Jendrass1 Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Teraz są tacy dzielni ale 70 lat temu tak samo łapę do góry wyciągali jak Niemcy i krzyczeli przyjmując wodza Rzeszy kwiatami i śpiewem więc niech się gonią. A teraz ? Austria ... kraj miłujący pokój, porządek, poszanowanie kultur i wyznań... A przecież tłukli się całą wojnę przy niemieckim boku. Ale model klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Pojazd wygląda super, a ten dzyndzel wydaje mi się, ża na zapasowe koło lub koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 a ten dzyndzel wydaje mi się, ża na zapasowe koło lub koła Na pewno nie. Na żadnym zdjęciu nie widziałem, żeby tam było koło zapasowe. Ale w zasadzie słuszna uwaga - ten pojazd chyba w ogóle nie ma zapasu!!! No chyba, że gdzieś w środku wozili. W ostatnim numerze militariów świetny artykuł o pierwszych samochodach pancernych w Cesarstwie Niemieckim, czyli jak to się zaczęło. Z ciekawostek w artykule wg mnie dwie największe: w tamtym czasie Niemcy pod względem wykorzystania i ilości posiadanych samochodów pancernych byli na samym końcu listy państw walczących w IWŚ (ale widać wnioski z tego wyciągnęli) oraz kolejna - czy wiecie, że już w tamtych czasach były samouszczelniające się opony pneumatyczne?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Mnie ten wystający element kojarzy się z jakimś „monstrualnym rozrusznikiem” zainstalowanym na osi wału silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 Hmmm... ale korba rozruchowa jest właśnie po drugiej stronie pojazdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Września 2009 Autor Share Napisano 7 Września 2009 Koniec klejenia - czas na pędzlowanie. Aktualnie Jożin z Bażin zażywa kąpieli przed podkładem. A oto jego ostatnie fotki "na golasa" plus wieża już po panzergrau, błysku i z kalkami - jak wyschnie lakier na kalkach biorę się za wash. Reflektory będą malowane osobno i wklejane na koniec,, żeby kloszy nie zapaćkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Brawo Jeszcze tylko trochę męczarni i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Września 2009 Autor Share Napisano 7 Września 2009 Teraz to już z górki Malowanie to sama przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 No tak Też lubię ten etap. Wtedy wreszcie model nabiera życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Wieża prawie skończona. Jeszcze tylko kosmetyka. Farba świeżuchna więc się świeci jak psu klejnoty rodzinne. Ale nie mogłem się powstrzymać, żeby nie wrzucić. Dzisiaj póóóóóóźnym wieczorem dostanie połysk pod wash i kalki, a następnie ciąg dalszy makijażu. PS. Od razu mówię: nie liczcie na syf, brud, zadrapania, obicia itp. Pojazd bierze udział w ataku na Pocztę Polską 1. września i przyjechał prosto z garnizonu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Wszystko ładnie wszystko pięknie, ale farba wydaje mi się jakaś taka gruba, nie możliwe, może to przez fotki lub ja się starzeje No i widzę, że na gun metal na małym karabinku jest grubo nałożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 No i widzę, że na gun metal na małym karabinku jest grubo nałożony. To jest suchy pędzel. Zważ w jakim powiększeniu patrzysz na model na zdjęciach a potem sobie uzmysłów, że normalnie patrzysz na niego z odległości około 30-40 cm. Jak weźmiesz lupę i popatrzysz na nogę komara to też będzie gruba. Wieża ma średnicę mniejszą od złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 No też racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Elegancko go wyciągnąłeś. Gratulacje! Co do syfu to ja bym jednak dał nieco kurzu w dolnej części kadłuba - tak to przynajmniej wygląda na zdjęciach, które zamieściłeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 9 Września 2009 Autor Share Napisano 9 Września 2009 Dzieki bardzo! Kurz będzie, ale mało. Tyle tylko, żeby złamać monotonie dość kanciatej bryły i dać jakiś kolorowy akcent bo innych barw raczej na tym smoku spodziewać się za dużo nie można: tłumik i łopaty tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Panzer4 - wyrazy uznania za a) wóz z tej skali b) dużą ilość przeróbek, szpachlowania, dorabiania elementów c) coś nowego Bardzo ładnie. Gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 9 Września 2009 Autor Share Napisano 9 Września 2009 A dziękuję bardzo! Przy Twoich samoróbkach to i tak skromniutko z mojej strony Co do punktu c) to oprócz mojej panzerczwórkomanii chyba pójdę w tym kierunku i skupię się na pojazdach rzadkich i omijanych przez większość modelarzy (skala oczywiście 1/72) - czyli tropem temira i innych siedemdwójkowiczów z naszego polskiego podwórka. Jestem świadom pewnych uproszczeń i baboli w tym modelu wynikających z braku umiejętności i doświadczenia. No ale wyskoczyłem z łódki na głęboką wodę, a łódka odpłynęła z prądem... Ale uczyć się trzeba. Jak to mówi mój szef: nie ma problemów, są tylko wyzwania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Co do punktu c) to oprócz mojej panzerczwórkomanii chyba pójdę w tym kierunku i skupię się na pojazdach rzadkich i omijanych przez większość modelarzy (skala oczywiście 1/72) - czyli tropem temira i innych siedemdwójkowiczów z naszego polskiego podwórka. Brawo! To się tylko chwali. Bardzo bym chciał aby powstawało więcej modeli od podstaw. Modelarstwo nabrałoby kolorytu większego. Fajnie, gdyby powstawało więcej modeli w stylu improwizowany samochód pancerny z wojny domowej w Hiszpanii, niż same modele z pudła. Życzę więc powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Kolejny etap maziania. Jeszcze długa droga przede mną Pierwsze zdjęcia przy świetle dziennym, a nie lampkowym. Na drugim zdjęciu wyskoczył niespodziewanie babol: kalka z trupią główką okazała się za duża i nie zmieściła się na żaluzji tak więc musiałem zamarkować, że po jej otwarciu częściowo schowała się za krawędź pokrywy... :/ Kalki od Ace są bardzo dobre! Pomimo moich obaw co do lekkiego żóltego zabarwienia okazało się, że to chyba tylko wada papieru na które były nałożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 raz, z którejś strony Ostmarka delikatny zaciek..jakoby farba spłynęła...a skoro z pistoletu, jakas minimalna obwódke - jak nam niechcacy zostaje po kamuflażach. Do wysokości wizjerów kierowcy, ostry ciemny wash, który wyciagnie detale. Zacieki deszczowe obowiązkowe, model ma mozliwości. Koła do bazy bron B. czarne, do pz grau dodaj czarnego - na granicy zaciemnienia po bokach "lico" a jasniej na bieżniku. Dla kontrastu zmienić kolor lewarka, na czarny metalizer, dodać jakiejś faszyny. I szkoda marnować model na od tak, podstawka obowiązkowa. p.s. odnośnie modeli "pudłowych" wypowiadał sie nie będę....bo po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Dzięki za uwagi. To co widać to na razie baza dla dalszych prac. Płaskie powierzchnie będą rozjaśniane, a dolne rzeczywiście planowałem lekko przyciemnić. Co do zacieków - to na razie słabo się w tym widzę, więc będzie delikatnie. Opony będą przyciemniane płukanką z olei - taki głębszy wash. Lewarek oczywiście będzie czarny z odpowiednimi przetarciami No i jak pisałem już wcześniej dół będzie lekko kurzony. Czy będzie ostry wash to nie wiem, ale na pewno będzie jeszcze pin w kluczowych miejscach. Jeszcze raz dzięki za cenne uwagi. Postaram się na swój pokraczny sposób większość zrealizować. Co wyjdzie to się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Września 2009 Autor Share Napisano 13 Września 2009 Koniec kolejnego etapu. Zdjęcia jak zwykle wszystko pokażą co jest nie tak. Jutro poprawki i wklejanie reflektorów na swoje miejsce. Na koniec kurzenie pastelami. Wszystko dziabane pędzlami. Odkrywam nowe horyzonty starając się iść za sugestiami Rafała... Zdjęcia robione na dwóch różnych ustawieniach. Ostatnie takie amatorskie. Klecę sobie namiot bezcieniowy właśnie. PS A projektowiczom chciałbym zapodać kuksańca w bok. Bo deklaracji było mnóstwo, a przedsięwzięcie siadło i sie rozsiadło, zamiast iść do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Noo, coraz lepiej A cały projekt rzeczywiście nie tylko usiadł i się rozsiadł, ale można rzec, że zwyczajnie upadł Na całkiem sporą ilość tematów, zawsze komuś coś wypadnie, takie życie, ale żeby wszystkim??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Panzer4 - bardzo mi się podoba, koniec więczy dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Panzer4 - bardzo mi się podoba, koniec więczy dzieło. Dzięki, dzięki. Koniec bliski. Mam nadzieję, że nic nie schrzanię na samym końcu. Zostało wkleić lampy i przybrudzić (pierwsze nieśmiałe brudzenie podwozia już widać na zdjęciach. Zaraz pastele idą w ruch i działamy. Do jutra muszę skończyć... Pozdrawiam i jeszcze raz apeluję o rozruszanie tego projektu bo jutro połowa września!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi