Skocz do zawartości

T-34/76 Mod. 1941 Dragon 1:72

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

To znowu ja

Tym razem na warsztat idzie takie oto coś... A widzę, że na forum Teciakowy Zawrót Głowy ostatnio Zakupiony dziś, robiony będzie relaksacyjnie jako że chce się odprężyć a i tak nie znam się na radzieckich pojazdach, żadnych poprawek, doróbek, po prostu prosto z pudła! Postanowiłem pokazać co robię bo tak zawsze milej jakoś...

To ten potworek:

15ee6r.jpg

Takie pudełkowe malowanie będzie:

11jyo9x.jpg

A zrobiłem dzisiaj tylko tyle:

impeg4.jpg

Tą tylną płytę dokleiłem, bo czas naglił

Reszta coming soon

Pzdr

2nrlnv6.jpg

vo7e3k.jpg

Praktycznie zero czasu na klejenie, ale zawsze coś...

Tą część:

24cejro.jpg

Muszę wkleić do tej:

21n35hh.jpg

Tylko od wewnątrz, czy na zewnątrz, bo mam problem?

Nie powinieneś mieć żadnych problemów

Y... przymierzałem gąski, nie za krótkie o jedno ogniwko? Tzn. o ile coś z ds'ów Dragona można nazwać ogniwkiem Bo ciężko było naciągnąć jak przymierzałem...

• 2 weeks later...

Niedziela... Trochę czasu na klejenie

Troche obić... w sumie dużo obić, jakichś otarć czy czegoś tam, po prostu bawie się i testuje, doświadczam, sprawdzam możliwości i tak dalej...

Jaki był kolor pod zielenią na Teciaku? Bo jak odrapę farbę to nie wiem jaki kolor podkładowy dać... Może nierealistyczne, za duże, ale mi się podobuje nawet

Btw. miałem nic nie dorabiać, ale kilka spawów zrobiłem i antenkę.

Zdjęcia może tego nie oddają, ale sam dziwie się, że idzie mi to tak czysto jak na tą skalę, która jest tą "drugą" w kolejności i którą robię tak rzadko.

1e6f7t.jpg

2zz6ych.jpg

1z6qgj.jpg

96i5nb.jpg

2rrazch.jpg

rmoj0k.jpg

kdjspw.jpg

2yty8no.jpg

2hrcoyo.jpg

290scus.jpg

j14z9w.jpg

Pzdr

Y... przymierzałem gąski, nie za krótkie o jedno ogniwko? Tzn. o ile coś z ds'ów Dragona można nazwać ogniwkiem Bo ciężko było naciągnąć jak przymierzałem...

Nie przypominam sobie żadnych problemów z gąskami. Może w innej pozycji ustaw koło napinające, powinno być łatwiej.

Hmm... takie coś, nazywa się preshadingiem, ma na celu uzyskanie cienia, po nałożeniu na kolor czarny - koloru bazowego. Wzdłuż płaskich powierzchni, lini podziału blach, przy krawędziach itp. psika się aerkiem czarny kolor, który później tak jakby prześwituje, bądź przyciemnia w tychże miejscach kolor bazowy, przez co możemy zauważyć efekt cienia. Niestety mój nie za dobrze już funkcjonujacy aerograf sprawił, że z próby preshadingu zrobił się praktycznie podkład (nie mówię tu o kołach i gąskach, tylko o reszcie), dołożyła jeszcze skala w której musi być on bardzo delikatny i cieniutki... Cóż, powalczę, jakoś to będzie

Hmmm..., rozumiem. Choć w moim przypadku i tak po nałożeniu bazowego koloru, ten czarny nie był by za cholerę widoczny... Przykładowo - tamiyowską Panzer-trójkę, której plastik był żółty, machnąłem od razu na kolor panzer grau, bez żadnych podkładów. I wszystko elegancko pokryło...

Ale dzieki za wyjaśnienie ! Popróbuję przy kolejnym modelu

A ja widziałem na jedym filmiku na jutiubie, że pan najpierwej robił linie czarną farbą, ale te linie to szerokie były, a następnie środki między nimi uzupełniał plamami jasnoszarego, tak aby powstał większy kontrast niż w przypadku zestawu czarna farba kontra surowy plastik.

Fakturka pod błoto:

2e3u9s9.jpg

mshvz6.jpg

Baza i rozjaśnienia:

sexieu.jpg

v2s1uv.jpg

15dtimw.jpg

346mb87.jpg

2lt282e.jpg

1497f3n.jpg

21l1mo6.jpg

rlwewo.jpg

18hcb8.jpg

mu8oja.jpg

Baza pod błotko, żeby później się bawić w kolorki pigmenty itp. Już po sido i z kalkami:

2d9u340.jpg

2zgswmu.jpg

23wuyyg.jpg

149o3mq.jpg

r8saiw.jpg

35mmc8g.jpg

Lufę mogę poczernić przy wylocie?

• 3 weeks later...

Sorry za zdjęcia, ale mam chyba lipa aparat robione teraz więc musiałem przy sztucznym świetle... A co do modelu... Kurcze. Te DS'y nie chcą się naciągnąć! Za nic nie mogłem, ani jak zdejmowałem koło napinające, ani z kołem napinającym, no próbowałem wszystkiego chyba i są za krótkie no Będę musiał kupić jakiegoś teciaka z ogniwkowymi gąskami i wziąć od tamtego bo przecież nie może tak być... Do poprawki: reflektory, dorobić antenkę bo młodsze siostry, to złośliwe stworzenia... jeszcze z olejami się może pobawię, no i matowym na koniec, ale boje się, że po macie będzie gorzej wyglądał, niż teraz jak się trochę świeci no i muszę się w końcu nauczyć robić obicia!

se3vxl.jpg

2ztfvxw.jpg

34t21hy.jpg

inycz5.jpg

2nlbepy.jpg

npnq7a.jpg

9qd4c8.jpg

11j4vmb.jpg

2whoysj.jpg

n4b5j.jpg

6p5krm.jpg

sgjscz.jpg

xony49.jpg

rarr06.jpg

6posw0.jpg

22gjyf.jpg

2qjhf.jpg

2lc1l6q.jpg

2jdm1dl.jpg

344cq5x.jpg

x2sy8j.jpg

2r2uf14.jpg

2rxbqs5.jpg

2r47rb9.jpg

xpq6i1.jpg

2n66xeg.jpg

Wyglada lepiej niż się zapowiadało Bardzo fajne błotko. Moim zdaniem powinieneś ubłocić też bandaże kół bo narazie wygląda to zajefajnie ale bandaże nienaturalnie czyste

Pozdrawiam