Mirek66 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 (edytowane) Witam! Chciał bym założyć swój pierwszy wątek warsztatowy na tym forum Zaczynam dość nie typowo gdyż model ścichałem skleić po cichu i gotowy już pokazać w Galerii . Prace rozpocząłem przed Bożym Narodzeniem szło mi dość dobrze do czasu gdy moja kochana żona zrobiła porządki w mojej Modelarni w efekcie czego znikła mi "FOTOTRAWIONKA" z kosza oraz tylna prawa oś od koła napinającego po opanowaniu ciśnienia model spakowałem do pudełka i przeleżał tak do wczoraj kiedy to zakupiłem Merkave Mk. I TAMIYA. Z nowego zestawu zamierzam odlać brakującą część do Mk II Model jest już zaczęty lecz w niedużym stopniu i nie jest to konkurs dla tego myślę iż mogę prowadzić ten wątek i przy pomocy kolegów wykonać w miarę poprawną replikę Z postępu prac będę informował bieżąco a z problemami będę się zwracał o pomoc do was koledzy Na razie to wszystko POZDRAWIAM Mirek Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Z czego będziesz robił fakturę antypoślizgową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Cześć Jakubie. Podglądałem u Pawła i też zrobię z piasku , tylko wydaje mi się iż mam trochę drobniejszy jak jego ziarenek. Na razie chcę się skupić przy koszu gdyż mam dylemat czy te ukośne listwy co są nie wyciąć ich i zastąpić prętami. Druga rzecz to koła napędowe oraz napinające które muszę przerobić według fotek które udostępnił mi kolega. W międzyczasie będę myślał o wykonaniu powierzchni antypoślizgowej. Pozdrawiam Mirek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 (edytowane) Mirek, bardzo drobny piaseczek jest w porcelanowych bezpiecznikach, wystarczy ściągnąć tę skuwkę i wysypać. Pozdrawiam. Edytowane 17 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Cześć Mirek, "Mamy Cię", był chyba taki program kiedyś Pocichutku robisz Merkave a na sPWM relacji nie ma... Ale nic to, trzeba będzie częściej zaglądać tutaj bo chętnie pooglądam jak Ci to pójdzie. Życzę powodzenia w budowie, ciekawy temat. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Salva trzeba być światowym modelarzem Mirek66 dawaj, dawaj to to ja lubie A nie ciągle pantery i pan$%%^sdfb 4 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Witam, no widzę, że warsztat już ruszył Model będzie przedstawiał wczesną wersję Mk.2 , jaką możesz zbudowac z zestawu academy, czy tez będziesz się bawił w waloryzację, i "podciągniesz" ją do wersji bardziej współczesnej? Na razie chcę się skupić przy koszu gdyż mam dylemat czy te ukośne listwy co są nie wyciąć ich i zastąpić prętami. Zdecydowanie dobrym wyborem będzie zastąpienie tych listew prętami, tak jak to jest w oryginale, dodam jeszcze, że wokół kosza zarówno na górze, jak i na dole są przyspawane, hmm, nie wiem jak to nazwać relingi, na fotce zaznaczyłem o co mi chodzi: Warto tez dodać na tyle wieży mocowania do zapasowych ogniw gąsienicy. Model wygląda jak na razie super, czekam z niecierpliwościa na następne fotki z budowy! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Dziękuję za zainteresowanie tematem Barthas dzięki za fotki zrobię pręty i relingi oraz zabezpieczenia na uchwytach do lin . Na pewno muszę dokupić liny i jakąś blaszkę . będę raczej starał się zrobić wersję pudełkową gdyż póżniejsza wiązała by się z zakupem konwersji od Legenda a po ostatnich zakupach mam wyczerpany limit na kasę Czy w obrębie wieży też są konieczne przeróbki aby był w miarę poprawny gdyż chciał bym to wykonać przed nałożeniem powierzchni antypoślizgowej . Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Hmm, więcej przeróbek na wieży moim zdaniem nie potrzeba, model z Academy jest całkiem nieźle odwzorowany, możesz dodać stelaż ( własciwie do trzymania czego to nie wiem, bo na wszystkich zdjęciach jakie mam jest on pusty) Zastanawia mnie tylko obecność tego elementu na wieży ( przewertowałem wszystkie zdjęcia Mk.2 jakie mam, i żadna tego elementu nie posiada): Możesz też wzbogacić tylną częśc wieży w uchwyty na zapasowe ogniwa gasienicy, uchwyty na kanistry itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Przy okazji fotki, którą wstawił Barthass warto zwrócić uwagę na koło napinające, które jest świetnie pokazane - widać wyraźnie co należy poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Myślę że jeśli chodzi o wieżę to mi wystarczy na ten tydzień Zrobię to co jest na fotkach a ta cześć którą żeś zakreślił po prostu było tak w instrukcji, więc będę musiał ją usunąć . Dzięki, Mirek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Przy okazji fotki, którą wstawił Barthass warto zwrócić uwagę na koło napinające, które jest świetnie pokazane - widać wyraźnie co należy poprawić. Dokładnie, ale dodam na marginesie, że na zdjęciu tym widać koło napinające, które posiada inny rodzaj otworów ulgowych- są one podłużnego kształtu, na innych zdjęciach widać, że otwory są okrągłe, tak więc mamy 2 wersje otworów w kole napinającym- okrągłe, i podłużne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 (edytowane) To znowu ja Koła gotowe zrobiłem z okrągłymi otworami koła napinające oraz wyciąłem otwory ulgowe w kole napinającym. Słabo widać to na fotce ale wiadomo o co chodzi Psiknąłem czarnym podkładem jak dobrze wyschnie to przy pomocy wiertarki i sztywnego pędzla wypoleruję otwory . Na razie to tyle biorę się za kosz Mirek Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 1 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam! Kosz zrobiłem jeszcze oszlifować klej uchwyt na kanister zrobiony do dorobienia uchwyty na gąsienicach łańcuszki z kulkami zamówiłem w Firmie LEGEND tak że jak je dostanę to wstawię to na razie wszystko będę dziobał dalej POZDRAWIAM Mirek Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Super, pierwszorzędna robota! Zakup kulek i łańcuchów Legenda, to bardzo dobry wybór, na pewno będą się lepiej prezentować od tego co standardowo daje Academy . Z niecierpliwością czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Ładnie Ci idzie Mirku PS. po co właściwie są te kulki na łańcuchach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 PS. po co właściwie są te kulki na łańcuchach? Ochraniają tylną niszę wieży, i łączenie wieży z kadłubem przed pociskami kumulacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Barthass dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam! Dzięki koledzy za opinie Czasu coraz mniej na sklejanie gdyż Wiosna nadeszła prace porządkowe wokół domu trwają Ale do rzeczy : -Złożyłem podwozie prysnąłem je na czarno i przy cieniowałem je kolorem bazowym HUMBROLL 187 - Otrzymałem także dzisiaj łańcuszki i szczęka mi opadła myślałem iż najtrudniejszym wyzwaniem będą pręty i uchwyty w koszu oraz struktura ANTY-POŚLIZGOWA w niedzielę wezmę się i trochę podziobie jak złoże to oczywiście pokaże. - Z kadłubem wstrzymuje się jeszcze gdyż zamówiłem BLASZKI i nie wiem co tam dokładnie będzie w tym zestawie. Tak że pierwszą ukończę kompletnie wieże a następnie resztę POZDRAWIAM Mirek Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 łożyłem podwozie prysnąłem je na czarno i przy cieniowałem je kolorem bazowym HUMBROLL 187 Zdecydowanie bliższy oryginałowi jest Humbroll 84, sam używam i jestem zadowolony Moim zdaniem nie ma lepszego koloru na pojazdy IDF. Jak na razie model prezentuje się świetnie, oglądając poprzednie Twoje prace jestem pewny, ze po zakończeniu prac w Galerii będzie co oglądać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Barthass dzięki za uwagi w tym temacie którymi mnie mobilizujesz do poprawnego [prawie ] wykonania modelu . Tamtą malowałem 187 z dodatkiem 29 ale już wyszperałem 84 ma z 10 lat ale po otwarciu jak nówka dlatego resztę będę ciągnął 84. Jeszcze jedno pytanie czy kadłub jest OK czy też do przeróbki ? Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Jeszcze jedno pytanie czy kadłub jest OK czy też do przeróbki ? Kadłub jest ok. , jedyną wada jest uproszczony właz kierowcy, w oryginale wygląda tak (Merkava 2 Dor Dalet) Oraz klamki na 2 tylnych zasobnikach ( z tego co pamiętam te w modelu Academy sa za krótkie) ( ten zasobnik z lewej mieści w sobie baterię akumulatorów, ten z prawej filtry powietrza dla załogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 5 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Dzięki na pewno go upiększę i widzę że tylne chlapaki też do przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Szczerze powiedziawszy, nawet nie zauważyłem co jest nie tak z chlapakami Z modelem Academy miałem styczność dosyć dawno temu, i nawet nie pamiętam jak te chlapaki tam się prezentowały Tu 2 fotki, na których lepiej chlapaki widać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że te kulki na łańcuchach są do wieży nitowane. Jak to rozwiązała firma Legend? Trzeba będzie wiercić setkę dziurek, czy przykleja się je od tyłu , a od przodu setkę nitów? Słabo mi się robi na samą myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi