Panzer4 Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Nieee no zimny to on nie jest - ma lekko brązowawy odcień. Może to kwestia odbicia światła od niebieskawego tła w takim razie. Z ręki psikałeś, czy maskowałeś cusiem? Cytuj
temir 2 Napisano 30 Maja 2009 Autor Napisano 30 Maja 2009 Witam! Z ręki psikałeś Dokładnie funkcja " full manual" Pozdrawiam! Cytuj
Garandal Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Pięknie się zapowiada, jak zwykle z wielką przyjemnością oglądam Twoje prace. Zawsze jestem pod wrażeniem, ile można wyciągnąć z modelu. Kibicuję dalej Cytuj
Marek Ziętek Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 Mnie się podoba ,i tak jak czytam to Tobie równierz ,bo model jest Twój i o to chodż. Cytuj
temir 2 Napisano 31 Maja 2009 Autor Napisano 31 Maja 2009 Witam! Postępy niewielkie: Nałożyłem kalkomanie, posidoluxowałem je i pokolorowałem nieco to i owo: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj
Andrzej_LK Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz? Cytuj
rollingstones Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 Po raz kolejny stwierdzam że koledzy z modelwork rządzą w 72 - wpiasałem to u Ciebie Termirze po post ten powielać musiał bym w kilku z Was Cytuj
temir 2 Napisano 31 Maja 2009 Autor Napisano 31 Maja 2009 Witam! Po raz kolejny stwierdzam że koledzy z modelwork rządzą w 72 - wpiasałem to u Ciebie Termirze po post ten powielać musiał bym w kilku z Was + ukłony głębokie cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz? W tym konkretnym przypadku gąsienice są troszkę grubaśne i przez to sztywne , tak więc mam je już częściowo pomalowane - jak to skończę to je założę i będę kontynuował syfienie. Natomiast dla wygody zakładania zostawiłem nie przyklejone koła napędowe - polecam - po założeniu poprzyklejam je a gąsienice do kół. Tak postępuję w większości przypadków (dotyczy to szczególnie gumowych) ale jeśli trzeba to oczywiście robię odstępstwo i kleję gąsienice przed pomalowaniem. Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! A oto kolejna odsłona dramatu: Gąsienice nałożone oraz syf po raz pierwszy (nie ostatni ): Dodatkowo nieśmiały łosz itp. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj
reggy Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 Hej Temir, odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album " to po kliknięciu w miniaturkę będzie przenosiło do pełnego rozmiaru bezpośrednio (nie dotyczy linków do tej pory, tylko następne będą lepiej). Piękny mikrus, tylko fotki takie "z artefaktami"... Cytuj
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album " Postąpiłem zgodnie z tą sugestią - mam nadzieję że od następnej odsłny będzie już lepiej . tylko fotki takie "z artefaktami"... Domyślam się że chodzi o "szumy" - niestety moje umiejętności obróbki zdjęć w fotoszopie nie wychodzą poza ich kadrowanie i rozjaśnianie Pozdrawiam! Cytuj
reggy Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 A może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie? Spróbuj zmniejszyć Cytuj
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie? Najmniejsze jakie mam to 100 i takie mam ustawione Aparat jaki mam nigdy nie zaliczał się do ekstraklasy - jest z gatunku "samorąbaczy" i za wiele poustawiać się na nim nie da Pozdrawiam! Cytuj
Panzer4 Napisano 3 Czerwca 2009 Napisano 3 Czerwca 2009 temir 2 ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja albo Neat Image. Obsługa dziecinnie prosta a efekty super. Szumy wychodzą własnie najbardziej przy rozjaśnianiu kontrastowych obszarów. Cytuj
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! ściągnij sobie z neta program odszumiający. Oczywiście spróbuję! Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Napisano 5 Czerwca 2009 Witam! ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja Ściągnąłem Obsługa dziecinnie prosta a efekty super. Pewnie tak...Niestety mój poziom percepcji najwyraźniej nie osiąga dziecięcego - czuję się niczym neandertalczyk któremu dano liczydło: po chwili konstatuje że trzeba przesuwać koraliki ale nie może pojąć po co Jestem niestety całkowitym antytalentem technicznym i najbardziej skomplikowane urządzenie którego obsługę opanowałem w stopniu dostatecznym to otwieracz do konserw Tak więc wszystko co poniżej pozostaje staremu. Mała aktualizacja: Brud znaczy postęp - model jeszcze przed matem: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Napisano 11 Czerwca 2009 Witam! Mała aktualizacja tematu: Brud po raz drugi, pył itp. + bajzel na pace to pospolite ruszenie ARMO, Goffy, MarS, TP Model oraz płachta wyrób własny: W następnej kolejności brudzenia ciąg dalszy. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj
Pafica Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Robiłeś na modelu drybrush? A, i błagam Cię, poćwicz nad zdjęciami. Niestety, ale niewątpliwy urok modelu jest zacierany przez zamglone i zaszumiałe zdjęcia... Cytuj
hubert72 Napisano 12 Czerwca 2009 Napisano 12 Czerwca 2009 Hmm... zabardzo nie wiem jak się określić : dosłownie kopara opada model super świetny ! Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! Na początek szkrzynka odpowiedzi : Robiłeś na modelu drybrush? Chodzi Ci zapewne o "suchy pędzel" - tak są tam miejscami robione w ten sposób przetarcia. poćwicz nad zdjęciami. Niestety, ale niewątpliwy urok modelu jest zacierany przez zamglone i zaszumiałe zdjęcia... No cóż, moje umiejętnośći obsługi urządzeń technicznych bez zrobienia krzywdy im i sobie zakończyły się na otwieraczu do konserw i nic nie wskazuje aby w najbliższym czasie coś w tej materii miało ulec zmianie A teraz aktualizacja tematu: Prace wkraczają w fazę końcową - dokonałem dalszej pigmentacji, na koniec dałem jeszcze w dolnych partiach tu i ówdzie specyfik MIGa o przydługiej nazwie "Wet Effects and Damp Earth": Do finalizacji pozostało mi wykonać antenkę i jakieś drobne poprawki. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj
TankRed1070 Napisano 13 Czerwca 2009 Napisano 13 Czerwca 2009 Ładny. Za otwartą klapę masz A gdzie to mokre błocko? Bo spód wygląda na zdjęciach dosyć sucho. Pozdrawiam Cytuj
temir 2 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! A gdzie to mokre błocko? No niby na dole - np. na bokach wanny za wózkami, troszkę na nich i na kołach itp. Ten specyfik ma imitować WILGOTNĄ czy też już podsysachającą ziemię - takie niby coś pośredniego między suchym a mokrym . Użyłem tego cuda po raz pierwszy, odnoszę wrażenie że zbliżony lub nawet taki sam efekt można uzyskać przez zastosowanie np. Humbrola 135"Satin Varnish"... spód wygląda na zdjęciach dosyć sucho. A to już niestety skutek mojej profanacji szlachetnej sztuki fotografii Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Napisano 14 Czerwca 2009 Witam! Zrobiłem antenkę. Zapragnąłem wykonać ją fantazyjnie wygiętą - widok częsty w pojazdach USA. Samo wygięcie to pryszcz - należało jeszcze wykonać imitację jakiegoś uwiązu. Trybikując z czego by to to zrobić rwałem sobie kłaki ze łba i wpadłem na prawie genialny koncept - użyć włosa . Prawie - bo nie wziąłem pod uwagę higroskopijności włosów : kłak powinienem był przed klejeniem czymś zaimpregnować np. lakierem bezbarwnuym. A tak to zanim jeszcze skończyłem dobrze malować dosłownie w oczach "linka" się mi wygła . Teraz to już nawet nie prubuję tego poprawiać bo wszystko połączone superglutem na amen . Obecnie model przedstawia się tak: Nie sądzę abym coś jeszcze pozmieniał lub dodał więc pewnie wrzucę fotki do galerii. Cdn Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Napisano 19 Czerwca 2009 Witam! Poprawiłem trochę naciągi a poza tym troszkę pomęczyłem zdjęcia ( panzer4). Wygląda to teraz tak: Tak więc finał , no i dziękuję wszystkim którzy zechcieli podzielić się swoimi uwagami na temat modelu (i nie tylko ) lub poprostu chciało się tutaj zajrzeć Zapraszam do galerii: viewtopic.php?p=242390#242390 Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi