Skocz do zawartości

7TP Mirage+gąski +metalowa Lufa +figurki S-model

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widząc że nic się nie dzieję z "siódemkami" made in poland postanowiłem zapoczątkować swój pierwszy wątek warsztatowy czekając na podpowiedzi wrzucam parę fotek:

S7304274.JPG

tak to wygląda na dzień dzisiejszy

S7304275.JPG

S7304276.JPG

te żaluzje to istny dreszczowiec ale udało mi znaleźć patencik

S7304277.JPG

S7304279.JPG

o wózeczkach nie wspomnę...

S7304280-1.JPG

dorobiłem parę nitów a wklęsłe łaczenia blach na poziomych częściach pancerza ? poległem

S7304281.JPG

a to co dorzucam do zestawu który kosztuje 26 zeta

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
wysoka kultura, siadam i gapie się na relację. Jak Ci się widzi zawartość pudełka S-Model?

Tak ci powiem że narazie oglądałem pudełko ale z tego co pisali na forum to dragon to to nie jest

Napisano

słyszałem głosy typu "o! kolejny nabrał się na S-Model" Sam się nabrałem na ich haubicę M1, ale jeszcze nie przyszła dlatego pytam. W każdym razie 7TP zwiastuje wielki sukces.

I jeszcze prawda stara jak świat: figurki powinny być z żywicy nie z mydelniczek!

Napisano

Jeśli możesz wrzuć kilka fotek tych figurek S-Modelowych i tak a propos błotniki kleiłeś czy lutowałeś? Oczywiście kibicuję przy modelu sam podobny zestaw mam w poczekalni

Napisano

Łoł a mój 7TP leży i wzdycha do mnie

Fajnie Ci idzie. Jedyne co to, dorobione nity różnią się dość znacznie wielkością od tych "fabrycznych".

Ja znalazłem fajny patent na nity w 72 ale dość pracochłonny, tzn wymaga wiercenia dziurek. Później wklejasz kawałki cyny i przycinasz nożykiem. Cyna jest na tyle miękka że bardzo ładnie się daje obrabiać a średnica jest już od 0.2 mm

Napisano

Te blaszki jednak kuszą i nie wiem czy też nie skusze się na ich zakup, ale cena boli

ale raz się żyje i ma się dwa 7TP

Napisano
Te blaszki jednak kuszą i nie wiem czy też nie skusze się na ich zakup, ale cena boli Confused

ale raz się żyje i ma się dwa 7TP Razz

Polecam naprawdę przy odrobinie cierpliwości efekt wynagradza męki przy składaniu

Napisano

Mam tylko małą prośbę, a może radę Nie popełnij tego błędu co wielu. Pomaluj płaszcze pancerne na błyszcząco, a nie matowo

Napisano
A mógłbyś nieco przybliżyć, o ile to nie tajemnica ;) ?

Głównie problem polega na "wielkości" części ale bardzo pomocne okazuję się mini imadełko wkręcasz jedną część "grzebienia" żaluzji w imadełko a później kropelka kropelki pęsetka i w tykamy po kolei żaluzje w nacięcia i analogicznie druga strona

Napisano

Największy problem to wyięcie plastiku. Mi się nie udało równo dociąć :/

Napisano
Mam tylko małą prośbę, a może radę Smile Nie popełnij tego błędu co wielu. Pomaluj płaszcze pancerne na błyszcząco, a nie matowo Smile

Załatwione

Napisano
No taj jak przypuszczałem, szału nie ma, moherowe berety ewidentnie do przróbki, po za tym wyglądają znośnie.

A co w nich jest takiego złego, jak na "stary" wz beretów wyglądają całkiem znośnie.

Myski79 - trzymam kciuki! Mam te figurki S Modela, mogę Ci wrzucić fotki zrobionych.

Napisano
A co w nich jest takiego złego, jak na "stary" wz beretów wyglądają całkiem znośnie.

Myski79 - trzymam kciuki! Mam te figurki S Modela, mogę Ci wrzucić fotki zrobionych.

Oooooooooo poproszę czym je skrobałeś jakieś podpowiedzi odnośnie obróbki?????

Napisano

44front.jpg

43front.jpg

Mam pod ręką akurat tych "skórzanych" czołgistów, zdjęcia są stare, jak się zmobilizuje i wyciągnę karton, w którym leżą to pstryknę Ci juz wersję 2.0 Mają trochę inne rączki bo pasowałem ich do innego ustawienia niż firmowe. Wykonanie nie zachwyca ale przynajmniej będziesz miał pojęcie ogólne.

Z obróbką to standardowy zestaw narzędzi dla S Model - pilniki, papiery, nożyki. Sporo detali przy kurtkach (guziki, klamry) oraz twarz i dłonie wymaga poprawek, co już pewnie sam zauważyłeś. Mimo faktu, że to żywica nie bardzo mogłem opanować jej wyginanie - trzymanie przy żarówce czy gotowanko nie bardzo dawały rezultaty. Na żywicach się nie znam więc mogłem jakiś błąd popełnić.

Napisano

dzięki Jendras za fotki. moje doświadczenia z figurkami są znikome tym bardziej trochę boję się żywicy

Mały update literatury i gadżet w postaci Kubasa na kawkę czy herbatkę:

S7304292.JPG

Myślę że wzbogaci nasza wiedzę w temacie 7 TP

S7304294.JPG

kubas do nabycia na Allegro fajny gadżet dla każdego "wariata" polskiej pancerki 39'

Napisano

I mam problemik po wklejeniu błotników na prosto nie wziąłem pod uwagę faktu ze wanna czołgu podczas sklejania się wzięła i zeszła do środka tak ze po nałożeniu góry błotniki robią wrażenie jakby opadały narazie próbuje ratować sytuacje doraźnie. Co z tym zrobić???

S7304295.JPG

S7304296.JPG

S7304297.JPG

S7304298.JPG

Napisano
kubas do nabycia na Allegro fajny gadżet dla każdego "wariata" polskiej pancerki 39'

A jest z Tygrysem?! Bo widziałem tylko z VW Kubelwagenem