Milan Mynar Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Dęziki za ocene leśanskej kolekcji , starają sie orestaurować co najwięcej pojazdów. Co dotyczy sposobu prezentacje tego sprzętu, teź sie mi niepodoba. Bylem po raz pierwszy v Leśanech v roku 1997 , zupelnie inny sposób prezentacji, bylo moźliwe pooglądać pojazdy i zrobić zdjęcia . Muzeum to byle koszary nie są tak olegle od Pragi i jest tam więcej miesta niź gdzie indziej. Modeli czechoslowackiego sprzętu mózéś kupić tylko na imprezach modelarskich takich jak Modellbrno. W sklepach to tylko zwykly sortiment Tamiya itd. Widzalę tych źolwików , wyglądają bardzo ladnie , teź będę musial w przyślości zrobić coś takiego. Patrz na przednią częśc swego Vickersa usuń wlew paliwa zbiórnik w tym miescu mialy tylko 7TP , Vickers mial zbiornik w tylnej ciesći kadluba. Jeśli chceś jakiś model czechoslowackiego sprzętu patrź na www.forteg.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 faktycznie, już usunąłem - dzięki za kolejną podpowiedź Masz widze sporą wiedzę dot. Vickersa no i nieźle piszesz po naszemu Co sądzisz (i pozostali) o mocowaniu tłumika? "fabryczne" jest w 100% do kitu ,to co podpowiada ABER też jakoś nie trafia do mnie bo na zdjęciach wygląda jak by był on przytrzymywany przez 3 obejmy skręcane na śruby. Pytanie tylko: jak wyglądało to co jest pod tymi obejmami no i co to jest to zagadkowe "coś" na środku szerokości pojzadu bezpośrednio pod tłumikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Tak żeby wszyscy widzieli o co chodzi Może podobne uchwyty tłumika jak w C7P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 Niestety nie zgłebiałem sposobu mocowania tłumika w C7P Dokopałem się na odkrywcy za to do czegoś takiego: Wyjasnia to co to jest owe "cóś" po środku (przedłużenie wału korbowego do ew. rozruchu ręcznego) ale nijak nie wyjasnia jak tłumik przyczepiony był do kadłuba. Potwierdza że obejmy (paski blachy) były skręcane (po jakiego diabła - skoro są "w powietrzu"?) Fotka Jędrasa wyjasnia ponadto że należy ściąć ten cokolik skąd wychodzi rura wydechowa z kadłuba. Jest to jeszcze jeden powód aby poniższe rozwiązanie lansowane przez ABER-a wyrzucić do kosza. osobiście myślałem że tłumik przytwierdzony był do kadłuba mniej więcej w taki sposób: ale pierwszy przekrój raczej to wyklucza :( czyli nadal nie wiadomo jak wygladać powinien element spajający tłumik z kadłubem.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Fińskie Vickersy mają to tak rozwiązane http://www.andreaslarka.net/ps161006/16100607.jpg http://www.andreaslarka.net/ps161007/2004_16100710.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Mój ostatni Vickers Fiński z armatą Puteaux. Jak napisal JanuszF rozwiązanie znajdeś na strone www. andreaslarka.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 15 Lipca 2009 Autor Share Napisano 15 Lipca 2009 No i wspólnym wysiłkiem można do czegoś dojść To rozwiązanie co pokazał Janusz F wydaje sie być chyba własnie tym o które chodzi. Swoją drogą do głowy mi nie przyszło aby sprawdzić własnie to rozwiązanie w finńskich. A przy okazji..... zapomniałem spytać Czy ktoś ma jakąś wiedzę co to za płachta wisi po prawej stronie z tyłu, obok tłumika na zdjęciu zamieszczonym przez Jędrasa??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 no i kolejny "kwiatek" - skrzynki nie pasują na błotniki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Nowa literatura od pana Ledwocha się pojawiła http://www.militaria.net.pl/pl/322.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Fajnie wygląda ta ksiąźka, czy przynośi coś nowego na ten temat, zdjęcja ,rysunky itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Hmmm i znów mam dylemat. Kupiłem ostatnio monografię TKS/TK-3 wypuszczoną przez Ledwocha i jest to książka zasługująca na miano porażki. Gross zdjęc z NAC lub bardzo już oklepanych fotek powszechnych w Internecie. Nowości w zasadzie brak, tak jak pisał Jarekk, same opisy walk oddziałów, zero informacji o budowie, produkcji itp. Ewidentnie Ledwoch do spółki z wyd. militaria chcą zarobić przy okazji rocznicy wojny, wypuszczając kolejne "mongrafie". JanuszF- masz tą monografię Vicka ? Chętnie bym usłyszał zdanie osoby, która miała to "dzieło" już w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Kupiłem publikację Polska 1939 wypuszczoną przez Jacka Solarźa i jest to książka zasługująca na miano porażki. Gross zdjęc bardzo już oklepanych fotek powszechnych w Internecie. Nowości w zasadzie brak, same opisy powstania i rozbudowy wojsk pancernych Niemiec,ZSRS i Polski. Zero nowych informacji wszystko juź kiedyś czytalem. Ewidentnie wyd. militaria chce zarobić przy okazji rocznicy wojny, wypuszczając kolejne "mongrafie". Z mego poglądu wyrzucone pieniąze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Niestety jej nie mam. Sam chętnie poznałbym opinię osoby która już książkę miała w ręku. Na stronie Jadaru można kilka zeskanowanych stron obejrzeć. Myślę, że większość materiałów będzie się z pokrywała z tymi opublikowanymi w Poligonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 efekt prac ostatniegop weekendu Teraz tylko muszę wziąć wiaderko szpachli Pokrywa włazu trszke mi sie przekrzywiła ale to do poporawki. Figurka trche mi wyszła taka ciosana ale to mój pierwszy samopdzielny odlew skrzynki zastosowałem fabryczne, chociaż według zdjęć powinny być niejednakowej wielkości i mieć inne zawiasy kratki zrobione od podstaw Ponieważ termin mnie troszkę goni postanowiłem ograniczyć stopień ingerencji w materię modelu. Czeka mnie jeszcze budowa dioramy..... Tak więc że ten model to prototyp (takie rozpoznanie bojem.. ). Następny będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Bardzo dobrze poprawileś blądy tego zestawu. Twój Vickers wygląda bardzo lepszy od mego zbudowanego 14 lat temu. W tym czase niemialem dziszajsze wiadomosci na ten temat i zrobilem go po prostu z pudelka. Patrz na zawias tylnego kola napinającego, myślę , źe przyklejileś go odwrotnie. Patrz instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Lipca 2009 Autor Share Napisano 27 Lipca 2009 Milan ładnie zrobiłeś tego vicka zważywszy że sam model "in box" jest bardzo prostacko wykonany porzez fabrykę. Zawias nie jest wklejopny poprostu tak sobie go rzymierzałem i zapomniałem o nim robiąc fotkę. Mam nadzieję że mój będzie równie fajnie się prezentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Jesteś pewien, że tu był kątownik ? W 7TP nie było go na 100%. Kłódeczka na skrzynce z tyłu jest bardzo w klimacie, mały detal a dodaje stylu całości. Trochę nie podobają mi się tyle uchwyty z druty, wysokie jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Tak jestem pewien. Robiłem go troche z pamięci a jak już był wykonany odnalazłem właściwą fotkę i okazało się że boczny kątownik powinien być w jednej linii z tym górnym....... No cóż jak już wspomniałem wczesniej ten model traktuję jako poligon doświadczalny nad budową właściwego vicka który zastąpi tego na tworzonej dioramce. na poparcie tego link: http://www.odkrywca-online.pl/vickers-e,132388.html#132388 fotka zamieszczona przez Bodziu000000 w dniu 2007-12-11 12:01:00 Co do uchwytów to faktycznie troszkę za wysokie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Oko, to już się nie czepiam :-) Kojarzyłem tą fotkę, ale pamiętałem też, że w Bielsku tego elementu przy 7TP nie ma. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 ależ Jendrass czepiaj się Im więcej uwag tym lepiej. Wspólnym wysiłkiem tutaj ustalimy co i jak ma wyglądać, dzieki temu łatwiej będzie następnym budowniczym tego medelu (no i mi oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Mam pytanie , slychalę , źe czolg Vickers byl w trakcie modernizacji wyposaźony w radiostacje. Na źadnym zdjęciu tego pojazdu niewidzalę źadnej anteny radiostacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Z ostatniej monografii Vickersa wynika, że radiostację posiadały tylko wduwieżowe czołgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Czy jest v monografii Vickersa zjęcije wersji dwuwieźowej z radiostacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Tak, jest jedno (średniej jakości) oraz planik boczny 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Z tego powodu będę musial kupić nową monografie Vickersa bo chcę nie tylko znów zbudovać model polskiego Vickersa w wersji jednowieźowej , ale teź w wersji dwuwieźowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi