Skocz do zawartości

7TP Mirage+gąski +metalowa Lufa +figurki S-model

Myski79

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W końcu chwila żeby chwilę podzióbać jak to moja małżonka mawia

S7308103.JPG

S7308104.JPG

Parę pierdółek doszło m.in. nity na wieży małe blaszki włazik zawiaski na kadłubie kable do lamp i trąbki

Go go Myski !

Cieszę się, że wróciłeś to tematu i zazdroszczę żony, która goni Cię do klejenia modeli. Z wieżą wiesz co i jak, dowiem się tylko co z tą klapka między celownikiem, a klapą włazu dowódcy.

Witaj Myski fajny sprzęcik składasz a gąski lepiej nie mówić...nie wiem czy zdecydował bym się na taki wydatek ale tak spoglądam zwłaszcza na wierze to wypadało by to i owo poprawić aby trzymało "standard" gąsek,masz niezłego "mentora" w osobie Jędrasa więc życzę wiele radości przy składaniu.

Witaj Myski fajny sprzęcik składasz a gąski lepiej nie mówić...nie wiem czy zdecydował bym się na taki wydatek ale tak spoglądam zwłaszcza na wierze to wypadało by to i owo poprawić aby trzymało "standard" gąsek,masz niezłego "mentora" w osobie Jędrasa więc życzę wiele radości przy składaniu.

A co masz konkretnego(bo nie wszystko jest w mej "mocy") na myśli bo składam to do kupy i planuje malować?

Tak chciałem poćwiczyć fotki wiem że za dnia lepiej to wychodzi ale cóż jak za dnia nie dane mi posklejać

Zakupiłem "fachowy" niebieski karton

Które lepsze oceńcie?

Taki zwis gąsek wystarczy?

S7308106.JPG

S7308107.JPG

S7308108.JPG

S7308109.JPG

S7308110.JPG

S7308111.JPG

S7308112.JPG

S7308113.JPG

S7308114.JPG

S7308115.JPG

Zdecydowanie te z jaśniejszym błękitnym tłem.

Zwis wystarczy ale i tak musisz je zdjąć bo założyłeś je odwrotnie.

Cała reszta bez zarzutu, tylko ten "młynek do kawy" z przodu. Zrób w num większy otwór albo użyj blaszek. Spójrz na zdjęcia, ścianki były bardzo cienkie.

A czemu te błotniki tak wiszą w dół? Tak ma być?

stal pól roku to mu się klapło grawitacja robi swoje, akumulator padł... ledwo odpaliłem ...

a tak na poważnie No.. nie powinno ale boje się ruszać teraz delikatnie spróbuje podgiąć ale zobaczymy jak to wyjdzie chociaż na niektórych zdjęciach tak mają ale są już po przejściach tzn " w niewoli"

To nic "osobistego" ale lubię ten czołg i dlatego zwracam uwagę na różne "detale",np.klapa wykuszu wierzy powinna mieć zawiasy po stronie wewnętrznej /u Ciebie na zewnątrz /a właz odwrotnie powinien mieć na zewnątrz a nie wewnątrz i jeszcze "uchwyty" nie były z płaskownika tylko z pręta /przekrój okrągły/jak chcesz to możesz pobawić się w poprawki...więcej pracy większa frajda.

To nic "osobistego" ale lubię ten czołg

Ja też:piwo:

klapa wykuszu wierzy

w co wierzy klapa wykuszu wieży ?

a właz odwrotnie powinien mieć na zewnątrz a nie wewnątrz

Wrzos39 przecież ma zawiasy na zewnątrz ?!

i jeszcze "uchwyty" nie były z płaskownika tylko z pręta /przekrój okrągły

Niestety stary nie masz racji. Zarówno 7TP dw jak i wersja jw miały uchwyt włazu/ów (dowódcy) z płaskownika lub nawet ze grubego skórzanego pasa. Zarówna na zdjęciach jak i na rysunkach widać, że jest to płaski, często wygięty element. Charakterystyczne jest też, że klapa otwiera się na 180 st, tzn otwarta w maksymalnym położeniu leży na opancerzeniu jarzma działa/ckm. Przy "twardym" uchwycie z pręta nie było by to raczej możliwe.

Gdyby nie ten garb na plecach to 7TP byłby prawie tak ładny jak T-26, który mi się bardzo podoba, więc sobie pozwolę zabrać głos.

Z pierwszego zdjęcia ostatniej serii fotografii wynika że lufa opada trochę w dół, da się to jeszcze naprawić?

Fruile zadają się ledwo wisieć na zębach wieńca koła napędowego. Musiałbyś je nieco pocienić, żeby gąsienice lepiej osiadły.

Na zdjęciach z góry widać że aberowe blachy nieco wystają poza poziom dachu wieży, lub nie przylegają do bocznych ścianek (prawa strona wykuszu radiostacji). Będziesz te blaszki docinał/szlifował lub uzupełniał szpary?

Poza tym model fajny i go sobie poobserwuję, bo kto wie może i ja sobie takiego garbusa zrobię?

ale lubię ten czołg

ja też bardzo dlatego mimo wszystko i półrocznej przerwy wróciłem do niego

p.klapa wykuszu wierzy powinna mieć zawiasy po stronie wewnętrznej

Racja ale aber właśnie tam je dał wklejając je pół roku temu nie wiedziałem o tym...można by było zamienić z włazem dowódcy a tam dać nity ale już chciałbym zakończyć nie równą walkę

z resztą muszę przyznać rację mojemu adwokatowi hehe

Jendrass dzięki za długie "pouczenie "ale gdzie ja napisałem że chodzi o uchwyt włazu...? chodzi o resztę uchwytów a ta jest z pręta prawda...a zawiasy włazu powinny być po zewnętrznej stronie a u kolegi są na zewnątrz jedynie cztery nity-śruby i dwa "wałeczki"w szczelinie między płytami zapraszam do spoglądania na zdjęcia...choć niewiele jest tych które pokazują wieże z góry.

Z pierwszego zdjęcia ostatniej serii fotografii wynika że lufa opada trochę w dół, da się to jeszcze naprawić?

da się ale po co? celujemy 400 metrów przed...Może być taka historia?

Fruile zadają się ledwo wisieć na zębach wieńca koła napędowego

narazie to przymiarki po pracujemy nad tym spoko

Będziesz te blaszki docinał/szlifował lub uzupełniał szpary?

też coś z tym muszę zrobić

Dzięki za zainteresowanie

Jak pomyślałem tak zrobiłem mały updejt:

no błotniki doszły zapinki na narzędzia jedna mi gdzieś prysła więc będzie tylko szpadel i łom do naciągania gąsek zresztą w monografii obnarzędziowany jest tylko jeden błotnik i tylko tymi narzędziami nawet nie wiem do czego służył "tłuczek" oferowany przez Miraga

Powalczyłem również z wieżą...

więc zgodnie z sugestiami wrzosa39 pozmieniałem zawiasy we włazie głównym i zamieniłem "klamkę" teraz ma przekrój okrągły dorobiłem parę nitów na wykuszu wieży opiłowałem również wystające blachy ale na zdjęciach widzę że jeszcze trochę muszę tu i ówdzie szlifnąć

S7308127.JPG

S7308140.JPG

S7308141.JPG