Jarekk Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Obiecany termin już troszkę przeholowany, ale rozpoczynam (mam nadzieję, ze nie sam) projekt WRZESIEŃ '39. Na pierwszy ogień idzie samobieżne działo przeciwlotnicze 75 mm PF 621L. Do budowy planuję wykorzystać model PF-621 firmy S-Model i armatę Schneidera 75 mm firmy RPM. START Na warsztacie: - TKS-D - 95 %, - 10TP - 60%. Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Dajesz dajesz... Zobaczymy co wyciągniesz z tego modelu będę kibicował... Powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Super model się szykuje będę kibicował i podglądał warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Jarku ... znasz moją opinię nt tego modelu, ledwo panuję nad ślinotokiem. Kibicuje jak 150 ! Co z TKS-D i 10TP? Jak dołączyć się do tego projektu wrześniowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Wiesz, że zawsze utykam na szczegółach, tak jest też i tym razem z TKS-D. Resory już wykonane z pasków polistyrenu, zamocowane. Nad lewym błotnikiem chcę (muszę) zainstalować dwa uchwyty na Mauzery. Kołaczę sie z myślami i nie mogę wymyśleć jak one mają wyglądać. Potem elementy osłony z przodu i tyłu armaty pójdą szybko. Co do 10 TP to trzeba zabrać się za odlewanie kół. Żywica nowa już jest. Oba modele będę kończył równolegle z działem samobieżnym. Wykonanie podstawowego podwozia wozu nie będzie chyba problemem. Kwestia ile skrócić ramę. Jak dołączyć do projektu nie wiem. Może indywidualne wątki ze wspólnym początkiem skłonią administratorów do scalenia wątków Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Może indywidualne wątki ze wspólnym początkiem skłoni administratorów do scalenia wątków Dokładnie o tym samym pomyślałem. Już stworzyłem sobie "czerwone" zdjęcie z podpisami jak u Ciebie na początku tematu. Na dniach dołączę do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Bardzo ciekawy model z relacją się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Również popieram 100% polska wrzesień 1939 to jest to co tygrysy lubią najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Też chciałbym dołączyć z tematem mam na warsztacie 7TP ostatnio brak czasu ale coś się grzebie rozumiem ze rozpoczęte projekty nie zaliczają się ? Może jakiś temat podpowiecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Rozpoczęty model czy od początku to sprawa tylko zasady, a zasady z reguły są do łamania Projekt na grupować w pewnym okresie tematycznie modele i tyle. Dobra wola admina i można nadpisać tytuł. Przecież to tylko zabawa. Sam chętnie nadpisałbym do projektu mój 10TP, bo szykuje się mu dłuższy postój a tak to może się zmobilizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 to niech sie Admin wypowie w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Rozumiem, że w projekcie chodzi o kampanię, a nie tylko o pojazdy polskie, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2009 W/g mnie tak. A co do modelu..... Rama już się robi i mamy pierwszy otwarty problem. Wydawało mi się, że pancerna osłona silnika była oparta na typowej osłonie PF 621 (kształt), jednak z powyższego zdjęcia wynika, że ma więcej wspólnego z oryginalną osłoną francuską. Brakuje jednak chłodnicy a właściwie jej pancernej osłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Jaro, przeglądałem fotki w sieci z początku myśląc, że to jednak (powyżej) standardowe podwozie de DB ale jednak nie. Widać zadali sobie nasi trud i na nowej ramie włożyli starą karoserię - błotniki, okaptowanie silnika. Dziwnie jakość. Poszukaj na stronie NAC, tam niedawno Widd wyszperał fotkę jakiegoś pokazu de DB z rynku w Krakowie - widać cały wóz ale chyba na francuskim podowoziu jeszcze, na nóż jednak przyda Ci się. Może Widd ma jeszcze linka gdzieś pod ręką, ale sam też znajdziesz, jest cała seria. PS To co widać na zdjęciu to już niezgorszy szrot, cokolwiek rozszabrowany przez autochtoniczną ludność lub faszystowskich zbieraczy suwenirów. Powiem szczerze, że ja nie przejmował bym się tym zdjęciem za bardzo. Po prostu walnąłbym pelotkę na pace 621 i basta. Zwróć uwagę, że tu np nie ma tej pancernej osłony działa, która jest wyraźnie widoczna na Twoim foto. Więc można przyjąć że na przestrzeni lat wozy modyfikowano (?!). http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/artyleria/a_plot_75mm_wz97_14_17/armata_plot_75mm_wz97_14_17_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Polish Power '39 => Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Polish Power '39 => Czyżby kolejna "nawrócona dusza" ;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Zawsze byłem ZA (w końcu ma się w magazynie te 2 tankietki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Może pomogę trochę. Wiem, że to DB są, ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Dzięki za zdjęcia. Coś czuję, że osłona pancerna będzie od DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Hmm, złomiarze i blokersi grasowali ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Raczej okoliczni kowale, rzemieślnicy i chłopi... jak myślisz dlaczego do dziś ekipa z PROJEKTU 7TP i inne odnajduja w szopach i warsztatach różne "skarby". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Jarekk, czekam na wyniki. My z Jendrassem dołączymy za jakiś czas ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Raczej okoliczni kowale, rzemieślnicy i chłopi... jak myślisz dlaczego do dziś ekipa z PROJEKTU 7TP i inne odnajduja w szopach i warsztatach różne "skarby". Wiem, wiem, i stawiam na chłopów, tym to zawsze się wszystko przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Jak chcesz to mam Fiata 621 z Modelika, mogę podesłać skany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Poproszę o skan ramy i mocowania silnika - PLEASE Nie wiem jak przykleić dwie przednie poprzeczki w ramie. PS. Sklejenie prostej ramy "made in" S-Model to "wyższa szkoła jazdy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi