Piotrek.S. Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Chyba szykuje się niezła zabawa dla miłośników Floggerów. Modele to shortruny i nie mają nic wspólnego z zapowiadanymi modelami KOPRO. Na razie mają być dwa podstawowe modele czyli MF i ML ale później mają dołączyć inne wersje. Dwa zdjęcia detali: Pojawiły się już nawet w Modelimexie jako "preorder". Cena 26,50 ojro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Jak na taką skalę, to te nity zrobiły na mnie wrażenie, może wreszcie cos z 23-jek porządnego pojawi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Ło matko... czekałem na to... 26 ojro... za słupskiego miga to pikuś Jak będzie dostępne biorę od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 No, wygląda pieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Modele to shortruny Gdybys nie napisal, to bym nie uwierzyl! Najbardziej myli ta nazwa firmy, bo sugeruje zywice. A moze wpadly im w rece "niedokonczone" formy KP, czy tez jestes pewien, ze to wlasne opracowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 A czy ktoś z was ma książki o 21 i 23 R.V Resin ? Porównałem plany 21 i są niestety słabe . Patrząc w internecie na plany 23 mam obawy co do samego modelu. Em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 później mają dołączyć inne wersje Czyżby wreszcie na rynku pojawiła sie wersja UB ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Porównałem plany 21 i są niestety słabe . A konkretnie? Co jest w nich takie złe? Jakie plany są idealne, i gdzie są rozbieżności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Te których sie trzymam to plany z dwuczesciowej publikacji Gordona z lat 90 oraz WWP Present Aircraft No 7 Mig-21 MF/UM. Co do RV.Resin podstawowe niezgodnosci to ; -kadłub za krótki o ok 3mm - rozpietosc za duza o ok 3mm spód kadłuba przy wlocie powietrza ,pnie sie od gondoli przedniego podwozia po łuku podczas gdy w tym miejscu powinna być ,,broda,, czyli łagodne odejscie od gondoli /związane z nachyleniem wlotu/ W wersjach szkolnych kadłubowe bąble są przesuniete do przodu jak w modelu Fujimi. Panele i niektóre linie. Nie moge zamiescić zdjeć ponieważ padł mi komputer z PS em. Jesli chodzi o najlepszy model to stary KP .I jesli traficie na wypraski z konca lat 80 jest tam też najlepszy plastik do rzezbienia /szary/ Em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 - rozpietosc za duza o ok 3mm Zainteresowaly mnie Twoje spostrzezenia i przyjrzalem sie planikowi MiG-21 F-13. Wg moich pomiarow moge sie doszukac rozbieznosci ok 1mm, ale 3mm...? Jako podstawe, wzialem rozpietosc oryginalu 7,15m. Skala 1:72 powinno dac ok. 99,3mm. Na planiku z internetu zmierzylem rozpietosc ok. 100,5mm. Jesli uwzglednic grubosc kreski rysunku to mozemy przyjac, ze mamy odchylke 0,5-1 mm, czyli ok 1%! Dlugosci nie mierzylem, bo i tak nie wiem jakie stosowac przy tym zasady. Czy WWP tez ma rysunki? Czy tylko fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 A który rzut ? Z góry czy z dołu ? . Po za tym bryła przez ten przód jest zdeformowana ,choć to jest do poprawienia. WWP ma rysunki w 72 oraz 48. Em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Mierzylem rzut od dolu. Swoja droga, to ciekawa sprawa z tymi rysunkami. Co publikacja to nieco inne rysunki. W sumie to ciekawi mnie, ktore rysunki byly robione z taka pieczolowitoscia, jak rysunki MiG-a 15 w Mini Replice autorstwa M.Gibasa. I w ogole jak robione sa takie wykresy? Czy rzeczywicie kreslarz obchodzi samolot z "linijka" w reku i mierzy, czy tez raczej "ulepsza" starsze opracowania, posilkujac sie nowymi zdjeciami i powielajac stare bledy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Odnośnie rysunków 23 ,to odnosze wrażenie ze publikacje rosyjskie są bardziej ,,miękkie ,, i zaokraglone .Podczas gdy czeskie z 4+ bardziej ,,kanciaste,,. Byc może wynika to z dostępności planów fabrycznych gdzie ma sie rozpisane nie tylko wregi ale i punkty niwelacyjne pomocne w ,,łapaniu,, wymiarów i bryły. Te rysunki 21 RS to moim zdaniem dalsza kompilacja 4+. Em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Czyli wychodzi na ro, ze aby ocenic jakosc odwzorowania modelu, nalezaloby ustalic, ktore rysunki absolutnie i bezwzglednie najlepsze! Co raczej nie bedzie takie latwe, zeby nie powiedziec niemozliwe. Czy Gordon chwali sie w swojej publikacji, ze rysunki u niego byly wykonane z wykorzystaniem fabrycznej dokumentacji? Jesli tak, to rzeczywiscie mozna zalozyc, ze beda zawieraly mniej bledow niz inne. To oczywicie nic pewnego, a jedynie prawdopodobne, ze kreslarz mniej przeoczyl. Ja zakladam dobra wole modelarza z R.V.Resin i to, ze posilkowal sie nie tylko rysunkami ale i wizjami lokalnymi. W koncu tyle tego zlomu stoi po muzeach i nie tylko. Mam nadzieje, ze model nie bedzie taki zly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 11 Września 2009 Autor Share Napisano 11 Września 2009 Wątek którym się posiłkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi