JW Napisano 26 Listopada 2006 Share Napisano 26 Listopada 2006 Opancerzony ciagnik wielozadaniowy MT-LB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 27 Listopada 2006 Share Napisano 27 Listopada 2006 Czy ten transporter miał wcześniej jakąś wieże albo inną obrotową zabudowę? Wiadomo co to było i po co? Czy ja dobrze widze że na drugiej fotce, po prawej stronie stoi wzt-1? Można by prosić o obfotografowanie go przy jakiejś okazji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 27 Listopada 2006 Autor Share Napisano 27 Listopada 2006 WZT-1 Będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Lutego 2007 Share Napisano 12 Lutego 2007 MT-LB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof II Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Jacek, tylko mi nie mów że płacisz za robienie zdjęć w POW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 19 Marca 2007 Autor Share Napisano 19 Marca 2007 Ekspozycja zewnętrzna jest za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Wóz dowodzenia artylerii OPAL. Prawdziwa sensacja i rarytas... Więcej zdjęć i informacji wkrótce... (praca zbiorowa... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Transporter minowania narzutowego KROTON. Nośnik MT-LB. Zdjęcia mogliśmy wykonać dzięki uprzejmości i cierpliwości żołnierzy z 10BKPanc w Świętoszowie. Bardzo dziękuje za okazana pomoc i wyjaśnienia. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Był jeszcze wóz SNAR-10, czyli radar rozpoznania artyleryjskiego. Wiem, że swego czasu dwa takie wozy były w 6 Brygadzie Artylerii w Toruniu na Rudaku. Ale to były lata 70-80 ubiegłego stulecia. Co się z nimi dalej działo nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 (edytowane) Był jeszcze wóz SNAR-10, czyli radar rozpoznania artyleryjskiego. Wiem, że swego czasu dwa takie wozy były w 6 Brygadzie Artylerii w Toruniu na Rudaku.Ale to były lata 70-80 ubiegłego stulecia. Co się z nimi dalej działo nie mam pojęcia. Inne dane mówią o 6 szt. I faktycznie (Edit... prawdopodobnie...) stoją w Toruniu, chyba są przekazane do AMW. Na ich miejsce wejdzie LIWIEC. Edytowane 17 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Rzeczywiście 6 do 10 wozów tego typu (trzeba pamiętać, że była to super technika i cena ich była kosmiczna) było wprowadzonych do wyposażenia LWP. Z tym, że akurat w Toruniu były dwie sztuki, a reszta była w pozostałych jednostakch artylerii równorzędnego szczebla taktycznego. Być może na dzień dzisiejszy te co pozostały są w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Nie każdy wie jak wygląda MT-LB SNAR-10. Zatem "on, osobiście"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 Czy ten transporter miał wcześniej jakąś wieże albo inną obrotową zabudowę? Wiadomo co to było i po co? A czy czasem MT-LB nie był też wykorzystywany jako podwozie w chaubicach Goździk? Pewności nie mam, ale tak mi w głowie świta. Swoją drogą, ostatnim zastosowaniem tego nośnika jest system zakłóceń Przebiśnieg. Całkiem wdzięczny temat do zabawy dla modelarskich wymiataczy ;) edit: linki do zdjęć systemu Przebiśnieg (bo zdjęcia duże): http://www.wze.com.pl/zasoby/przebisnieg_r2.jpg http://www.wze.com.pl/zasoby/przebisnieg_z2.jpg A przy okazji, kolejne zastosowanie MT-LB mi się przypomniało: system minowania narzutowego Kroton: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 17 Marca 2008 Share Napisano 17 Marca 2008 2S1 w podwoziu ma elementy ( zawieszenia... i układu napedowego) z MT-LB, ale w zasadzie jest to inna konstrukcja. Ps. Mikele KROTON jest kilka postów wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 http://www.motodemont.com.pl/index.php?id=oferta:pojazdy_militarne http://img235.imageshack....56/bwo40lq2.png http://img211.imageshack....9/bwo402rp8.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 http://img235.imageshack....56/bwo40lq2.png http://img211.imageshack....9/bwo402rp8.png Te dwa linki sie nie otwierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 Gdy wstawialem chodzily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Wóz dowodzenia artylerii OPAL. Prawdziwa sensacja i rarytas... Więcej zdjęć i informacji wkrótce... (praca zbiorowa... ) No tym razem oprócz zdjęć, myślę, ze mam dobrą wiadomość, wstępnie wiadomo, ze pojazd ten najprawdopodobniej pozostanie w rękach prywatnych w Polsce. Obecni właściciele WDA OPAL chcą go odrestaurować, i doprowadzić, do stanu technicznej, pełnej sprawności. Jedyny egzemplarz, prototyp WDA OPAL nie trafi do huty, i pozostanie w kraju... (oby...) Pojazd jest obecnie w trakcie remontu kapitalnego. Zdjęcia mogliśmy wykonać dzięki uprzejmości właściciela i pracowników firmy MOTODEMONT mieszczącej się w Kaźmierzu Wlkp. Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i udzieloną mi pomoc. Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 Cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Września 2010 Share Napisano 17 Września 2010 Kto zgadnie skąd? Brawo! Z 9 BKPanc. MT-LB Dodatkowo: Kroton Opal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 19 Września 2010 Share Napisano 19 Września 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Te ostatnie zdiecia to nie opancerzony ciągnik tylko Strzała 10-M Przekazany do muzeum bez wieży i uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 A więc jakim cudem ten muzealny obiekt (w Braniewie muzeum militarnego nie ma nigdzie) z aktualnymi oznaczeniami jednostki staną pośród maszyn używanych na dniach otwartych jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 20 Września 2010 Share Napisano 20 Września 2010 Opal to Opal a nie 10-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfm Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Te ostatnie zdiecia to nie opancerzony ciągnik tylko Strzała 10-M Przekazany do muzeum bez wieży i uzbrojenia. Cześć! Transporter inżynieryjny „DURIAN” przerobiony na wóz dowodzenia. „OPAL” to zupełnie inna historia. Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi