SOPOL73 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Witam! przedstawiam model już znany z wątku warsztatowego.Jest nim wodnosamolot powstały na bazie słynnego Karasia (heller)dodatkowo pływaki od Spitfira floatplane, przód od Corsaira, stateczniki to Łoś zmieszany ze Spitem, uzbrojenie torpedowe pochodzi od Heinkla (italeri) cała reszta to własna inwencja i produkcja Hipotetyczny rys historyczny wstawię po ukończeniu trzeciego projektu jakim jest P 77 Bielik dodatkowo powstanie też zaległy rys do Irbisa. Przedstawiam efekt końcowy pracy przy tym projekcie i dla porównania obok sylwetka znanego Karasia jako dowód dalece idącej teorii Darwina w technice lotniczej tamtej epoki. Dodam że konstrukcja P 42II to fikcyjnie okres 1944-45. Nie wypalił preshading więc zastosowałem postshadig. Całą robotę wykonał zestaw suchych cieni do pancerki i nie tylko z Tamiya zestaw E. dodatkowo dodałem drbne kalki w formie sylwetek zatopinych jednostek pływających oraz w tylnym stanowisku 2 karabiny maszynowe. Oszklenie stanowiska strzeleckiego to własna robota. Szczupak i protoplasta: Sczupak i jego kompan z tego samego okresu czyli u boku Irbisa jeszcze dołączy Bielik. Jak się podoba???! ;o) Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 JAk się podoba? Oooo Bardzo Naprawdę...pomysł pierwszorzędny wykonanie pierwszoligowe a tematyka niebanalna (no i bardzo mi bliska-sf/what if) Karaś standardowy jest przy nim dziwnie mały Czekam na Bielika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Witam! Bardzo fajnie to wygląda! Na serio miło się ogląda Pomysł i wykonanie niebanalne i bardzo ciekawe. Szczupak jest moim zdaniem lepiej pomalowany i przybrudzony niż Irbis Karaś i szczupak obok siebie... heheh od razu widać kto tu rządzi Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Nos w nos z Karasiem super się oba prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Nie ma się do czego przyczepić, więc przyczepię się do kalek na skrzydłach Karasia Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Fajnie to wszystko wygląda, prawdziwa maszynka do zatapiania wrogów ojczyzny - przy Szczupaczku Karaś wygląda na młodszego braciszka, może mu co najwyżej po szlugi do kiosku skakać Szczere lordowskie gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 - przy Szczupaczku Karaś wygląda na młodszego braciszka, może mu co najwyżej po szlugi do kiosku skakać Ha Ha HA dobre!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 Widzę że trud pracy został doceniony i projekt został ciepło przyjęty. Jest to bardzo miłe i wszystkim bardzo dziękuję. Czeka mnie jeszcze jeden projekt SF czyli Bielik ale to będzie narazie ostatni bo nadchodzi pora przenieśc do warsztatu samoloty które były w realu a są bardzo ciekawe - troszkę ich czeka w kolejce. Co do szachownic na Karasiu no cóż były to czasy gdy jeszcze robiłem takie błedy merytoryczne - widać dobrze że są źle naklejone, zły układ pól. Może kiedyś to poprawię lub zrobię Karasia tak już na cacy bo zestaw z dodatkami i blachami posiadam. Pozdrawiam i zapraszam do podglądania warsztatu z P 77 Bielik start już w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Pochwaliłem już na innym forum, pochwalę i tutaj. Brawa za pomysły i za wykonanie . I już rezerwuję sobie miejsce w pierwszym rzędzie przy Bieliku . Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Myślałem jeszcze nad bombowcem nurkującym z silnikiem rzędowym na bazie Karasia troszkę zmieniony obrys skrzydeł, statecznik raczej bez zmian w stosunku do P 23 B Karaś. Napęd to wczesne serie silników od Spitfira mk 1 lub mk 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 A zobaczymy kiedys cos blizszego prawdzie? Spitfirea, Hurricanea, Fairey Battlea w barwach polskich? Takie lata 40te ;) Oczywiscie te SFy ladnie zrobione i ciekawie przemyslane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Takie już są i czekają na wstawienie do galeryjki. W POLSKICH barwach, muszę porobić nowe fotki bo wstawiałem do innego forum ale wyszły tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Generalnie to można założyć że: Torpedowa wersja KARASIA była by jednak na kołach ( torpeda + pływaki = duży wzrost masy )Malowanie - coś nie tego..... W modelu jaki silnik został wsadzony bo w realu że dostępne były PZL BP 9c 676KW , ew BP 9c 753 ale musieli by go kupić od angoli , ew Bristol Hercules lub jakaś wersja GR 14 Pozdrawiam Myślę, że warto troche poczekać bo: Hipotetyczny rys historyczny wstawię po ukończeniu trzeciego projektu jakim jest P 77 Bielik dodatkowo powstanie też zaległy rys do Irbisa. może torpeda była z plastiku, a II WS w ogóle nie było i silniki kupione w BMW lub u Nakajima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Jak obiecałem tak będzie opis mojego wymysłu się pojawi nie napiszę że już jutro ale się za to zabiorę, przyczyną takiego opóźnienia jest długa przerwa w tematyce modelarskiej (remonty, remonty itd.)jeszcze muszę odtworzyć swój warsztat i zabieram się ponownie do roboty. Jako szybka odpowiedź i zarazem podpowiedź to zakładałem całkiem inny rozwój sytuacji militarnej w wyniku czego dostępne były napędy dużo bardziej zaawansowane. Zakładałem że to napęd rodem z Ameryki. Torpeda jak najbardziej miała być prawdziwa z metalu a nie atrapa. Wyliczając zgrubnie moc zastosowaną około 2300 kM + to śmigiełko to ta hybryda była by całkiem żwawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Czyli napęd 16-cylindrowego Twin Waspa P&W R-2800? Bo przy doładowaniu mógł osiągnąć nawet taką moc, a to już jest potężny ciągnik dla tego samolotu. Dlaczego akurat R-2800? Dlatego, że wtedy nie było chyba lepszej jednostki napędowej do jednosilnikowców, silnik gwiazdowy natomiast idealnie nadawał się na samolot morski. Pomysł i wykonanie rewelacyjne. Osobiście lubię tematy hipotetycznych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi