Ja Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Kiedyś spotkałem się ze zdaniem, że modelarze, to normalni ludzie, tyle że są porąbani inaczej. Myślę, że modele, o których nawinęli ZzB i Marcin, są właśnie dla nich. Pozdrawiam, Franek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Kiedyś spotkałem się ze zdaniem, że modelarze, to normalni ludzie, tyle że są porąbani inaczejSamochwała Każdy "obcy", kto ogląda nasze "produkcje" twierdzi, że musimy mieć anielską cierpliwość do tych "pierdółek" i w ogóle spokojni z nas ludzie... Nie widział jednak żadnego z nas "w akcji" po tym, jak mu żona/dziewczyna/matka/siostra (niepotrzebne skreślić) ruszyła nieopatrznie (lub całkiem "opatrznie") warsztat... Swoją drogą, spotkałem się ze stwierdzeniem, że wg psychiatrów, każdy człowiek jest trochę nienormalny - i to się mieści w normie. Partia wierzy w Was, Towarzyszu.Wszystkie muchy również, Towarzyszu Trzymajcie zatem kciuki za ten projekt, który nieoczekiwanie urasta do rozmiarów gigantycznych... Jak ja Cię dobrze rozumiem, jak ja wiem, co czujesz... Tym bardziej trzymam kciuki za ten projekt . A tak BTW - zastanawia mnie' date=' dla kogo tworzone są te modele...Dla dorosłych za niedokładne... Dla dzieci za drogie... Dla masochistów ? [/quote']"Tell me something I don't know..." Pozdrawiam, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Zatem startuję z nadbudówką po raz kolejny .... No i to mi się podoba - zero kompromisów. Napieraj dalej, bo umieram z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Maja 2010 Tak jest - zero kompromisów Zatem tak oto przedstawia się pierwszy pokład wykonany od podstaw - w ramach przebudowy nadbudówki dziobowej - potraktowany Surfacerem 1200... Równolegle powstaje pierwszy poziom wspomnianej nadbudówki - jak się z nim uporam, zarzucę foteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 WOW!! Rządzisz. Super Ci wyszło to deskowanie. Pokład Revella w Bismarchu nie wyglądał lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Maja 2010 WOW!! Rządzisz. Super Ci wyszło to deskowanie. Pokład Revella w Bismarchu nie wyglądał lepiej. Dzięki, kolego, dzięki Dzisiaj aktualizacja bez fotek Jak już wiecie, najniższy poziom nadbudówki dziobowej był wykonany od początku po raz drugi - niestety, w ciągu kilku ostatnich dni powstał kolejny pozom, jednak dopiero później zauważyłem, że ścianki i pomosty nie trzymają w kilku miejscach pionu i poziomu - do wywalenia. Po raz drugi rozpocząłem prace nad drugim poziomem... W tydzień może się z nim uporam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Widzę, że Marcin działa na zasadzie "włóż i wypuść" - wkłada dużo serca w wytwarzanie modelu i wypuszcza przy tym, można się domyśleć, dużo "wyrazów". Pierwsze pozwala cieszyć się z rezultatów pracy, drugie przynosi ulgę rozładowując napięcie... Marcinie, włóż jeszcze trochę serca w tę nieszczęsną nadbudówkę. Z "wyrazami" jednak trochę oszczędniej - limit się wyczerpuje, a jeszcze parę rzeczy, znając Ciebie, będzie do poprawienia i ..."wyrażania" Trzymam kciuki... Franek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Brać Modelarską ! Z przykrością muszę Was poinformować o zamknięciu na okres około 4 miesięcy mojej stoczni i wstrzymania wszelkich prac montażowych Spowodowane jest to zmianą stałego miejsca zamieszkania, przeprowadzka na miejsce tymczasowe, wykańczanie nowego lokum etc... Koledzy i Koleżanki - oczywiście na forum będę, ale póki co jako widz Otwarcie stoczni we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Co prawda pisałem, że zastoje nie będą tolerowane, ale tym razem Ci się upiekło (czytaj: argumentacja przemawia ) ... Powodzenia w przeprowadzce i obyś na nowym miejscu miał stosowne zacisze do montowania. Relacja musi trwać ... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Powodzenia w przeprowadzce i obyś na nowym miejscu miał stosowne zacisze do montowania. Relacja musi trwać A dzieki, dzięki Stosowne miejsce oczywiście będzie - Only for ME Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 A ja już się ucieszyłem, że coś zobaczę... bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Sprawę braku odeskowania na małej nadbudówce oraz różnej wysokości pomiędzy nią a pokładem dziobowym można rozwiązać następująco: Wyciąłem kawełek pokładu w miejscu zasłoniętym później przez nadbudówkę rufową. Przymierzając do nadbudówki i pokładu, zeszlifowałem dach nadbudówki o tyle by wyrównać poziomy. Dopasowałem deskowanie, przykleiłem, wyciąłem podcięcia; są deski i jest równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Września 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Września 2010 Sprawę braku odeskowania na małej nadbudówce oraz różnej wysokości pomiędzy nią a pokładem dziobowym można rozwiązać następująco:Wyciąłem kawełek pokładu w miejscu zasłoniętym później przez nadbudówkę rufową. Przymierzając do nadbudówki i pokładu, zeszlifowałem dach nadbudówki o tyle by wyrównać poziomy. Dopasowałem deskowanie, przykleiłem, wyciąłem podcięcia; są deski i jest równo Świetna koncepcja Gratuluje pomysłu A może zarzuciłbyś jakąś relację tutaj??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 A może zarzuciłbyś jakąś relację tutaj??? załapałem aluzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam Brać Modelarską ! Z przykrością muszę Was poinformować o zamknięciu na okres około 4 miesięcy mojej stoczni i wstrzymania wszelkich prac montażowych Spowodowane jest to zmianą stałego miejsca zamieszkania, przeprowadzka na miejsce tymczasowe, wykańczanie nowego lokum etc... Koledzy i Koleżanki - oczywiście na forum będę, ale póki co jako widz Otwarcie stoczni we wrześniu Panowie i Panie - co prawda stocznia jeszcze nie powstała ale już funkcjonuję na nowym lokum. nie mogę się tak ciągle oblizywać patrząc na postępy w waszych relacjach więc postanowiłem w warunkach partyzanckich odgrzebać projekcik i pomału posuwać go do przodu. Tak więc - jutro wytaszczę stosowne pudełko z czeluści modelarskich skarbów, przypomnę sobie na czym to ja skończyłem - i lecimy, Panowie, dalej Jak to mówią: NIE MA SRANIA PO KRZAKACH Co prawda nie jest to wrzesień ale mam nadzieję, że mnie usprawiedliwicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 i lecimy, Panowie, dalej WSZELKI DUCH !.. Kolega Marcin znowu w akcji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Nooooo wreszcie.... ruszaj brachu z relacją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 A nie, tylko te hitlerowskie wynalazki... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 A nie, tylko te hitlerowskie wynalazki... Święte słowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2011 Panowie - żeby nie było, że z hukiem ogłosiłem reaktywacje i nic się nie dzieje... to tylko powiem, że siedzę nad tym co już zrobione, przypominam sobie, na czym to ja sie zatrzymałem i przygotowuję szablon (póki co same wyliczenia) do wycięcia deskowanego pokładu z płytki polistyrenowej. Fotek zatem nie ma żadnych z tego etapu (no chyba że kalkulator ) - jak tylko coś sie pojawi to zaraz wrzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Nareszcie, panie, nareszcie. Bo mój już dawno na półce się kurzy, a u Ciebie susza... Teraz mię czeka 350 z WEM-u, ale jakość zbliżona do Trumpka wtryskowego :( Dawaj, dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Stycznia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Stycznia 2011 Noooo, Panowie i Panie... Coś tam się ruszyło Ostatnio trwały prace nad przygotowaniem deskowanego pokładu ma przednią połówkę okręt - właściwie to nie na całą, bo od dziobu aż po wieżę nr A pokład pokryty był stalową blachą; dopiero później zaczynało się deskowanie. Tak więc zasiadłem do kompa w przeglądaniu zdjęć (mało z nich wyczytałem), planów USS Astoria (chyba najbardziej zbliżony do USS San Francisco ze wszystkich jego sześciu braci i sióstr), do planów USS Vincennes. trudno było do czegoś konkretnego dojść ale w ostateczności moje ustalenia przerzuciłem do kompa; wyrysowałem pokład, wydrukowany na kartce został przyklejony do płytki polistyrenowej. Do deskowania użyłem płytki gr. 0,5 z wytrasowanymi rowkami co 0,75 mm, co w rzeczywistości daje deski o szerokości ok 26 cm - wydaje mi się, że całkiem znośnie. Trochę dłubaniny było z wycięciem pokładu, ale JEST - jeszcze tylko miejscami podszlifować i będzie GREAT. Gładki kawał blachy na dziób w postaci gładkiego HIPS został przyklejony. Deskowany pokład póki co jako luźna przymiarka... Poniżej, jak to wyglądało po kolei... PS. Sorki, widzowie, za fotki niezbyt dobrej jakości, ale mój aparat już wypsrtykał tysiące zdjęć i wydaje mi się, że już matryca siada no nic - jakoś będziemy musieli się razem pomęczyć jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 można by rzec, że kontynuacja z mocnym wejściem nie zastanawiałeś się nad skorzystaniem z oferty, któregoś z producentów drewnianych pokładów? posiadają arkusze z laserowym nadrukiem desek do własnego wykorzystania/przycięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Może się przyda: http://www.researcheratlarge.com/Ships/CA38/GuadalcanalDamageRpt.html a Ci sprzedają plany http://www.taubmansonline.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2011 nie zastanawiałeś się nad skorzystaniem z oferty, któregoś z producentów drewnianych pokładów? posiadają arkusze z laserowym nadrukiem desek do własnego wykorzystania/przycięciaJakoś się zagapiłem i nie rozważałem tego - może dlatego, że jakoś na początku zafiksowałem się w robienie pokładu z HIPS'a i tak już zostało. Ale zapewne przy następnym dużym projekcie, gdzie wkład własny będzie w dużej większości, obkręcę się za tym tematem. Dzięki za sugestię Może się przyda: http://www.researcheratlarge.com/Ships/CA38/GuadalcanalDamageRpt.html a Ci sprzedają plany http://www.taubmansonline.com/ Dzięki, Skoti - raport uszkodzeń mam wraz z dokumentacją zdjęciową; nawet na początku myślałem zrobić San Francisco ze stanu właśnie po tej bitwie z naniesionymi uszkodzeniami wg dokumentacji, ale odszedłem od tego pomysłu...A jeśli chodzi o plany to też z nich rezygnowałem - USS SF nie jest projektem dla którego chciałem aż tak mocno inwestować; nie mniej dojdzie sporo żywicznych dodatków, blachy i wkład własny. To i tak więcej niż zakładałem na początku - w sumie nic mnie nie goni a lepię jak mam wolną chwile i siły po rozprutych nocach nie w pełni wyspanych - takie uroki bycia tatusiem hahahahah Pozdrowienia dla wszystkich kibiców tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi