Kukuruźnik Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam i prezentuję. Dziś Limek-5 z 61 LPSz z Białej Podlaskiej - pierwsza połowa lat 80-tych ubiegłego wieku. Model na bazie Mig-17F HobbyBoss 1:48. Starałem się wykonać tak typowe dla Lim-ów zużycie powłok lakierniczych. Malowanie Pactrami, numer od szabloniku. Niestety nie ustrzegłem się błędów merytorycznych ale i tak moje oko cieszy. Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Piękny, i zbiorniki bez kamo mniam. Jakbym miał robić to też w takiej konfiguracji. Czekam na prządnego MiG-17F i PF w 1/72. Gratulacje Limek 1 liga . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Fajna rura! Bardzo cieszy oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Dobry znajomy z muzeum na Czyżynach Nie wiem czemu,ale zdawało mi się że pare lat temu muzeum go nie miało... Chyba z lewej strony numery lewitują, tzn wznoszą się ku górze, ale może mi sie zdaje? I odrapania pryma! Ładniutka rura. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Piękny i efektowny model ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Korekta: prawidłowa nazwa to 61.Lotniczy Pułk Szkolno-Bojowy Pytanko: jak z dokumentacją foto? Udało się ją zdobyć? Czy malowanie raczej na intuicję? Poza tym bardzo fajnie to wygląda, a jednostka szczególnie mi bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 No bardzo fajnie to wygląda. Podoba mi się pomysł z otwartymi lukami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Jak najwięcej takich polskich skrzydeł na forach, piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Dla mnie bomba Świetna robota! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 no cacy a powiedz mi jak sklejalność hobby bossa bo tez się przymierzam do tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 28 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Cieszę się, że Lim się podoba. Zatem kilka słów dodatkowo o budowie. Patyk - Zbiorniki są srebrne, chociaż wedle wszelkich znaków powinny być niebieskie z kamo na górnych powierzchniach. Tu świadomie odszedłem od poprawności, bo mi też zestaw samolot łaciaty-zbiorniki srebrne bardziej się podoba. Kiedyś w Minireplice był artykulik o modelu łaciatego SBLima i tam zakochałem się właśnie w takim zestawieniu. Grześ - malowanie oparłem na zdjęciach egzemplarza muzealnego zamieszczonych w broszurce Kagero topshots Mig17/Lim-5 oraz rzutach kamo z instrukcji kalek HDL. Numer malowany od szablonu z Kagero. Generalnie sklejalność tego modelu jest OK. Niektóre elementy pasują idealnie natomiast uwagi wymaga montaż skrzydeł do kadłuba oraz łączenie przedniej i ogonowej ze sobą aby nie powstała szczelina. Osobno trzeba potraktować osłonę kabiny, a konkretnie odsuwaną jej część. Producent odwzorował po wewnętrznej stronie wypukły labirynt mający imitować przewody ogrzewania - zupełnie jak w modelu Smeru. A Lim takiego nie posiadał zatem musiałem to zeszlifować papierami ściernymi a potem zapolerować pastą Tamiya. Na koniec kąpiel w Sidoluxie - efekt OK. W modelu dorobiłem przewody hamulcowe na goleniach podwozia, wyciąłem luki inspekcyjne silnika, dorobiłem prowadnicę kabiny aby uzyskać efekt jej pochylenia po odsunięciu (bez tego leżałaby płasko na kadłubie) i wykonałem lufy dzialek z igieł. Szachownice z zestawu Techmod-u. Pomalowany model pokryłem Sidoluxem a potem dostał olejnego washa z przewagą koloru brązowego. Na koniec werniks Vallejo - satynowy. W kolejce czekają już Mig17PF do przerobienia na Lim-5P oraz UTIMig-15, z którego zrobię SBLim-2A, oczywiście w kamuflażu i z "sową" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi