Skocz do zawartości

Sherman M4A1(76)W Dragon+Aber 1/72

temir 2

Rekomendowane odpowiedzi

cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz?

Witam!

Po raz kolejny stwierdzam że koledzy z modelwork rządzą w 72 - wpiasałem to u Ciebie Termirze po post ten powielać musiał bym w kilku z Was

+ ukłony głębokie

cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz?

W tym konkretnym przypadku gąsienice są troszkę grubaśne i przez to sztywne , tak więc mam je już częściowo pomalowane - jak to skończę to je założę i będę kontynuował syfienie. Natomiast dla wygody zakładania zostawiłem nie przyklejone koła napędowe - polecam - po założeniu poprzyklejam je a gąsienice do kół. Tak postępuję w większości przypadków (dotyczy to szczególnie gumowych) ale jeśli trzeba to oczywiście robię odstępstwo i kleję gąsienice przed pomalowaniem.

Pozdrawiam!

Hej Temir, odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album " to po kliknięciu w miniaturkę będzie przenosiło do pełnego rozmiaru bezpośrednio (nie dotyczy linków do tej pory, tylko następne będą lepiej).

Piękny mikrus, tylko fotki takie "z artefaktami"...

Witam!

odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album "

Postąpiłem zgodnie z tą sugestią - mam nadzieję że od następnej odsłny będzie już lepiej .

tylko fotki takie "z artefaktami"...

Domyślam się że chodzi o "szumy" - niestety moje umiejętności obróbki zdjęć w fotoszopie nie wychodzą poza ich kadrowanie i rozjaśnianie

Pozdrawiam!

A może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie? Spróbuj zmniejszyć

Witam!

może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie?

Najmniejsze jakie mam to 100 i takie mam ustawione

Aparat jaki mam nigdy nie zaliczał się do ekstraklasy - jest z gatunku "samorąbaczy" i za wiele poustawiać się na nim nie da

Pozdrawiam!

temir 2 ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja albo Neat Image. Obsługa dziecinnie prosta a efekty super.

Szumy wychodzą własnie najbardziej przy rozjaśnianiu kontrastowych obszarów.

Witam!

ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja

Ściągnąłem

Obsługa dziecinnie prosta a efekty super.

Pewnie tak...Niestety mój poziom percepcji najwyraźniej nie osiąga dziecięcego - czuję się niczym neandertalczyk któremu dano liczydło: po chwili konstatuje że trzeba przesuwać koraliki ale nie może pojąć po co

Jestem niestety całkowitym antytalentem technicznym i najbardziej skomplikowane urządzenie którego obsługę opanowałem w stopniu dostatecznym to otwieracz do konserw

Tak więc wszystko co poniżej pozostaje staremu.

Mała aktualizacja:

Brud znaczy postęp - model jeszcze przed matem:

th_100_3225.jpg

th_100_3226.jpg

th_100_3227.jpg

th_100_3228.jpg

th_100_3229.jpg

th_100_3230.jpg

th_100_3231.jpg

th_100_3232.jpg

th_100_3233.jpg

th_100_3234.jpg

Cdn.

Pozdrawiam!

Witam!

Mała aktualizacja tematu:

Brud po raz drugi, pył itp. + bajzel na pace to pospolite ruszenie ARMO, Goffy, MarS, TP Model oraz płachta wyrób własny:

th_100_3269.jpg

th_100_3270.jpg

th_100_3271.jpg

th_100_3272.jpg

th_100_3273.jpg

th_100_3274.jpg

W następnej kolejności brudzenia ciąg dalszy.

Cdn.

Pozdrawiam!

Witam!

Na początek szkrzynka odpowiedzi :

Robiłeś na modelu drybrush?

Chodzi Ci zapewne o "suchy pędzel" - tak są tam miejscami robione w ten sposób przetarcia.

poćwicz nad zdjęciami. Niestety, ale niewątpliwy urok modelu jest zacierany przez zamglone i zaszumiałe zdjęcia...

No cóż, moje umiejętnośći obsługi urządzeń technicznych bez zrobienia krzywdy im i sobie zakończyły się na otwieraczu do konserw i nic nie wskazuje aby w najbliższym czasie coś w tej materii miało ulec zmianie

A teraz aktualizacja tematu:

Prace wkraczają w fazę końcową - dokonałem dalszej pigmentacji, na koniec dałem jeszcze w dolnych partiach tu i ówdzie specyfik MIGa o przydługiej nazwie "Wet Effects and Damp Earth":

th_100_3275.jpg

th_100_3276.jpg

th_100_3277.jpg

th_100_3278.jpg

th_100_3279.jpg

th_100_3280.jpg

th_100_3281.jpg

th_100_3282.jpg

Do finalizacji pozostało mi wykonać antenkę i jakieś drobne poprawki.

Cdn.

Pozdrawiam!

Witam!

A gdzie to mokre błocko?

No niby na dole - np. na bokach wanny za wózkami, troszkę na nich i na kołach itp.

Ten specyfik ma imitować WILGOTNĄ czy też już podsysachającą ziemię - takie niby coś pośredniego między suchym a mokrym .

Użyłem tego cuda po raz pierwszy, odnoszę wrażenie że zbliżony lub nawet taki sam efekt można uzyskać przez zastosowanie np. Humbrola 135"Satin Varnish"...

spód wygląda na zdjęciach dosyć sucho.

A to już niestety skutek mojej profanacji szlachetnej sztuki fotografii

Pozdrawiam!

Witam!

Zrobiłem antenkę. Zapragnąłem wykonać ją fantazyjnie wygiętą - widok częsty w pojazdach USA. Samo wygięcie to pryszcz - należało jeszcze wykonać imitację jakiegoś uwiązu. Trybikując z czego by to to zrobić rwałem sobie kłaki ze łba i wpadłem na prawie genialny koncept - użyć włosa . Prawie - bo nie wziąłem pod uwagę higroskopijności włosów : kłak powinienem był przed klejeniem czymś zaimpregnować np. lakierem bezbarwnuym. A tak to zanim jeszcze skończyłem dobrze malować dosłownie w oczach "linka" się mi wygła . Teraz to już nawet nie prubuję tego poprawiać bo wszystko połączone superglutem na amen .

Obecnie model przedstawia się tak:

th_100_3288.jpg

th_100_3289.jpg

th_100_3290.jpg

th_100_3291.jpg

th_100_3292.jpg

th_100_3295.jpg

Nie sądzę abym coś jeszcze pozmieniał lub dodał więc pewnie wrzucę fotki do galerii.

Cdn

Pozdrawiam!

Witam!

Poprawiłem trochę naciągi a poza tym troszkę pomęczyłem zdjęcia ( panzer4).

Wygląda to teraz tak:

th_100_3356_filtered.jpg

Tak więc finał , no i dziękuję wszystkim którzy zechcieli podzielić się swoimi uwagami na temat modelu (i nie tylko ) lub poprostu chciało się tutaj zajrzeć

Zapraszam do galerii:

viewtopic.php?p=242390#242390

Pozdrawiam!