dante Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Przegladam ksiazke o Lysanderze i jak zwykle - to zalezy. Nawet ten sam dywizjon - 309 - ma przemalowany rondel na wiekszy juz po nadaniu kodu dywizjonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 4 godziny temu, dante napisał: Przegladam ksiazke o Lysanderze i jak zwykle - to zalezy. Nawet ten sam dywizjon - 309 - ma przemalowany rondel na wiekszy juz po nadaniu kodu dywizjonu. Zaintrygowałeś mnie. Co to za książka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja The Westland Lysander Technical Guide, Richard A. Franks: https://www.amazon.co.uk/Westland-Lysander-Technical-Airframe-Detail/dp/1912932032?crid=3C2WJSCTSHNTY&dib=eyJ2IjoiMSJ9.BrCXkCY9LIHcFM-LL13YVA.4kCRtoXfNx9ImpA8M2lcX0wE9TMCvNyAGmAwbB0Vj1k&dib_tag=se&keywords=lysander+technical+guide&qid=1747126575&sprefix=lysander+technical+guide%2Caps%2C89&sr=8-1 Moge polecic, pokazuje sporo detali ktore to ciezko znalezc na internecie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja W dniu 1.05.2025 o 11:03, enten napisał: szklarnia w tylnej części oraz ten zasobnik/reflektor. Reflektor wydaje się bezproblemowy acz upierdliwy (jeśli to nie jest oksymoron) - pręt z plexi odpowiedniej średnicy, wywiercony od środka i wyoblony z wierzchu (w tej kolejności) i da radę. Gorzej ze szklarnią - tu możesz spróbować dobrać limuzynę z jakiegoś odrzutowca i dociąć. Upierdliwe to do kwadratu, ale na razie nie mam innego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja (edytowane) W dniu 11.05.2025 o 17:30, slamacek napisał: Panowie, czy eduardowy P40e jest aż tak genialny żeby pozbywać się leżącej w szafie Hasegawy? Jak znam swoje lenistwo - do zrobienia prosto z pudła… Podpisuję się pod opiniami przedmówców. Może to nie jest tyle kwestia aż genialności Edka i beznadziejności Haski, ale różnic w konstrukcji modeli. E. jest lepiej wydetalowany a H. ma uproszczenia, ale zasadnicza różnica to wyjątkowo utrudniająca życie konstrukcja H. Poza tym zależy, co chcesz zrobić - jeśli dioramę z ET574, to i Haska da radę Edytowane 14 Maja przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja (edytowane) . Edytowane 14 Maja przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja Do pytanie przedpiscy: ja typ monotematyczny jestem. Interesuje mnie tylko jeden z tych P-40, które Japończycy zdobyli. I tylko zastanawiam się Kato czy testowane później na wyspach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja 1 godzinę temu, slamacek napisał: Kato ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Mam pytanie dotyczące zapowiedzi wznowienia Westland AW-101 Merlin HM.1 Italieri w 1:72. Czy da się z tej wersji zrobić "naszego"? Jakich ewentualnie przeróbek wymaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja 7 godzin temu, Andzin napisał: Mam pytanie dotyczące zapowiedzi wznowienia Westland AW-101 Merlin HM.1 Italieri w 1:72. Czy da się z tej wersji zrobić "naszego"? Jakich ewentualnie przeróbek wymaga? HM.1 to wersja bez rampy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Czy ktoś wie jakie Sztukasy(jaka wersja) i z jakiej jednostki brały udział w masakrowaniu Warszawy i jej ludności podczas Powstania Warszawskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Czy ktoś z Was robił Herkulesa w japońskim czterobarwnym szarym kamo? Jakie kolory stosowaliście? Na MH jest dostępne mieszanie gunze, natomiast Zwezda wydaje mi się, że mocno odleciała przy przeliczaniu na tamiye, zwłaszcza przy porównaniu do zdjęć. Może ktoś ma sprawdzone rozwiązanie, to będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja (edytowane) 5 godzin temu, jmx62 napisał: Czy ktoś wie jakie Sztukasy(jaka wersja) i z jakiej jednostki brały udział w masakrowaniu Warszawy i jej ludności podczas Powstania Warszawskiego? Wtedy to już wersja D, konkretnie D-5 o zwiększonej rozpiętości skrzydeł: Zdjęcia z zasobów IPN i MPW Znalazłem takie dane z artykułu Norberta Bączyka z Lotnictwa 10/2009: 1408 samolotolotów wykonanych przez Ju-87 należące do 1 Dywizji Lotnictwa, w tym 711 samolotolotów przez oddelegowany specjalnie do akcji w Warszawie i stacjonujący od 18 sierpnia do 19 września na lotnisku Okęcie rój por. Klussmanna, liczący 4 maszyny Ju-87 D-5. Edytowane 17 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Czyli typ znamy(tak zresztą przypuszczałem bo wersje B raczej już nie latały bojowo a G raczej nie "nurkowały"). Teraz potrzebny byłby jakiś schemat konkretnego malowania. Piszę to po lekturze wznowionej(po raz kolejny) serii Żółtego Tygrysa tomiku "63 dni" autorstwa gen. Stanisława Komornickiego "Nałęcza". Widziałem modele Panter(a propos wszystkie czołgi niemieckie nazywane były Tygrysami), Goliatów, modele Kubusia itp natomiast modeli samolotów zaangażowanych w tą tragiczną batalię nie wiedzialem. No oprócz gigantycznego Liberatora w Muzeum Powstania Warszawskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja (edytowane) Witajcie Pytanie skierowane do kolegów od cywilnych pll lot wspolczesnych maszyn. Od kilku dni kopie po internecie jak również wypytuje kogo mogę związanego z tematem...otóż czy ktoś zna dokładne Odcienie bieli i szarości poll lot ? Które farby można kupić by to było to ! Kilka już zakupiłem w tym creativ colors wings airlines lecz jest bardzo ciemny, leci do mnie mrp fs16515 zobaczę na testach jak wyjdzie . Wciąż mam dylemat co do bieli z mr.hobby (gundziaki) . Będę wdzięczny za podpowiedź. Model testowy trochę się rozjechał z kolorami jak widać na zdj ponizej: Na szczęście skonczy jako prezent dla ośmiolatka więc nie wróżę mu długiego żywota natomiast naszło mnie , wręcz napadło zrobić flotę na własną półkę a tu już nie chciałbym iść w półśrodki jeśli chodzi o dobranie kolorów. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrowionka Marcin Edytowane 18 Maja przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja 14 godzin temu, jmx62 napisał: Teraz potrzebny byłby jakiś schemat konkretnego malowania. Może spróbuj poszukać tego, którego powstańcy zestrzelili 23 sierpnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja Którego EF-2000 Typhoona w 72ce polecacie? Warynki? Samosklejalny, dość dobrze zdetalowany, wklęsłe linie i przystępna cena. Dużo nie wymagam. W grę wchodzą chyba Italeri, Revell, Hasegawa b HobbyBoss i Airfix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja (edytowane) W dniu 18.05.2025 o 18:08, Bikernytzu napisał: Witajcie Pytanie skierowane do kolegów od cywilnych pll lot wspolczesnych maszyn. Od kilku dni kopie po internecie jak również wypytuje kogo mogę związanego z tematem...otóż czy ktoś zna dokładne Odcienie bieli i szarości poll lot ? Które farby można kupić by to było to ! Kilka już zakupiłem w tym creativ colors wings airlines lecz jest bardzo ciemny, leci do mnie mrp fs16515 zobaczę na testach jak wyjdzie . Wciąż mam dylemat co do bieli z mr.hobby (gundziaki) . Będę wdzięczny za podpowiedź. Model testowy trochę się rozjechał z kolorami jak widać na zdj ponizej: Na szczęście skonczy jako prezent dla ośmiolatka więc nie wróżę mu długiego żywota natomiast naszło mnie , wręcz napadło zrobić flotę na własną półkę a tu już nie chciałbym iść w półśrodki jeśli chodzi o dobranie kolorów. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrowionka Marcin Gdzieś w swoich szpargałach znalazłem takie coś - dla 737 MAX: i E195 P.S. Weź pod uwagę, że schematy malowania mogą być objęte prawami autorskimi i ich pozyskanie może sprawiać kłopoty. Edytowane 23 Maja przez Wojtek59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: Gdzieś w swoich szpargałach znalazłem takie coś - dla 737 MAX: i E195 P.S. Weź pod uwagę, że schematy malowania mogą być objęte prawami autorskimi i ich pozyskanie może sprawiać kłopoty. Serdecznie dziękuję lecz wciąż poszukuję modelarskich odpowiedników tych barw gdyż pod tymi kodami nic nie znajduje. Sama biel LOTowska jest tak specyficzna , że już posiadam 7roznych odcieni i to wciąż nie to... Edytowane 23 Maja przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja Mam wrażenie, że biały, białemu nierówny. Ale to tylko moje osobiste wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja (edytowane) 4 minuty temu, Wojtek59 napisał: Mam wrażenie, że biały, białemu nierówny. Ale to tylko moje osobiste wrażenie. Dokładnie, na samych zdjeciach można ich kilka wyróżnić a to co mi tu lata nad głową to jeszcze inne wrażenia kolorystyczne , będąc przy samym lotnisku i obserwować starty da się zauważyć, że w zależności od pogody też te barwy maja inne Odcienie... Tyle się doczłapałem, że ta biel jest w ciepłym odcieniu tak jak gdyby posiadała żółty pigment Mieszalnia lakierów w okolicy lotniska również zaangażowana w te misję Edytowane 23 Maja przez Bikernytzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja Dotąd sądziłem, że w ramach schematu malowania jednego operatora, kolory będą identyczne. Porównanie białych pokazuje, że niekoniecznie: B 737 MAX -White - BAC 70846 - kadłub E 195 - WHITE - BAC 7067 - kadłub Na szczęście - LOT NAVY BLUE - BAC50081 jest taki sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja Aha. Jakby co. To mam gdzieś "fonty lotowskie" w formacie ttf i jakieś loga czy coś w tym rodzaju w wektorze, chyba cdr, ale bym głowy nie dał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja (edytowane) Sorry, pomyłka Edytowane 24 Maja przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja (edytowane) Pytanie z gatunku, niestety nie mogę pójść do sklepu i sam sprawdzić albowiem u mnie w sklepach brak. W sieci te nie znalazłem informacji , ale to pewnie dlatego, że nie potrafię zadać właściwego pytania zatem prośba do Was, może ktoś jest szczęśliwym właścicielem obcążków Ultimate SPN-120 od GodHand’a i wie jaki gwint ma boczną śrúbka blokująca? Bo gdzieś mi wsiąkła (a producent na próby kontaktu nie odpowiada) Edytowane 24 Maja przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi