, podczas jednego z pierwszych niemieckich nalotów na Polskę, zniszczony został ORP "Nurek" ,a wraz z okrętem zginął jego dowódca chor. mat. Wincenty Tomasiewicz oraz 16 nurków i marynarzy. Oznaczało to praktycznie całkowite zniszczenie polskiego nurkowania, aż do II połowy lat 40tych. Diorama. Dioramka, a może winietka będzie małą budowlą, zlokalizowaną na owalnej ramce. W planie mam, aby był na niej kawałek nabrzeża Gdynii, aparat tlenowy z obsługą na nabrzeżu i schodzący do wody nurek Marynarki Wojennej. Myślę, czy nie zrobię tego w formie wieży, aby przedmiot na dnie był widoczny. Myślę o działku ppanc, który podczas załadunku na statek spadł z nabrzeża albo o skrzyni z rozsypanymi karabinami.Planuje ok. 5 figurek i sprzęt. Może aby nie robić wysokiego nabrzeża zrobię moment wyciągania sprzętu z wody. Nurek polskiej Marynarki Wojennej. Oto zbudowany nurek MW z masy greenstuff. Wciąż się uczę tą masę obrabiać. Nie ma noża nurkowego oraz węża tlenowego. Hełm 12-bolcowy Siebe-Gorman.Na plecach i na piersi obciążniki ołowiane, brytyjskie. Przepasany liną. Nie ze wszystkiego jestem zadowolony, ale ogólnie czuję się na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Lodzio miodzio Wstaw sobie linka do podpisu bo inaczej nikt tego nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Figureczka Primo Gusto. Bardzo miła dla oka. Ja znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Super figurka. Kiedy Widd zakończysz projekt konkursowy? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Kiedy Widd zakończysz projekt konkursowy? ;) hehehhehehe i tu Cie złapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Konkursowy projekt zdechł. Powstanie w mniejszej wersji. Nie podobały mi się efekty pracy. Powstanie z tego coś mniejszego (pianino, tańcząca para, stolik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitz249 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 I klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Brawo za temat , figurka wygląda bardzo dobrze, gs to wdzięczny materiał jeśli się go dobrze traktuje . Oczywiście kibicuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 No proszę...jest i tajny projekt Przyłączam się do twierdzenia, że jest on za to zbyt tajny nas tronie Znalazłem go tylko przez przypadek Myślę, że jeśli już coś rozsypanego na dnie, to lepsza byłaby broń, chociaż Bofors też wyglądałby ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Po prostu wszyscy olewają dział różne, a jak wstawie go do działu pojazdy to i tak wróci do różnych Przydałby się dział dioramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Popieram. Zastanawiam się gdzie wstawić warsztat z budowy mojej dioramy. W dziale pojazdy? Co prawda będzie na niej czołg(1 lub 2) i samochód pancerny. Ale nie mam pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Praktyka jest taka, że jak zaczynasz od budowy czołgu, to wrzuć w pojazdy, a potem warsztat sam przejdzie w dioramę Tak jak 7TP - tam została mi podstawka i 4 figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Pojazdy są już gotowe Mam wątpliwości jeszcze co do trzeciego. Dlatego chyba jednak dam tutaj, gdzie jak widzę jest większość dioram na warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Wiem, że się czepiam , ale czy fałdy na skafandrze nie są zbyt małe ? Jaka to skala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 1/35. A z tymi fałdami to różnie. Na plecach ma duże i duże na rękawach, atrochę za małe w kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Paweł ta ostatnia fotka to jakieś ćwiczenie chyba co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Nie, to Biskupin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 aaaaaa no tak, mówiłeś że tam działali ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 świetna robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Na tej fotce z Biskupina nurek ma "napompowany" kombinezon. Nie znam się na tym absolutnie, ale sądząc z faktu że przewód doprowadzający powietrze zamocowany jest na piersiach myślę, że właśnie cały kombinezon był napełniany powietrzem. Miało by to znaczenie gdybyś chciał ukazać nurka w "akcji" (pod wodą lub w tracie za lub wynurzania) - ale powtarzam - jestem laikiem Tak czy siak sama figurka mi się podoba a i temat ciekawy. Można prosić jeszcze inne ujęcia ? EDIT Obejrzałem jeszcze raz pierwsze fotki. Mój błąd. Powietrze doprowadzone jest do hełmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Nie był cały. Wąż idzie przez piersiowy obciążnik, do którego jest przypięty sznurkiem, potem idzie pod lewą pachą, a następnie do hełmu od tyłu.Mało osób wie, że wraz z weżem tlenowym szedł kabel telefoniczny, a w każdym hełmie był telefon. Obecnie mam do oglądnięcia film "Siła i honor", w celu nabrania pomysłów Na zdjęciu Pan Cuba Gooding Junior zakłada hełm...Schrader Mark V, pochodzący z roku 1912 i używany do....1984, kiedy wprowadzono model z szybkami pleksi. U nas nie był używany, gdyż na stanie MW był jedynie sprzęt brytyjski - hełmy dwóch typów oraz francuski jednego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 (edytowane) Taka mała wzmianka. Ładne zdjęcie, które znalazłem w NACu, w związku z poszukiwaniem materiałów. Samolot Lokheed Electra wyładowywany z M/S Piłsudski w 1936. Samolot dla PLL LOT. http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-G-4123-2.jpg No i nieznane przeze mnie zdjęcia nurków w Gdynii, podczas akcji wyciągania czegoś z basenów portowych. 1934 - ratowanie drobnicowca s/s Cieszyn http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-G-5016-6.jpg 1934 - poszukiwanie ofiar wypadku autobusu http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-G-3957-9.jpg Edytowane 25 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 No i nieznane przeze mnie zdjęcia nurków w Gdynii, podczas akcji wyciągania czegoś z basenów portowych: Ni ma zdjęcia albo mi się nie ładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Nie, bo zamiast ":" powinna być "." na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Nie chcesz pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi