Skocz do zawartości

7TP Mirage+gąski +metalowa Lufa +figurki S-model

Myski79

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie znam się na tych wieżach, ale z monografii wynika, że wieża (typ"B") bez otworu/ów była prawdopodobnie wykonana w bardzo małej serii. Wieże seryjne "C1 i "C2" miały po dwa otwory i do wyboru radiostację.

PS. Oznaczenia "B" i "C" to rysunki z monografii str. 11.

Dzięki uprzejmości Jendrassa i jego "tajnego" przepisu przygotowałem zestaw kolorów do malowania

I tak dla porównania

1. by Jendrass

2. by Agama

I tak piaskowy prawie się nie różni

zieleń diametralna róznica

brąz jest delikatnie ciemniejszy Agam-owy

i mały teścik na wieży wz-34 jak to wygląda na ciemnym podkładzie

Co o tym sądzicie?

S7308202.JPG

S7308204.JPG

S7308205.JPG

Ani 1, ani 2 nie jest wzorcem, wyznacznikiem. Dodatkowo w skali mniejszej od 1 do 1 bierz poprawkę na mocniejsze ROZJAŚNIENIE miniatury - czy okres, czy rodzaj nieważne.Wzorzec weź z tematu o WP i kieruj sie instynktem biorąc poprawke na światło oraz czas zleżenia "wzorca", przy czym tamta skrzynia jak dla mnie jest idealna i zadaje prztryka w nochal wszystkim mądrością

Wiernej repliki pod względem malarskim nie zrobisz bo:

nieta skala, nawet jakbyś miał farbę wzorcową ta zachowywałałaby się inaczej na tak małej powierzchni(odbicie światła), czyli wspomniana poprawka na skalę.

Zmaluj ładną replikę, a jak Twoje tak i moje(Innych) także oko nacieszy.

p.

Pokombinowałem i o: malowanie 2 batalionu czołgów lekkich mobilizowany w Żurawicy

S7308210.JPG

S7308212.JPG

S7308213.JPG

narazie podkład szaropiaskowy dla ciekawostki wieża jest pomalowana całkiem inną kombinacją niż kadłub spróbuję jutro przy dziennym świetle lepsze fotki wrzucić

Myski - dla mnie kolor jest ok i zgadzam się z Rafałem, że osiągnięcie idealnego stanu w tej skali itp jest raczej niemożliwe.

Malowanie jak zwykle wykazało masę rzeczy, które trzeba poprawić ale zakładam, że siedzisz właśnie i kasujesz te błędy.

Czekam na następne fotki.

Wzorzec weź z tematu o WP i kieruj sie instynktem biorąc poprawke na światło oraz czas zleżenia "wzorca", przy czym tamta skrzynia jak dla mnie jest idealna i zadaje prztryka w nochal wszystkim mądrością :)

Mądrościom - celownik, (komu ? czemu ?). Ortografia przytyka bez wyjątku.

Rafał zdecydowanie lepiej jest kierować się po prostu kolorami na zachowanych płytach pancerza niż odcieniami wymalowanymi 70 lat temu na drewnie.

Na tych zdjęciach i tak nie widać dobrze jakim kolorem jest pomalowany ta 7-ka. Czy pobierałeś biel do wykonania zdjęcia? Już napisano, że nie da się oddać idealnie kolorystyki. Twój model będzie brudzony, kurzony itd. więc i tak będziesz musiał rozjaśniać barwy farb, ponieważ jak dorzucisz washa i resztę chemii wszystko ściemnieje i zmieni kolor. Oczywiście trzeba wzorować się na zachowanych elementach i sprawdzać kolory farby na jakiejś płytce plastikowej za nim wrzucisz na model.

Aha, czyli nie. Jest to funkcja w aparacie. Podczas robienia zdjęć w pomieszczeniu zamkniętym kładę np. kartkę białego papieru i "robię jej zdjęcie" po to, aby inne kolory były takie jak są w rzeczywistości i w danym świetle. Popatrz na swoje zdjęcia, w zależności gdzie stałeś względem przedmiotu masz inny odcień koloru.

ps. ale często mam to w nosie i nie robię tego.

O kurcze !! Ziomek modelarz z Siedlec !!

Teraz to tak bardziej z Warszawy ale często bywam...

A myślałem, że w naszym mieście to hobby wymarło.

Wiesz Pan z modelarskiego na Sienkiewicza w Ajaksie ma wybór jaki ma...

Jaki Pan taki kram...

Witaj. Szczególarz jesteś. Super !!

Z tym bym nie przesadzał żebyś wiedział ile rzeczy jest nie tak w tym modelu albo inaczej jak mało jest tak jak powinno....