Panzer4 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Nieee no zimny to on nie jest - ma lekko brązowawy odcień. Może to kwestia odbicia światła od niebieskawego tła w takim razie. Z ręki psikałeś, czy maskowałeś cusiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Witam! Z ręki psikałeś Dokładnie funkcja " full manual" Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garandal Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Pięknie się zapowiada, jak zwykle z wielką przyjemnością oglądam Twoje prace. Zawsze jestem pod wrażeniem, ile można wyciągnąć z modelu. Kibicuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Mnie się podoba ,i tak jak czytam to Tobie równierz ,bo model jest Twój i o to chodż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Witam! Postępy niewielkie: Nałożyłem kalkomanie, posidoluxowałem je i pokolorowałem nieco to i owo: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Po raz kolejny stwierdzam że koledzy z modelwork rządzą w 72 - wpiasałem to u Ciebie Termirze po post ten powielać musiał bym w kilku z Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Witam! Po raz kolejny stwierdzam że koledzy z modelwork rządzą w 72 - wpiasałem to u Ciebie Termirze po post ten powielać musiał bym w kilku z Was + ukłony głębokie cały czas się tylko zastanawiam, co zrobisz z gąskami? pomalujesz i przykleisz czy przykleisz i pomalujesz? bo ja zawsze mam ten problem. jak to rozwiązujesz? W tym konkretnym przypadku gąsienice są troszkę grubaśne i przez to sztywne , tak więc mam je już częściowo pomalowane - jak to skończę to je założę i będę kontynuował syfienie. Natomiast dla wygody zakładania zostawiłem nie przyklejone koła napędowe - polecam - po założeniu poprzyklejam je a gąsienice do kół. Tak postępuję w większości przypadków (dotyczy to szczególnie gumowych) ale jeśli trzeba to oczywiście robię odstępstwo i kleję gąsienice przed pomalowaniem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! A oto kolejna odsłona dramatu: Gąsienice nałożone oraz syf po raz pierwszy (nie ostatni ): Dodatkowo nieśmiały łosz itp. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Hej Temir, odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album " to po kliknięciu w miniaturkę będzie przenosiło do pełnego rozmiaru bezpośrednio (nie dotyczy linków do tej pory, tylko następne będą lepiej). Piękny mikrus, tylko fotki takie "z artefaktami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! odznacz w ustawieniach konta na buckecie "Images Link Back To Album " Postąpiłem zgodnie z tą sugestią - mam nadzieję że od następnej odsłny będzie już lepiej . tylko fotki takie "z artefaktami"... Domyślam się że chodzi o "szumy" - niestety moje umiejętności obróbki zdjęć w fotoszopie nie wychodzą poza ich kadrowanie i rozjaśnianie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 A może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie? Spróbuj zmniejszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! może masz za wysokie ISO ustawione w aparacie? Najmniejsze jakie mam to 100 i takie mam ustawione Aparat jaki mam nigdy nie zaliczał się do ekstraklasy - jest z gatunku "samorąbaczy" i za wiele poustawiać się na nim nie da Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 temir 2 ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja albo Neat Image. Obsługa dziecinnie prosta a efekty super. Szumy wychodzą własnie najbardziej przy rozjaśnianiu kontrastowych obszarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam! ściągnij sobie z neta program odszumiający. Oczywiście spróbuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Witam! ściągnij sobie z neta program odszumiający. Polecam Noise Ninja Ściągnąłem Obsługa dziecinnie prosta a efekty super. Pewnie tak...Niestety mój poziom percepcji najwyraźniej nie osiąga dziecięcego - czuję się niczym neandertalczyk któremu dano liczydło: po chwili konstatuje że trzeba przesuwać koraliki ale nie może pojąć po co Jestem niestety całkowitym antytalentem technicznym i najbardziej skomplikowane urządzenie którego obsługę opanowałem w stopniu dostatecznym to otwieracz do konserw Tak więc wszystko co poniżej pozostaje staremu. Mała aktualizacja: Brud znaczy postęp - model jeszcze przed matem: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Witam! Mała aktualizacja tematu: Brud po raz drugi, pył itp. + bajzel na pace to pospolite ruszenie ARMO, Goffy, MarS, TP Model oraz płachta wyrób własny: W następnej kolejności brudzenia ciąg dalszy. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Robiłeś na modelu drybrush? A, i błagam Cię, poćwicz nad zdjęciami. Niestety, ale niewątpliwy urok modelu jest zacierany przez zamglone i zaszumiałe zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Hmm... zabardzo nie wiem jak się określić : dosłownie kopara opada model super świetny ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! Na początek szkrzynka odpowiedzi : Robiłeś na modelu drybrush? Chodzi Ci zapewne o "suchy pędzel" - tak są tam miejscami robione w ten sposób przetarcia. poćwicz nad zdjęciami. Niestety, ale niewątpliwy urok modelu jest zacierany przez zamglone i zaszumiałe zdjęcia... No cóż, moje umiejętnośći obsługi urządzeń technicznych bez zrobienia krzywdy im i sobie zakończyły się na otwieraczu do konserw i nic nie wskazuje aby w najbliższym czasie coś w tej materii miało ulec zmianie A teraz aktualizacja tematu: Prace wkraczają w fazę końcową - dokonałem dalszej pigmentacji, na koniec dałem jeszcze w dolnych partiach tu i ówdzie specyfik MIGa o przydługiej nazwie "Wet Effects and Damp Earth": Do finalizacji pozostało mi wykonać antenkę i jakieś drobne poprawki. Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ładny. Za otwartą klapę masz A gdzie to mokre błocko? Bo spód wygląda na zdjęciach dosyć sucho. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witam! A gdzie to mokre błocko? No niby na dole - np. na bokach wanny za wózkami, troszkę na nich i na kołach itp. Ten specyfik ma imitować WILGOTNĄ czy też już podsysachającą ziemię - takie niby coś pośredniego między suchym a mokrym . Użyłem tego cuda po raz pierwszy, odnoszę wrażenie że zbliżony lub nawet taki sam efekt można uzyskać przez zastosowanie np. Humbrola 135"Satin Varnish"... spód wygląda na zdjęciach dosyć sucho. A to już niestety skutek mojej profanacji szlachetnej sztuki fotografii Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam! Zrobiłem antenkę. Zapragnąłem wykonać ją fantazyjnie wygiętą - widok częsty w pojazdach USA. Samo wygięcie to pryszcz - należało jeszcze wykonać imitację jakiegoś uwiązu. Trybikując z czego by to to zrobić rwałem sobie kłaki ze łba i wpadłem na prawie genialny koncept - użyć włosa . Prawie - bo nie wziąłem pod uwagę higroskopijności włosów : kłak powinienem był przed klejeniem czymś zaimpregnować np. lakierem bezbarwnuym. A tak to zanim jeszcze skończyłem dobrze malować dosłownie w oczach "linka" się mi wygła . Teraz to już nawet nie prubuję tego poprawiać bo wszystko połączone superglutem na amen . Obecnie model przedstawia się tak: Nie sądzę abym coś jeszcze pozmieniał lub dodał więc pewnie wrzucę fotki do galerii. Cdn Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Witam! Poprawiłem trochę naciągi a poza tym troszkę pomęczyłem zdjęcia ( panzer4). Wygląda to teraz tak: Tak więc finał , no i dziękuję wszystkim którzy zechcieli podzielić się swoimi uwagami na temat modelu (i nie tylko ) lub poprostu chciało się tutaj zajrzeć Zapraszam do galerii: viewtopic.php?p=242390#242390 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi