Mikele Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 To ja tak po laicku zapytam - czym się wóżni UB-16 od Marsów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Dzisiaj znalezione przy okazji przeglądania strony http://groll.ru/. W sumie większośc to technika naziemna , ale znalazły się zdjęcia 21F-13 i bliżej pokazane właśnie pierwsze wersję UB-16. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Mars-2 na Mi-2 Uploaded with ImageShack.us To też Mars -dla TS-11 Uploaded with ImageShack.us A czym się różnią -pocisk rakietowy ten sam, MARS dla Iskry mniejsza ilość pocisków w zasobniku, a reszta szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia .Pewnie sposobem zasilania, odpalania ,węzłami mocowania w zależności od typu nosiciela .Mars-2 były też stosowane na Limach. I jeśli mogę zrozumieć że zasobnik dla TS-a nazwano MARS - no bo wizualnie rózni się od pierwowzoru , to dla Lima - Mi-2 pewnie zmieniono nazwę , bo produkowano u Nas , i na zasadzie takiej jak zmieniono nazwę MiG-a na Lim-a Nie wnikam w szczegóły typu jakieś wzmocnienia obudowy, węzły itp. Zresztą jak widać na zdjęciu Younga dopóki UB-eki starego typu były na składzie to je używano .W końcu jak kiedyś napisałem to nie psuło się od leżenia w składnicach , a jak pamiętam to były najbardziej "zasmarowane " a raczej zawalone smarem urządzenia podlegające opiece specjalistów uzbrojenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=232 Bułgarskie Forum i link do stron poświęconych Bułgarskim 21. Można pooglądać, 70 parę stron Ich historii związanej z 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 W nawiązaniu do zasobników dla npr .Przy okazji przeglądania zdjęć , zdjęcie które widziałem pewnie dziesiątki razy, ale dziś patrzę i nie za bardzo wierzę .Jaki zasobnik ma podwieszony ten 21F-13 ? Zdjęcie co prawda niewyrażne , ale dałbym sobie uciąć głowę iż to nie jest UB-16, ani wczesnej , ani póżnej wersji. Wygląda mi to na skrzyżowanie zasobnika UB-16 z zasobnikiem B-8 dla npr S-8.kal.80 mm.Tył od UB-16 , ale przód pasuje raczej na B-8W [ M? ]Może rzeczywiście niedowidzę , ale próbowałem porównywać i UB-16-32 i B-8. I nijak nie mogę przypasować rodzaju zasobnika .Rozumiem że B-8 i npr. S-8 powstały nieco póżniej , ale chyba do tej pory to w ZSRR nie latały już 21F-13. No nic mi tu nie pasuje .Może ktoś ma lepszy wzrok , lepsze zdjęcie , albo potrafi lepiej obrobić tą fotkę . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us zasobnik dla npr S-8 Uploaded with ImageShack.us Porównanie wyglądu zasobników UB i B-8 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Na ostatnim zdjęciu od lewej B-8M- npr S-8 kal .80mm. dla s-tów B-8V20 - j.w.-dla śmigłowców UB-32-npr.S-5 kal.57mm. UB-16-j.w Nie jestem pewien , ale coś mi w tym zasobniku , na tym zdjęciu nie pasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Kolejne zdjęcia , tym razem zasobnik npr na 21F. Jakieś przedseryjne UB-eki ? Przód przypomina mi zasobnik B-8, ale te fotki to niemal ćwierć wieku wcześniej Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Może to jakaś wersja UB-16 ze ściętymi wylotami luf? Rosjanie nawet dzis (choć z tym w erze pieniądza bywa różnie) na eksport puszczają zubożone wersje i samolotów i uzbrojenia, więc wcale bym się nie zdziwił, jakby mieli na swoim podwórku lepsze zabawki nawet w temacie wyrzutni npr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Fakt wygląda na coś pośredniego między "tępą" wersją UB-16, a tą powszechnie znaną. Może to właśnie pośredni prototyp. Gdzie później dodano dłuższe lufy i mamy ostateczną wersję UB-16. Dlatego nie sądziłbym aby to było nowocześniejsze niż znane nam wyrzutnie tego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Chyba ostatecznie zakończymy sprawę zasobników npr typu UB dla 21 Po kolei : Wyrzutnia dla 21F UB-16-57UM ze szpiczastą tylną osłoną Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us UB-16-57UM-z okrągłą tylną osłoną Uploaded with ImageShack.us UB-16-57U -[ tępo-nosa wg Gordona ] protoplasta Marsa Uploaded with ImageShack.us I normalna wyrzutnia UB-16-57UMP Uploaded with ImageShack.us Oraz wyrzutnia na 32 pociski S-5 UB-32A [ tu na Su-22 ] -dwie różne tylne osłony , z tym iż na 21 była osłona pełna .Ten drugi zasobnik kojarzy mi się bardziej ze stosowaniem na smigłowcach. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Aby podwiesić na Bisach pod wewnętrzny pylon UB-32, ingerowano w kształt osłony podwozia głównego? Btw. W najnowszym numerze Mini Repliki jest ciekawy artykuł dotyczący wybranych godeł. Jest też o 2 PLM. Mała prośba, jeżeli ktoś posiada gazetkę (mnie przed zakupem skutecznie powstrzymała cena) i skaner, prosiłbym bardzo kolegów o skan zdjęć MiG-21M i tekstu (w którym autor pomylił sowę z nietoperzem ). Najlepiej pisać przez PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Nie tylko na Bisach.Zdejmowano [ odkręcano ] fragment osłony goleni.W sumie robota na parę minut, duże wkręty , raz dwa i po kłopocie . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Widok po zdjęciu Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Przy podwieszaniu bomb o wagomiarze 500 kg również odkręcano część tą część owiewki podwozia głównego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 http://www.military.cz/russia/air/mig/Mig-21/mig-21.htm W powyższym linku trzeba kliknąć na typ s-ka w tabelce z danymi lot. takt. na końcu strony http://www.leteckemotory.cz/motory/r-13/ Dla zinteresowanych wersjami s-ków do 21 [ i nie tylko do 21 ] .Między innymi , silnikiem R-13 dla 21MF.Co prawda po czesku , ale można chyba co nieco pojąć , przynajmniej to co w tabelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Jeszcze o paskach na bombach. Były dwa niebieskie, a jest jeszcze odmiana z pojedynczym czerwonym. Co to może znaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Że zamierzasz pogłębiać swoją wiedzę Jeszcze raz dzięki za fotki z Pikników.Nie mam pojęcia odnośnie pasków. Strzeliłbym że zapalająca .Ale nie , te z cieczami były troche większe. Musimy czekac na Grzegorza 5710. A fachowcy od "Docenta " nie mogli podpowiedzieć ? Swoją drogą nie zadroszczę uzbrojeńcom czyszczenia i osuszania tego sprzętu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Trapi mnie ostatnio jeden problem - kształtu przednich hamulców aerodynamicznych na 21ym. Czy wersje PF, PFM, R, M, SMT miały taki sam kształt (zwężający się), a MF i bis miały inny (z jednej strony prosty?) Nie mam pod ręką fotek, ale może ktoś wie, jaka wersja miała które hamulce? (szczególnie chodzi mi o SMT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Andzin ile na szybko znalazłem- wrzucam. Ale wydaje mi się ze SMT i PF na pewno nie miały takiego samego kształtu hamulca 21pf Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 21BIS Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 21MF-7812 Uploaded with ImageShack.us 21SMT Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I tak przy okazji 21PF z podskrzydłowymi zbornikami.Jestem ciekaw jak rozwiązana była w tym samolocie instalacja sterująca wypracowaniem paliwa ze zborników, instalacja nadciśnienia .Bo skoro to wszystko było już na samolocie to po jakiego czorta kombinowac z belką pośrednią , zamiast zakładać belkę paliwową.A z drugiej strony jak można było podczepić zbiornik nawet za pomocą belki pośredniej do belki typowo do podwieszenia uzbrojenia .Za mało instrukcji żeby to wszystko ogarnąć . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Jak dla mnie, M i wyżej miały inne hamulce aero ze względu na działko zamontowane bezpośrednio pomiędzy nimi. Wcześniejsze wersje GSza nie posiadały, więc hamulce takie prostsze. Babcia, wyciągasz wnioski z eksponatów muzealnych? No jak to tak? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Aby nie czekać w przyszłości na mnie podaję kolorystykę w oznaczeniach bomb lotniczych : burzące - bez oznaczeń ( brak paska ) odłamkowe - 1 pasek niebieski odłamkowo - burząca - 2 paski niebieskie zapalająca - 1 pasek czerwony przeciwczołgowa ( przeciwpancerna ) - 2 paski fioletowe przeciw okrętom podwodnym - 2 paski żółty i zielony oświetlająca - 1 pasek biały dymne - 1 pasek żółty RBK z bombami odłamkowymi - 1 pasek niebieski RBK z bombami zapalającymi - 1 pasek czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Babcia, wyciągasz wnioski z eksponatów muzealnych? No jak to tak? ;) Aż taki "niegramotny " to ja nie jestem. Po pierwsze rzuciłem parę niejasności odnośnie samego samolotu i takiego zespolenia obydwu belek .A po drugie po coś tą belkę zrobili. [ i to mnie najbardziej ciekawi ] Tym bardziej że wygląda to na mocne "zespolenie " belki ze zbiornikem , tak jakby stanowiły całość .No i chyba jednak dało sie podłączyc do belki na samolocie .Przeleciałem swoje małe zbiory , miałem gdzies zdjęcie na którym przed 21 leżały części wyposażenia , i tam było troche takich dziwnych "pośrednich " belek. W koncu Czesi cos tam ze swoimi 21 kombinowali.Zresztą nawet w wykazie czeskich Pf-ek nie ma ani słowa o modernizacji , przeróbkach itp, w przeciwieństwie do opisu 21F-13 poprzerabianych na 21FR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Babcia, Young - dzięki Mam fotki SMT z Dołgo Ledowa i tam hamulce są dość niewyraźne, ale fotki Babci rozwiewają wątpliwości. Young - M w Psarach i Radomiu mają "zwężane" hamulce, ale jak mi się wydaje innego kształtu niż PF i PFM, pozostaje jeszcze kwestia R-ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Lepszych na razie nie znajdę. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us To akurat Nasze europejskie R , ale jeszcze są egipskie , z aparatami zabudowanymi za przednią golenią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Babcia - ponowne wielkie dzięki Czyli PF, PFM i R na 100% miały takie same hamulce, MF, SMT i bis też, tyle że inne Będę w Radomiu za jakieś 2 tygodnie, to sprawdzę M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 To raczej są M i hamulce w miarę widoczne .Ale jakbyś miał okazje cyknąc fotki jakiegoś 21 w Radomiu , to każdy " dokument " będzie tu mile widziany. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Dla Miłośników "staroci" Start NRD-wskiej pary dużurnej na F-13. W sumie ściągnąłem ten filmik ze względu na pokaz mody ówczesnego wyposażenia wysokościowo -ratowniczego pilotów.W kolorze , ciekawy klimat.No i ta muzyka http://www.megaupload.com/?d=L8MY2QTT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Jescze raz w nawiązaniu do dziwnego podwieszenia zb 490 pod czeską PF-kę. Oprócz tego że byłaby to nieco dziwna przeróbka[ ewentualnie do przebazowania , "powietrzny taran " coś na kształt NRD-skiego BIS-a z 5 zbiornikami] to Czesi jednak chyba więcej jak My kombinowali z "modernizacjami " Zdjęcie 21F-13 , przerobionego na wersję RF, i te wspomniane wcześniej belki.Trochę dziwne niektóre, np ta z lewej strony samolotu obok szparkowskiej gondoli strzeleckiej .Wygląda jak wyrzutnia girlandowa , ale czego ? No i właściwie nie wiadomo czy to wszystko na pewno jest od "różnych 21 "Wg wykazu na Valka.cz [ oprócz BISÓW ] nie było samolotu z takim nb jak np .2218.Chciałoby się dostać w rączki instrukcje z tamtych lat , bo nawet w czeskich monografiach za duż nie ma . Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi