Roobert Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Witam, Łoś już ostatecznie zmontowany i czas na galerię. Może już dumnie stanąć koło P.11 i Karasia. Niebawem dołączy no nich jeszcze jeden rzadki "wrześniowiec" ale o tym na razie . Link do warsztatu: viewtopic.php?t=14865 Model ten należy do średniej jakości, sporo szlifowania i szpachlowania. Jeśli ktoś chce wykonać poprawną replikę to trzeba zainwestować w dodatki i przerabiać we własnym zakresie. Ja poszedłem po środku, czyli kupiłem blachy do wnętrza bo oryginalnie było kiepskie a na zewnątrz zmieniłem tylko to co najbardziej rzucało się w oczy. Jestem zadowolony z modelu, osiągnąłem to co zamierzałem . Teraz fotki. Zapraszam do komentowania. P.S. Dział "wrzesień'39" nie ma galerii więc dałem to do ogólnej. Są tutaj pozostałe 2 moje modele. Jeśli uznacie, że lepiej przenieść do wrześniowego działu wydzielając galerię to poproszę moda o przeniesienie wszystkich 3 galerii. Cytuj
kamil zoszak Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Albo mi się wydaje albo zdjęcia trochę przekłamują.... Ale wydaje mi się że skrzydła mają lekki opad w dół Cytuj
Roobert Napisano 3 Lipca 2009 Autor Napisano 3 Lipca 2009 Albo mi się wydaje albo zdjęcia trochę przekłamują.... Ale wydaje mi się że skrzydła mają lekki opad w dół Sprawdziłem, są prosto. To chyba przez ich kształt i zooma w aparacie. Profil skrzydła jest nietypowy bo wysoki na środku skrzydła i w centropłacie (z powodu komór bombowych). Krawędź natarcia od silnika do końca skrzydła nie jest prosta i to też może pod pewnymi kątami mylić. Cytuj
gulus Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Kilka niedociągnięć można znaleźć, ale powiem szczerze: chciałbym, żeby mój Łoś wyszedł podobnie do Twojego. Cytuj
brabazon Napisano 3 Lipca 2009 Napisano 3 Lipca 2009 Zacny zwierz łowny, co nieco podwozie ma przykrótkie i zdaje się grubszy niz normalnie? Wash conieco słabo miejscami widać.....I na niego pójdzie mam nadzieję jeszcze werniksik? Pozdrawiam Cytuj
Roobert Napisano 4 Lipca 2009 Autor Napisano 4 Lipca 2009 ..., co nieco podwozie ma przykrótkie i zdaje się grubszy niz normalnie? Wash conieco słabo miejscami widać.....I na niego pójdzie mam nadzieję jeszcze werniksik? Podwozie przykrótkie? Jest takie jakie daje producent, z długością nic nie majstrowałem . Czy grubszy to też nie wiem, tutaj też nic nie grzebałem . Co do washa to tak miało być, nie chciałem, aby były wszystkie kreski dobrze widoczne, za bardzo geometrycznie by było. A tak jest trochę ciemniej, trochę jaśniej, nie ma jednolitości. Czasem foty nie wyłapują delikatniejszych linii bo zlewają się z khakim. Lakierować już go nie będę. Taki zostanie, znalazłem trochę fotek na których błyszczy się. Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 4 Lipca 2009 Napisano 4 Lipca 2009 Bardzo ładna robota, wszystko z umiarem nie za brudny i nie za czysty po prostu jak żywy. Pozdrawiam Cytuj
igi Napisano 7 Lipca 2009 Napisano 7 Lipca 2009 Łoś piękny, po prostu idealny! Robert mam pytanko, jak zrobiłeś olinowanie? Zawsze mam problemy jak przykleić jakąś nitkę albo żyłkę do antenki.. Cytuj
krzychu-onisk Napisano 8 Lipca 2009 Napisano 8 Lipca 2009 Piękny, piękny, piękny Choć trochę się świeci. A najbardziej podoba mi się widok od spodu Cytuj
Jarekk Napisano 8 Lipca 2009 Napisano 8 Lipca 2009 Łoś ma się pięknie świecić , bo ... malowano go farbę błyszczącą a nie matową. Cytuj
Roobert Napisano 8 Lipca 2009 Autor Napisano 8 Lipca 2009 Może podpowiedzieć jakimi farbami malowałeś?I jak pamiętam nie dawałeś lakieru? Malowałem go następująco: Khaki to Pactra A67 Polish khaki I a szaro-niebieski od spodu to Humbrol 128. Co do lakieru to ja daję tylko Sidolux. Nie rozcieńczam go, a maluję taki jaki jest w butelce. Innych lakierów nie używam. Dzięki za pozytywne komentarze Cytuj
slimas Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 a ta otwarta szyba pilota to taka niebieska ma być?? Cytuj
brabazon Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 a ta otwarta szyba pilota to taka niebieska ma być?? W Łosiach póżnych serii ta część kabiny była przyciemniana. Polski khaki 1 jest przeznaczony do malowania sprzed 36 roku chyba? Masz kwity na to, że ten egzemplarz nie miał wydechów od strony kadłuba, kompensacji sterów i okienka dla tylnego-dolnego strzelca? Bo skoro jest przyciemniana osłona, to razem z tymi innymi gadżetami ;) Cytuj
emaks Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 Miałem kiedyś takiego! Z tem, że mój był w malowaniu szrym... Znaczy się bez malowania! A odnośnie Twojego modelu to bardzo mi się podoba spód i okopcenia. Zresztą cały jest super! Cytuj
Roobert Napisano 9 Lipca 2009 Autor Napisano 9 Lipca 2009 No z kolorami to jest ciężko, sugerowałem się artykułem z miniRepliki gdzie koleś budował P.11 i takie barwy podał. Co do wersji to posiadam 2 zdjęcia ale ma rozbite szyby i nie widać czy przyciemniane. Zdjęcia robione z takiego kąta, że nie widać czy jest okienko a tym bardziej sterów. Co do silników to chyba miał wydechy od środka ale po wklejeniu to już po ptokach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi