Skocz do zawartości

[SF] PZL 42II SZCZUPAK 1:72 Heller

SOPOL73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! przedstawiam model już znany z wątku warsztatowego.Jest nim wodnosamolot powstały na bazie słynnego Karasia (heller)dodatkowo pływaki od Spitfira floatplane, przód od Corsaira, stateczniki to Łoś zmieszany ze Spitem, uzbrojenie torpedowe pochodzi od Heinkla (italeri) cała reszta to własna inwencja i produkcja

Hipotetyczny rys historyczny wstawię po ukończeniu trzeciego projektu jakim jest P 77 Bielik dodatkowo powstanie też zaległy rys do Irbisa.

Przedstawiam efekt końcowy pracy przy tym projekcie i dla porównania obok sylwetka znanego Karasia jako dowód dalece idącej teorii Darwina w technice lotniczej tamtej epoki. Dodam że konstrukcja P 42II to fikcyjnie okres 1944-45.

szczupakgaleria002.jpg

szczupakgaleria004.jpg

szczupakgaleria005.jpg

szczupakgaleria006.jpg

szczupakgaleria007.jpg

szczupakgaleria008.jpg

szczupakgaleria009.jpg

szczupakgaleria010.jpg

szczupakgaleria012.jpg

szczupakgaleria013.jpg

szczupakgaleria014.jpg

szczupakgaleria016.jpg

szczupakgaleria017.jpg

szczupakgaleria019.jpg

szczupakgaleria028.jpg

szczupakgaleria030.jpg

szczupakgaleria034.jpg

szczupakgaleria035.jpg

Nie wypalił preshading więc zastosowałem postshadig. Całą robotę wykonał zestaw suchych cieni do pancerki i nie tylko z Tamiya zestaw E.

dodatkowo dodałem drbne kalki w formie sylwetek zatopinych jednostek pływających oraz w tylnym stanowisku 2 karabiny maszynowe. Oszklenie stanowiska strzeleckiego to własna robota.

szczupakgaleria020.jpg

szczupakgaleria021.jpg

szczupakgaleria022.jpg

szczupakgaleria024.jpg

szczupakgaleria025.jpg

szczupakgaleria027.jpg

Szczupak i protoplasta:

szczupakgaleria036.jpg

szczupakgaleria038.jpg

szczupakgaleria039.jpg

szczupakgaleria040.jpg

szczupakgaleria041.jpg

Sczupak i jego kompan z tego samego okresu czyli u boku Irbisa jeszcze dołączy Bielik.

szczupakgaleria042.jpg

szczupakgaleria044.jpg

szczupakgaleria045.jpg

szczupakgaleria046.jpg

szczupakgaleria048.jpg

Jak się podoba???! ;o)

Czekam na opinie.

JAk się podoba? Oooo Bardzo Naprawdę...pomysł pierwszorzędny wykonanie pierwszoligowe a tematyka niebanalna (no i bardzo mi bliska-sf/what if) Karaś standardowy jest przy nim dziwnie mały Czekam na Bielika

Witam!

Bardzo fajnie to wygląda! Na serio miło się ogląda

Pomysł i wykonanie niebanalne i bardzo ciekawe. Szczupak jest moim zdaniem lepiej pomalowany i przybrudzony niż Irbis Karaś i szczupak obok siebie... heheh od razu widać kto tu rządzi

Pozdrawiam Ipkinss

Widzę że trud pracy został doceniony i projekt został ciepło przyjęty. Jest to bardzo miłe i wszystkim bardzo dziękuję.

Czeka mnie jeszcze jeden projekt SF czyli Bielik ale to będzie narazie ostatni bo nadchodzi pora przenieśc do warsztatu samoloty które były w realu a są bardzo ciekawe - troszkę ich czeka w kolejce.

Co do szachownic na Karasiu no cóż były to czasy gdy jeszcze robiłem takie błedy merytoryczne - widać dobrze że są źle naklejone, zły układ pól. Może kiedyś to poprawię lub zrobię Karasia tak już na cacy bo zestaw z dodatkami i blachami posiadam.

Pozdrawiam i zapraszam do podglądania warsztatu z P 77 Bielik start już w tym tygodniu.

• 3 months later...

Myślałem jeszcze nad bombowcem nurkującym z silnikiem rzędowym na bazie Karasia troszkę zmieniony obrys skrzydeł, statecznik raczej bez zmian w stosunku do P 23 B Karaś. Napęd to wczesne serie silników od Spitfira mk 1 lub mk 2.

A zobaczymy kiedys cos blizszego prawdzie? Spitfirea, Hurricanea, Fairey Battlea w barwach polskich? Takie lata 40te ;)

Oczywiscie te SFy ladnie zrobione i ciekawie przemyslane

• 3 months later...
Generalnie to można założyć że: Torpedowa wersja KARASIA była by jednak na kołach ( torpeda + pływaki = duży wzrost masy )

Malowanie - coś nie tego..... W modelu jaki silnik został wsadzony bo w realu że dostępne były PZL BP 9c 676KW , ew BP 9c 753 ale musieli by go kupić od angoli , ew Bristol Hercules lub jakaś wersja GR 14

Pozdrawiam

Myślę, że warto troche poczekać bo:

Hipotetyczny rys historyczny wstawię po ukończeniu trzeciego projektu jakim jest P 77 Bielik dodatkowo powstanie też zaległy rys do Irbisa.

może torpeda była z plastiku, a II WS w ogóle nie było i silniki kupione w BMW lub u Nakajima

Jak obiecałem tak będzie opis mojego wymysłu się pojawi nie napiszę że już jutro ale się za to zabiorę, przyczyną takiego opóźnienia jest długa przerwa w tematyce modelarskiej (remonty, remonty itd.)jeszcze muszę odtworzyć swój warsztat i zabieram się ponownie do roboty.

Jako szybka odpowiedź i zarazem podpowiedź to zakładałem całkiem inny rozwój sytuacji militarnej w wyniku czego dostępne były napędy dużo bardziej zaawansowane. Zakładałem że to napęd rodem z Ameryki.

Torpeda jak najbardziej miała być prawdziwa z metalu a nie atrapa. Wyliczając zgrubnie moc zastosowaną około 2300 kM + to śmigiełko to ta hybryda była by całkiem żwawa.

Czyli napęd 16-cylindrowego Twin Waspa P&W R-2800? Bo przy doładowaniu mógł osiągnąć nawet taką moc, a to już jest potężny ciągnik dla tego samolotu. Dlaczego akurat R-2800? Dlatego, że wtedy nie było chyba lepszej jednostki napędowej do jednosilnikowców, silnik gwiazdowy natomiast idealnie nadawał się na samolot morski.

Pomysł i wykonanie rewelacyjne. Osobiście lubię tematy hipotetycznych konstrukcji.