Skocz do zawartości

Panzer III Ausf.N by Dumo

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie co wykonałem, model zbudowany, wstępnie pomalowany, na fotkach po dwóch wash'ach. Niestety fotograf ze mnie marny i tego za bardzo nie widać... sprężyłem się i w parę dni zrobiłem więcej niż w pół roku co do T-34

Model Tamiy'i bardzo dobry, sklejalność celująca, nie byłem zmuszony użyć szpachli. Powoli się przekonuję do tej firmy, bo u mnie to zawsze tylko te "dragon'y i dragon'y"

P1010101.jpg

P1010102.jpg

P1010104.jpg

Pozdrawiam Dumo

A ta szpachla to gdzie była potrzebna ?

Nie lepiej było zrobić pudełkowe kamo ?

Myślałem, że po dodatkach jakie stosujesz w T-34 przestało Cię bawić składanie modeli prosto z pudełka, te liny aż się proszą o wymianę.

Pzdr

A ta szpachla to gdzie była potrzebna ?
nie byłem zmuszony użyć szpachli

Nie lepiej było zrobić pudełkowe kamo ?

Myślałem o tym ale poprzeglądałem parę zimowych malowań i spodobało mi się zwykłe białe kamo z wielką ilością odprysków.

Myślałem, że po dodatkach jakie stosujesz w T-34 przestało Cię bawić składanie modeli prosto z pudełka, te liny aż się proszą o wymianę.

.... i to byłby błąd, liny choć są plastikowe wyglądają na prawdę efektownie, no a po drugie kasy brak, a także po trzecie, że swoją ostatnią line holowniczą wykorzystałem do T:34 :(

Nie wiem czy tylko u mnie wygląda jakby był z sadzy? To jest wrak? Czy taki efekt chciałeś uzyskać?

Dzisiaj postaram się zrobić lepsze zdjęcie żeby wash uchwycić...

Zrobiłem parę fotek, z ręką na sercu starałem się ale znowu wyszła lipa....

Nie wiem jak usunąć tą niebieską poświatę i lekkie rozmazania, fotki robiłem na balkonie przy dziennym świetle.

Do rzeczy:

P1010105.jpg

P1010106.jpg

P1010107.jpg

P1010108.jpg

P1010109.jpg

P1010110.jpg

P1010111.jpg

P1010120.jpg

P1010119.jpg

P1010118.jpg

Nie wiem jak usunąć tą niebieską poświatę i lekkie rozmazania

Źle ustawiony miałeś balans bieli, jeżeli robisz fotki przy lampce ze zwykłą żarówką ustaw "oświetlenie żarówkowe", jeżeli w świetle dziennym "światło dzienne" itd.

Co do kamo to na zbliżeniach wygląda to nie ciekawie, wszystko jakieś chropowate.

Pzdr

Co do kamo to na zbliżeniach wygląda to nie ciekawie, wszystko jakieś chropowate.

Czy chropowate.... raczej nie po sido wszystko jest gładkie jak lakier samochodowy, kolega znalazł fotki gdzie Panzer IV wygląda tak samo w tym malowaniu, jeszcze sporo roboty, dwa wash'e do wykonania i troszeczkę białego do wypuklenia bo jak na razie model jest żółty choć na fotkach tego nie widać.

Jutro pogrzebie troszkę w aparacie postaram się usunąć te niedogodne "error'y"

Pozdrawiam Dumo

nie wiem czy jest tarka czy nie - widzę tylko że farby jest fest - tylny właz silnikowy praktycznie nią zaszpachlowałeś.

Krótka historia - kamuflaż zimowy robiłeś na lakier do włosów i podczas ścierania bieli syf się tam znalazł - farba humbrol albo vallejo - zgadłem?

"Brezenty" zapewne zrobione z chusteczki... Można było nad tym popracować. A to jest bardzo proste: na tak ułożoną chusteczkę nakładasz pędzlem szpachlówkę tamiyowską i rozprowadzasz dokładnie- łatwo ją rozcieńczyć acetonem. a potem świetnie się maluje i filtruje. Efekty są dość ciekawe...

Krótka historia - kamuflaż zimowy robiłeś na lakier do włosów i podczas ścierania bieli syf się tam znalazł - farba humbrol albo vallejo - zgadłem?

Nie używałem lakieru do włosów, warstwa farby jest na prawdę cienka, malowana gąbką i pędzelkiem 000 bardzo rozcieńczoną pactrą.

"Brezenty" zapewne zrobione z chusteczki...

Standardowo oczywiście że tak

To ja już wiem skąd mam w "bani" te malowanie

Panzer_IV_winter_view_op_800x540.jpg

Jak znajomy wróci z Gdańska wrzucę parę fotek z jego książki o Panzer IV w podobnym malowaniu jak moje.

Co do "trójeczki" jak na razie maluję bambetle, do jutra powinienem się z tym uwinąć, potem ostatni wash, obicia, rdza i troszkę błotka.

Troszeczkę grzebałem w aparacie, po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć załapałem w miarę o co chodzi. Fotki wychodzą nieco lepiej ale to jeszcze nie to:

P1010130.jpg

Może mi ktoś poradzić jakiś tani dobry sposób na uzyskanie rdzy na modelu ??

Dzięki bardzo Boozy

Już mało co roboty zostało, rdza zrobiona (wymieszałem parę pasteli i olei artystycznych z terpentyną), troszkę muszę je przejechać metalizerem, przyciemniłem podwozie. Jeszcze zrobię parę zacieków, całość przejadę suchym pędzlem i wezmę się za błotko, które już się suszy na balkonie.

Muszę zakupić sodę i troszeczkę posypać gdzieniegdzie i lakier matowy bo się świeci "trójeczka" jak psu jaja...

Tak się zastanawiam co zrobić z "Friulkami" chyba zastosuję sposób Seb'y.

P1010131.jpg

P1010132.jpg

P1010133.jpg

P1010134.jpg

Po otwarciu zdjęcia są mniej rozmazane.

Mam nadzieję że już fotki są lepszej jakości niż poprzednie...

Pozdrawiam Dumo

Hmmm zdecydowanie. Przyglądam się tak od początku relacji i co mi się podoba. Fajnie zrobione zimowe kamo, choć miejscami za grubo położone. Niezłe zacieki, zardzawienia. Sprawia to, że model się ładnie komponuje. Niemniej nie przemawiają do mnie zupełnie te plandeki - zarówno ta z przodu, boku jak i z tyłu. No i druga rzecz to kwestia narzędzi i ich koloru. Aha liny troszkę psują całokształt - jak nie chciałeś kupować Eureki XXL to można było zrobić same zapinki z puszki i zrezygnować z lin - taka mała subiektywna uwaga. Kwestia białych włazów już była poruszona, więc do niej nie wracam. W sumie to tyle - generalnie coraz fajniej... A jeszcze jedno, Friulki dajesz "zwykłe" trójkowe, czy może Winterketten'y?

Przyglądam się tak od początku relacji i co mi się podoba. Fajnie zrobione zimowe kamo, choć miejscami za grubo położone. Niezłe zacieki, zardzawienia. Sprawia to, że model się ładnie komponuje.

Dziękuję za uznanie

Niemniej nie przemawiają do mnie zupełnie te plandeki - zarówno ta z przodu, boku jak i z tyłu.

Wiem o tym, w tej kwestii dałem dupy... myślałem, że to będzie lepiej wyglądać na gotowym modelu. Przednia szmatka jeszcze w miarę, tylną przerobie chyba na sfastyke, ale z tą boczną nie wiem co zrobić, mocno ja ściemnie i będzie z głowy.

Aha liny troszkę psują całokształt - jak nie chciałeś kupować Eureki XXL to można było zrobić same zapinki z puszki i zrezygnować z lin - taka mała subiektywna uwaga.

Z założenia model miałbyć prosto z pudła oprócz gąsienic.

A jeszcze jedno, Friulki dajesz "zwykłe" trójkowe, czy może Winterketten'y?

Oczywiście winterketten

P1010137.jpg

P1010138.jpg

hehehee.... no tak to bywa "nie zarzekaj się nigdy" to już moje drugie friulki i nie narzekam bo jakościowo są najlepsze na rynku....

Tak apropos jutro poprzyciemniam parę szmatek i dodam trochę metaliczności osprzętowi.

Pozdrawiam i idę dopić piwko, trzymajcie się

Koniecznie Dumo pobaw się z domestosem i octem.

Na pewno wykorzystam ten sposób, dobry i tani zamiennik.

Trójeczka jest już cała sklecona, błotko na podwoziu zrobione, teraz tylko muszę troszeczkę podpicować odpryski farby i już mogę go zalakierować czyli dwie warstwy sido, warstwa mocnego lakiery w sprayu Motip i na koniec matt Pactry.

Fotki zrobione na szybko, wieczorem postaram się zrobić parę porządniejszych zdjęć przy sztucznym świetle.

P1010141.jpg

P1010142.jpg

P1010143.jpg

P1010144.jpg

Pozdrawiam Dumo