Ruderigo Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Witam. Mam w domu trzy modele żywiczne firmy Modelkrak. Kanonierkę Mandżur, Stawiacz min Amur, i awizo Yaeyama (przed modernizacją - 1 komin). Czy ktoś ma może jakiekolwiek plany tych okrętów? Bo tak leżą, i patrzą na mnie... chyba chcą, żeby je skleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Szukam dokumentacji do radzieckich stawiaczy min Projetk 7. Konkretnie do jednostki "Razumny). Posiadam "Morskie Konstrukcje" o tym projekcie i ze dwa numery Modelist Konstruktor o innych okrętach tego typu. Szczególnie interesuje mnie malowanie. czy biało - czarne malowanie odnosiło się tylko do bocznych powierzchni okrętu, czy też przechodziło na pokład głowny i nadbudówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Szukam dokumentacji do radzieckich stawiaczy min Projetk 7 Witaj Gulusie. W spisie swoich ebooków znalazłem coś takiego: [Tajfun] 038 2001-07 ... posliewojennaja modernizacja esmincew proj 7 i 7u... "esmincy" to raczej nie stawiacze min. Ale z drugiej strony Ruskie nie nadawali różnym projektom tej samej numeracji. Szczególnie, że istniała "siemiorka" o nazwie Razumnyj http://navsource.narod.ru/photos/03/300/index.html Jakby co, to o "siemiorkach" mam trochę materiałów. Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 gulus napisał: Szukam dokumentacji do radzieckich stawiaczy min Projetk 7. Konkretnie do jednostki "Razumny). Stawiacze min nosiły nazwę Projekt 3. Razumny należał do niszczycieli Projekt 7. Co do pokładów to nie znalazłem żadnego zdjęcia z malowaniem pokładów. Pokłady były zabezpieczane przed rdzą po prostu ropą co nawawało im kolor ciemnoszary zbliżony do czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Czytałem coś o stawiaczach min i tak napisałem, jakiś głupi odruch - mój błąd. Przygotowuje się do sklejania właśnie siemoczki "Rozumny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Szukam zdjęc, planów japońskich okrętów desantowych typu 101 lub 102....i przy okazji, czy ktoś używał czarnej żyłki jubilerskiej do zrobienia olinowania okrętów? Były opisywany w Okrętach Wojennych nr. 94 i 95 w 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Tawariszczi ,Koledzy,Panowie,Druzja,Kameraden! szukam planów nanuczki 1lub 2 lub3.linie teoretyczne kadłuba i porządny planik skala 1;100lub 1:200. Pamagitie! Hilfe! Pomocy! mam z modelarza z początku lat 90 skala1:400 i część 1:200 . ubogi co tu duzo gadać.trochę fotek mam.Gdzie szukać?A może u kogoś z was leży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Pawlik poszło na PW. PS. W jakiej skali będzie model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Dzięki! mam juz nasciągane! szacuneczek i dozgonna wdzięczność dla okonka! zamiaruje dla oderwania sie od plastiku aby nie zwariować,po skonczeniu przerubki S-100 na S-38 strugnąć rc 1:50 ale jeszcze sobie policzę czy mi sie w chałupie zmiesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Gdzie by tu szukać jakiegoś planiku do pierwszo wojennych okrecików BAYERN lub BADEN? Kartonówki to chyba nikt nie wydał. Fajnie by było gdyby w skali 1:200 . Gmeram w googlu i jakoś mizeria,ciut fotek i rysuneczki bardzo ubogie.Przyznam się ze nawet nie bardzo wiem na jakich stronkach poszukiwać.Zna li kto takowe strony?A moze ktoś coś ma jakiś planik i myszy go ogryzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Gdzie by tu szukać jakiegoś planiku do pierwszo wojennych okrecików BAYERN lub BADEN? Kartonówki to chyba nikt nie wydał. Fajnie by było gdyby w skali 1:200 . Gmeram w googlu i jakoś mizeria,ciut fotek i rysuneczki bardzo ubogie.Przyznam się ze nawet nie bardzo wiem na jakich stronkach poszukiwać.Zna li kto takowe strony?A moze ktoś coś ma jakiś planik i myszy go ogryzają Witam! Znane mi wydawnictwa na temat: Marine Arsenal nr 29 - Bayern Osprey nr 167 - German Battleships 1914-18 (2) Hamburger Modellbaubogen Verlag - Baden 1:250 (tylko do KLW) Сверхдредноуты Кайзера "Байерн" и "Баден" Pewnie jest więcej wydawnictw niemieckich, ale w tej chwili tylko te pamiętam. Pierwszą i ostatnią mam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 O! no dzięki! wielkie! Ktos mi wczoraj podpowiedział że na stronce wunderwaffe też cos jest.Dobrze wiedzieć gdzie szukać ,a z tą wiedzą to trochę kuleję.No to biorę sie za dalsze szukanie teraz knig znanych z tytułu. Dzieki mjg! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Czy dysponujecie może jakimiś zdjęciami przystani wiślanych w Warszawie w latach 1926-39? Wiem, że to nie okręty, ale temat w miarę pokrewny więc może chociaż tu coś znajdę, bo jak na razie guglowanie daje mizerne rezultaty... Jeśli ktoś miałby np. pocztówki lub zdjęcia rodzinne- prosiłbym o wiadomość na pw. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Witam, mam pewne pytanie. Orientuje się ktoś może jaka była szerokość wieży niemieckiego pancernika Gneisenau z IIwś?? Konkretnie chodzi o to: Po zatopieniu okrętu wieża została ustawiona koło Trondheim w Norwegii, jako bateria nabrzeżna Znalazłem, co prawda plany ale nie mogę z nich odczytać żadnego wymiaru: http://www.fsgfort.com/DB/F034/07/148a.jpg ze strony http://www.fsgfort.com/DB/F034/07/Text.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tovardsen Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Poszukuję planów, dobrych rysynków brytyjskich okrętów podwodnych - klasy Valiant, Churchill. Swiftsure. Nie mam wymagań co do skali ;) czy ktoś ma namiary na takie wydawnictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Witam, poszukuję kilku informacji na temat wczesnych okrętów typu Gato: 1. Jak robiono z kolorem dna? "Czerwony" czy też jak można zauważyć w niektórych grafikach czarne. 2. W jaki sposób mogły być malowane Gato walczące na Salomonach? Generalnie koniec 1942 początek 1943 roku. Kamo czarne czy też szaro-szary? 3. Czy okręt istniejący na początku 1943 roku mógł mieć kiosk przerobiony na dwa stanowiska działek przeciwlotniczych czy też miał jedno stanowisko ( to z tyłu ) 4. Sprawa numerów, czy usuwano je ze wszystkich okrętów czy tylko z niektórych. Na niektórych zdjęciach widać je a na niektórych ich nie ma. Więc jak to było? Jak robiono z numerami na kadłubach, je też usuwano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Witam! Proponowałbym oprzeć się o konkretne zdjęcie i na tej podstawie robić model. Na wojnie bywało jak na wojnie, w zasadzie wszystko zależało od kapitana okrętu, możliwości warsztatów naprawczych i znajomości kapitana z szefem owych warsztatów (czyt. ilości załączników w płynie). Poniżej skan z książki Warship`s Data Specjal: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paranoid Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Witam, dokładniej chodzi mi o USS Amberjack, ten zaciukany pod Rabaulem w lutym 1943 roku. Ze zdjęciami tej jednostki jest kiepsko, są może ze dwa trzy, przedstawiające tylko okręt po ukończeniu, próbach, w wersji jeszcze z pierwotnym kioskiem. Jest też grafika przedstawiająca walkę rzeczonego okrętu z nieznanym ( serio! ) japońskim frachtowcem, na której to widać, reling na tylnej części kiosku i armatę umieszczoną za kioskiem. Kamo wygląda na czarny ewentualnie bardzo ciemno szary. Bardzo fajna grafika, dzięki. Do drugiego Gato ( z zestawów AFV Club można wykombinować kilka wersji wojennych więc, tylko żenić odpowiedni kadłub z odpowiednim kioskiem ) mam już wszystko, tylko do tego szukałem jakichś informacji. Edytowane 12 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Witam, ma ktoś może jakieś plany Altmarka (od 1940 Uckemark) lub jego klasy Dithmarschen? Zastanawiam się nad dioramą z Graf Spee (1/720, Italeri)... Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Witam! Mam coś takiego: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ruderigo Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 Witam! Stałem się ostatnio szczęśliwym posiadaczem pięknych modeli Pit-Roada. Są to Akikaze i Hayate - niszczyciele IJN. I w związku z tym mam prośbę. Czy ma ktoś może w posiadaniu plany tych jednostek (lub ogólnie niszczycieli typu Kamikaze i i Minekaze), które mógłby mi udostępnić? Chodzi mi przede wszystkim o rozłożenie blach poszycia i olinowanie. Byłbym wdzięczny! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaziomek Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Hallo, jestem "nowym" choc nie najmlodszym jak mysle na tym forum ;) Po wielu wzlotach i upadkach mojej modelarskiej kariery postanowilem wraz z moim wnukiem budowac "GAWRON"-a a moze bedzie to tylko "Kruk" Dlatego tez poszukuje WSZYSTKIEGO co dotyczy KORWETY GAWRON, plany. rysunki pogladowe i szczegolowe itp..itd..jak kiedys ktos spiewal. Model ma miec ca' 650 cm ze zmodyfikowanym kadlubem, ladownosc dopuszczalna do 500 kg (dwie osoby beda jako zaloga, maszynista i navigator ) No to tyle co do planow na najblizszy czas. Bede wdzieczny i nawiaze kontakt ze wszystkimi a najbardziej z tymi z 3-miasta. Pozdrawiam kaziomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Witam,ma ktoś może jakieś plany Altmarka (od 1940 Uckemark) lub jego klasy Dithmarschen? Zastanawiam się nad dioramą z Graf Spee (1/720, Italeri)... Pozdrawiam, A Posiadam dość ciekawe dokumentacje do tych zapalniczek Zresztą mam dokumentacje do sporej ilości jednostek Niemieckich i Japońskich z małym dodatkiem aliantów więc pytać lub walić na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Witam serdecznie. Szanowni koledzy pomocy... Od pewnego czasu szukam plany U.S.S. Triton (SSRN-586), niestety to co znalazłem w sieci to za mało, gdyby ktoś z szanownych forumowiczów "wskazał drogę" do lepszych- bardziej szczegółowych planów- to jestem w stanie postawić piwo na odległość Ten okręt w jakiś sposób mnie fascynuje, nie jestem w stanie powiedzieć jak...Wiem i zdaje sobie sprawę że może w końcu wyjdzie jakiś model w skali 1:350, (w sumie OKB ma największe szanse na wypuszczenie tego modelu w tej skali- 1:700 już sprzedaje... ale..) Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjg Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam! Nie wiem czy to to samo, ale na stronie: http://www.hnsa.org/doc/plans/index.htm jest SSR-481 USS Requin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi