Krzychu126 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ale sobie poczynasz! Jakiej szpachli używasz? Życzę powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ja nie wiem jak ty wyszlifujesz szpachle, jeszcze do tego widzę że samochodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 Dzięki Krzychu126 to zwykła samochodowa szpachla NAVOL Dumo dla chcącego nic trudnego Najwyżej trochę będę się musiał po gimnastykować Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 NOVOL, a nie NAVOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ups... Mój błąd Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Edit Mała, skromna aktualka. Zawsze coś do przodu. Kabina w podkładzie, do drobnych poprawek. Silnik po wstępnym szlifowaniu, jeszcze sporo pracy mnie czeka przy nim. Przeglądałem dzisiaj relację Archi'ego z budowy Volva FH12 i nabrałem ochoty do zrobienia ramy od podstaw, samodzielnie. Plany mam, muszę tylko zamówić polistyren i jadę z koksem Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 nabrałem ochoty do zrobienia ramy od podstaw, samodzielnie. Plany mam, muszę tylko zamówić polistyren i jadę z koksem no to życze powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Jeszcze dopracuj silniczek i będzie nieźle . Widzę apetyt rośnie w miarę jedzenia I tak trzymaj Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 8 Lipca 2009 Autor Share Napisano 8 Lipca 2009 Dzięki Baardzo powoli jadę tym Volvem do przodu. Napotkałem parę problemów, jednak nie wiem czy mam sie tym teraz przejmować czy to jakoś "zniknie" w późniejszych etapach budowy. Mój Pierwszy problem - czy deska rozdzielcza nie jest za daleko od szyby? Wszystko siedzi na swoim miejscu. Zacząłem sklejać płytę podłogową Wyciąłem tunel środkowy i wkleiłem polistyren na płasko. Trochę obróbki i te elementy będą raczej gotowe Chyba że o czymś nie wiem to piszcie. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Myślę ,że gdy wkleisz szybę to nie będzie odstępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 punio to źle myślisz... Ta deska tak nie może być.. W swoim Volvie chyba ją jakoś przesuwałem do przodu lub podnosiłem do góry, żeby tak nie odstawała.. Jeszcze napotkasz sporo błęsów przy tym modelu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Witaj, ja też miałem ten problem, lecz deska mniej odstawała. Dociśnij ją mocno do podłogi przy klejeniu, żeby była mniej odchylona. Miałem nie wielką odchyłkę i po wklejeniu szyby, tak jak kolega Punio mówi jest to nie zauważalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 Witam! Mały up. Dogadałem sie z deską rozdzielczą xD Cofnąłem ją tyle ile mogłem, przymierzyłem i pasuje Jeden problem z głowy mniej xD Zacząłem przerabiać fotele. Wyciąłem profil boczny PRZYBLIŻONY kształtem do oryginału. Teraz zostało nałożyć szpachle i ładnie wyszlifować A z tym elementem... Armagedon... Wsadziłem do kabiny, wpasowałem tak żeby leżało jak ulał. Potem dołączyłem ściankę, starałem się żeby przylegało do siebie równo, ale kij. Jak tam było równo i przylegało to gdzie indziej wystawało poza obrys okna itp. Spasowanie tych elementów jest tragiczne... Tam gdzie góra połączona jest paseczkami ze ścianą dam szpachle i dodatkowe wzmocnienie z polistyrenu z tylu. Innego sposobu nie ma, musi być taka szpara, bo inaczej plastiki 'wchodzą' w okno :| No i tutaj sklejona płyta. Innego sposobu nie widziałem. Trochę szpachli na wyrównanie tego pójdzie jeszcze. Jeśli zauważycie jakieś niezgodności to piszcie Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 1 Sierpnia 2009 Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Całkiem miło patrzy się na twoje przeróbki w FHaczu. To chyba najgorszy model pod względem wykonania jaki wypuściło Italeri... Z pewnością będę tu zaglądał wcześniej PS. Możesz przy okazji napisać, z kąd twój dziadek ma tą naczepę? Pierwszy właściciel? Bo wygląda mi znajomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2009 (edytowane) Prace suną powoli, jednak fotek nie będzie, przynajmniej przez najbliższy tydzień. Powód - siostra wzięła aparat na pielgrzymkę xD Zabrałem się za ramę. Aktualnie wycinam poprzeczki i wiercę otwory w podłużnicy. Potem zostanie mi tylko poskładać to do kupy i ocenicie czy jest ok :P 15.55 Z poprzeczkami muszę się wstrzymać, ponieważ moja dokumentacja zdjęciowa okazała się mizerna Zamiast tego postanowiłem pokombinować z oponami do low deck'a. Czy wyszło ? Nawet jestem zadowolony z efektu, ale muszę wprowadzić małe poprawki i jakąś "machinę" zbudować xD co by ładnie odciąć gumę. Przy próbnej oponie - skalpel w łapę i leciałem powoli do okoła. Mateusz C Ta o której mówisz jest prościutko "z salonu" wieltona Ta plandeka jedynie myli :P Pozdrawiam Piotrek Edytowane 8 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Alvaro dobrym rozwiązaniem na tylną i boczne ściany jest zrobienie z materiału zasłon. Ja u siebie położyłem materiał tak że nie widać łączeń i jest spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam Jedziemy do przodu ;) Znalazłem starą cyfrówkę i zrobiłem foty tego co ostatnio zrobiłem Podłużnice jeszcze w 100% nie są gotowe, ale juz bliżej jak dalej Poprzeczka, jak na razie jedna. Zbiornik italeri wiadomo do czego się nadawał wiec robię własny. 5 dekli na 2 zbiorniki paliwa, finalnie wyszlifowane. Do końca dzisiejszego dnia może zrobię już gotowe zbiorniki. Moje próby uzyskania opony do low deck'a. To na razie tyle Pozdrawiam Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Edit Wczoraj skleiłem tylko jeden zbiornik. Na drugi straciłem nerwy Dzisiaj obydwa sklejone. Potrzebują trochę szpachli i szlifu. Konstrukcja Sklejone Zabrałem się od razu za łapy mocujące zbiornik paliwa. Wstępnie sklejone łapy. Może uda mi się dzisiaj wyczarować więcej łap potrzebnych do zbiorników. będzie ich 5. to tyle Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Jak narazie ładnie ci idzie Na ścianie zbiornika widzę wgłębienie - klej tak ściagnął, czy przypadkowe wgniecenie Łapę z ostatniej fotki przydało by sie poprawić bo jeden element przykleiłeś krzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Bardzo sprawnie Ci to idzie -przynajmniej na fotkach tak to wygląda Oby tak dalej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzięki chłopaki tornado to wgłębienie na zbiorniku widoczne na pierwszej fotce to klej. Tzn cienki polistyren 0,25mm w połączeniu z klejem tak się zachowuje. Ale tak się dzieje tylko przy tej grubości, w miejscu, gdzie zostało ciut więcej kleju. Trochę szpachli, szlif i powinno być dobrze Za łapę już się biorę i poprawiam. Dzięki za uwagę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Edit Wczoraj pomęczyłem się jeszcze z łapami i powycinałem tylko to A dzisiaj... niewiele. Trochę tego trochę tamtego. Trochę chaotycznie, ale cóż. Do przodu Skleiłem skrzynkę na akumulatory i powierciłem otwory tak jak w realu. I pod skrzynkę dwie butle. No i posiedziałem tez nad elementami ramy. Musze dorobić jeszcze jakieś 10 elementów xD i wtedy będę mógł składać ramę do kupy Na dzisiaj chyba tyle, bo nie wiem czy coś będę w stanie jeszcze zrobić :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastianm Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Ładnie wychodzi Ci dłubanie elementów od podstaw. Tak 3maj! Jakiej grubości używasz polistyrenu? Na oko wygląda na ok. 1mm? Zgadza się? Nie używasz szpachli? Masz tak idealnie spasowane elementy, że po malowaniu nie będzie żadnych problemów? Powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 sebastianm , mi to wygląda na polistyren o grubości 0,5 mm. A szpachlować kolega Alvaro napewno będzie przed malowaniem . Gdyby tego nie zrobił to byłoby widać miejsca łączeń tych wszystkich elementów . PS. Coś czuję, że Volvo będzie na niezłym wypasie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Dzięki Panowie sebastianm tak jak powiedział kolega Bilonzo to 0.5 mm polistyren. Gdzie nie gdzie sie nie obejdzie bez szpachli. Jednak muszę przyznać że przy tych elementach ramy nie będzie trzeba dużo szpachlować Jak się sklei elementy i mocno przyciśnie to polistyren staje się plastyczny i trwale łączą się elementy ze sobą. Później od wewnętrznej strony jadę jeszcze raz klejem z igłą co po zastygnięciu kleju daje ładne półokrągłe łączenie Zewnętrzna strona na szlif i po podkładzie tak na prawdę się okaże gdzie trzeba poprawić. Zastanawiałem się jak wykonać nity, śrubki itd... Do mojego baniaka wpadło to: Jak uważacie, będzie się nadawać? Bo mi się wydaje że może być, ale chcę poznać Waszą opinię na ten temat P.S Elementów ramy przybywa Już nie długo składanie do kupy ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi