Myski79 Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 Widząc że nic się nie dzieję z "siódemkami" made in poland postanowiłem zapoczątkować swój pierwszy wątek warsztatowy czekając na podpowiedzi wrzucam parę fotek: tak to wygląda na dzień dzisiejszy te żaluzje to istny dreszczowiec ale udało mi znaleźć patencik o wózeczkach nie wspomnę... dorobiłem parę nitów a wklęsłe łaczenia blach na poziomych częściach pancerza ? poległem a to co dorzucam do zestawu który kosztuje 26 zeta Cytuj
Gerd Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 wysoka kultura, siadam i gapie się na relację. Jak Ci się widzi zawartoś pudełka S-Model? Cytuj
Myski79 Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Napisano 2 Kwietnia 2009 wysoka kultura, siadam i gapie się na relację. Jak Ci się widzi zawartość pudełka S-Model? Tak ci powiem że narazie oglądałem pudełko ale z tego co pisali na forum to dragon to to nie jest Cytuj
Gerd Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 słyszałem głosy typu "o! kolejny nabrał się na S-Model" Sam się nabrałem na ich haubicę M1, ale jeszcze nie przyszła dlatego pytam. W każdym razie 7TP zwiastuje wielki sukces. I jeszcze prawda stara jak świat: figurki powinny być z żywicy nie z mydelniczek! Cytuj
jarusgoral Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 Jeśli możesz wrzuć kilka fotek tych figurek S-Modelowych i tak a propos błotniki kleiłeś czy lutowałeś? Oczywiście kibicuję przy modelu sam podobny zestaw mam w poczekalni Cytuj
R_Mazzi Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 Łoł a mój 7TP leży i wzdycha do mnie Fajnie Ci idzie. Jedyne co to, dorobione nity różnią się dość znacznie wielkością od tych "fabrycznych". Ja znalazłem fajny patent na nity w 72 ale dość pracochłonny, tzn wymaga wiercenia dziurek. Później wklejasz kawałki cyny i przycinasz nożykiem. Cyna jest na tyle miękka że bardzo ładnie się daje obrabiać a średnica jest już od 0.2 mm Cytuj
Myski79 Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Napisano 2 Kwietnia 2009 Fotki poniżej a błotniki kleiłem oczywiście cyjanoakrylem Pattex-u z opóźnionym 'zapłonem" Cytuj
MrDyzio Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 Myski79 czy S-Model podaje kolorystykę do figurek? Cytuj
Gerd Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 No taj jak przypuszczałem, szału nie ma, moherowe berety ewidentnie do przróbki, po za tym wyglądają znośnie. Cytuj
skala72 Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 Te blaszki jednak kuszą i nie wiem czy też nie skusze się na ich zakup, ale cena boli ale raz się żyje i ma się dwa 7TP Cytuj
LordDisneyland Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 te żaluzje to istny dreszczowiec ale udało mi znaleźć patencik A mógłbyś nieco przybliżyć, o ile to nie tajemnica ;) ? Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 Myski79 czy S-Model podaje kolorystykę do figurek? No niestety dobrze ze chociaż figurki dali.... Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 Te blaszki jednak kuszą i nie wiem czy też nie skusze się na ich zakup, ale cena boli Confusedale raz się żyje i ma się dwa 7TP Razz Polecam naprawdę przy odrobinie cierpliwości efekt wynagradza męki przy składaniu Cytuj
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam tylko małą prośbę, a może radę Nie popełnij tego błędu co wielu. Pomaluj płaszcze pancerne na błyszcząco, a nie matowo Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 A mógłbyś nieco przybliżyć, o ile to nie tajemnica ;) ? Głównie problem polega na "wielkości" części ale bardzo pomocne okazuję się mini imadełko wkręcasz jedną część "grzebienia" żaluzji w imadełko a później kropelka kropelki pęsetka i w tykamy po kolei żaluzje w nacięcia i analogicznie druga strona Cytuj
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Największy problem to wyięcie plastiku. Mi się nie udało równo dociąć :/ Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam tylko małą prośbę, a może radę Smile Nie popełnij tego błędu co wielu. Pomaluj płaszcze pancerne na błyszcząco, a nie matowo Smile Załatwione Cytuj
Jendrass1 Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 No taj jak przypuszczałem, szału nie ma, moherowe berety ewidentnie do przróbki, po za tym wyglądają znośnie. A co w nich jest takiego złego, jak na "stary" wz beretów wyglądają całkiem znośnie. Myski79 - trzymam kciuki! Mam te figurki S Modela, mogę Ci wrzucić fotki zrobionych. Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 A co w nich jest takiego złego, jak na "stary" wz beretów wyglądają całkiem znośnie.Myski79 - trzymam kciuki! Mam te figurki S Modela, mogę Ci wrzucić fotki zrobionych. Oooooooooo poproszę czym je skrobałeś jakieś podpowiedzi odnośnie obróbki????? Cytuj
Jendrass1 Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 Mam pod ręką akurat tych "skórzanych" czołgistów, zdjęcia są stare, jak się zmobilizuje i wyciągnę karton, w którym leżą to pstryknę Ci juz wersję 2.0 Mają trochę inne rączki bo pasowałem ich do innego ustawienia niż firmowe. Wykonanie nie zachwyca ale przynajmniej będziesz miał pojęcie ogólne. Z obróbką to standardowy zestaw narzędzi dla S Model - pilniki, papiery, nożyki. Sporo detali przy kurtkach (guziki, klamry) oraz twarz i dłonie wymaga poprawek, co już pewnie sam zauważyłeś. Mimo faktu, że to żywica nie bardzo mogłem opanować jej wyginanie - trzymanie przy żarówce czy gotowanko nie bardzo dawały rezultaty. Na żywicach się nie znam więc mogłem jakiś błąd popełnić. Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 dzięki Jendras za fotki. moje doświadczenia z figurkami są znikome tym bardziej trochę boję się żywicy Mały update literatury i gadżet w postaci Kubasa na kawkę czy herbatkę: Myślę że wzbogaci nasza wiedzę w temacie 7 TP kubas do nabycia na Allegro fajny gadżet dla każdego "wariata" polskiej pancerki 39' Cytuj
Myski79 Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Napisano 6 Kwietnia 2009 I mam problemik po wklejeniu błotników na prosto nie wziąłem pod uwagę faktu ze wanna czołgu podczas sklejania się wzięła i zeszła do środka tak ze po nałożeniu góry błotniki robią wrażenie jakby opadały narazie próbuje ratować sytuacje doraźnie. Co z tym zrobić??? Cytuj
JŚ Napisano 6 Kwietnia 2009 Napisano 6 Kwietnia 2009 kubas do nabycia na Allegro fajny gadżet dla każdego "wariata" polskiej pancerki 39' A jest z Tygrysem?! Bo widziałem tylko z VW Kubelwagenem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi