pilex7 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Mikele nie poddawaj się, wszyscy w Ciebie wierzymy. Jeśli chcesz to mogę Ci wydrukować takie szachownice na białym tle, podaj mi tylko wymiary. Poniżej jeden z moich pierwszych modeli (łza w oku) F-16 podobny w skali 1:144 właśnie ze zrobionymi przeze mnie kalkomaniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Chciałbym podziękować Wam wszystkim za motywację do roboty, zwłaszcza Koledze pilex7, dzięki którego uprzejmości wczoraj dotarło do mnie to: Prace ruszyły dalej jeszcze w zeszłym tygodniu, ale żeby nie robić w relacji zamieszania drobnostkami wolałem poczekać z aktualizacją na coś konkretnego. Żeby nie przedłużać: Stare szachownice zamalowane. Widać kontury, ale to zdjęcie wyciągnęło je tak na zewnątrz. W rzeczywistości nie były prawie w ogóle widoczne a pod kalkomaniami nie widać tego w ogóle. Całość na zdjęciach się błyszczy, gdyż zdjęcia były robione już po pomalowaniu lakierem błyszczącym (pod kalkomanie). Zdjęcie z kalkami na kadłubie dam tylko jedno, poglądowo. Napiszę tylko,że siadły elegancko, nity wyszły na zewnątrz (używam płynu Humbrol Decal Fix, zarówno pod jak i na kalkę). Kadłub na zdjęciu powyżej, oraz pokrywy tylnego włazu już po polakierowaniu półmatem. Całość się błyszczy, bo zdjęcia świeżo po lakierowaniu. I na koniec wirnik nośny. Ktoś wspominał, żeby go zwashować, bo wygląda łyso ;) . Oprócz tego postanowiłem jeszcze domalować nakładki przeciwoblodzeniowe na krawędzi natarcia. Etapów prac tłumaczyć nie będę, gdyż korzystałem z metod poznanych na tym forum, oraz będących w powszechnym użyciu. Tak jak wcześniej wspominałem, WN w modelu jest kiepski, podczas prac ułamały się trzy z pięciu łopat,i to wielokrotnie, dlatego też na zdjęciu gościnnie pojawiły się klamerki do bielizny ;) ;) I na koniec wybrana łopata WN w zbliżeniu: Czyli jednak skończę ten model ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc i motywację do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 I po to właśnie są fora - żeby sobie pomagać Gratuluję wytrwałości ! Teraz to już musisz skończyć ten model, nie masz innego wyjścia. Ja trzymam na Ciebie kciuki i myślę, że reszta fanów lotnictwa w miniaturze też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 I po to właśnie są fora - żeby sobie pomagać Gratuluję wytrwałości ! Teraz to już musisz skończyć ten model, nie masz innego wyjścia. Ja trzymam na Ciebie kciuki i myślę, że reszta fanów lotnictwa w miniaturze też. zaglądałem cały czas i trzymałem kciuki. szczerez powiem ze sam kamuflarz średnio mi sie podoba ale wielki szacun za doprpwadzenie do końca tak ciężkiej roboty i dla Pilexa 7 za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Mikele rada na przyszłość, wrzucasz model oklejony taśmami do ciepłej wody, zostawaiasz na 12 - 24 godzin i potem prawie że same odłażą od powierzchni Bez podkładu, bez lakierowania i farba nie odchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Tzn. problem z malowaniem oznaczeń od szablonów był taki, że farby (biała i czerwona) podeszły pod szablony, nie to,że taśma zerwała lakier pod spodem, ale dzięki za poradę, zapamiętam na przyszłość Stan prac na dziś. Położyłem ostatnie kalkomanie wydrukowane przez Kolegę pilex7. Niestety kalki Tally Ho z napisami eksploatacyjnymi się błyszczą. Szczęście w nieszczęściu, że lakier pół-matowy Humbrola jest bardziej błyszczący niż matowy ;) więc jak tylko kupię lakier matowy pomaluję całość jeszcze raz. Na lakier bezbarwny poszła kolejna warstwa zabrudzeń (suche pastele). Jak widać, kalkomanie drukowane siadły elegancko, nie ma żadnego błyszczenia. Efekt umiarkowanie poprawny ;) Na koniec dzisiejszych prac pokusiłem się o delikatny wash osłon zespołu napędowego i piasty śmigła ogonowego: Jutro planuję przykleić tylne pokrywy włazu kabiny transportowej i mam nadzieję zakończyć prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 No i Jedyne do czego bym się przyczepił, to faktura farby, ale się nie przyczepię, bo wiem jak ciężko uzyskać w 72 idealną powłokę. A znając życie to jak zwykle fotki wszytko uwypukliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Faktura farby miejscami rzeczywiście wygląda tak, że mozna by nią straszyć niegrzeczne dzieci ;) Prace zakończone, próbowałem przykleić te tylne pokrywy, ale po 4 probie skapitulowałem i pozostawiłem model w konfiguracji desantowej ;) ;) Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi