Skocz do zawartości

MiG-23 1/72 R.V.Resin

Piotrek.S.

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba szykuje się niezła zabawa dla miłośników Floggerów. Modele to shortruny i nie mają nic wspólnego z zapowiadanymi modelami KOPRO.

Na razie mają być dwa podstawowe modele czyli MF i ML ale później mają dołączyć inne wersje.

MiG-23_MF_Hell_Fighter_preview.jpg

MiG-23_ML_Tiger_preview.jpg

Dwa zdjęcia detali:

detail6.jpg

detail3.jpg

Pojawiły się już nawet w Modelimexie jako "preorder". Cena 26,50 ojro.

Te których sie trzymam to plany z dwuczesciowej publikacji Gordona z lat 90 oraz WWP Present Aircraft No 7 Mig-21 MF/UM.

Co do RV.Resin podstawowe niezgodnosci to ;

-kadłub za krótki o ok 3mm

- rozpietosc za duza o ok 3mm

spód kadłuba przy wlocie powietrza ,pnie sie od gondoli przedniego podwozia po łuku podczas gdy w tym miejscu powinna być ,,broda,, czyli łagodne odejscie od gondoli /związane z nachyleniem wlotu/

W wersjach szkolnych kadłubowe bąble są przesuniete do przodu jak w modelu Fujimi.

Panele i niektóre linie.

Nie moge zamiescić zdjeć ponieważ padł mi komputer z PS em.

Jesli chodzi o najlepszy model to stary KP .I jesli traficie na wypraski z konca lat 80 jest tam też najlepszy plastik do rzezbienia /szary/

Em

- rozpietosc za duza o ok 3mm

Zainteresowaly mnie Twoje spostrzezenia i przyjrzalem sie planikowi MiG-21 F-13.

Wg moich pomiarow moge sie doszukac rozbieznosci ok 1mm, ale 3mm...?

Jako podstawe, wzialem rozpietosc oryginalu 7,15m. Skala 1:72 powinno dac ok. 99,3mm. Na planiku z internetu zmierzylem rozpietosc ok. 100,5mm. Jesli uwzglednic grubosc kreski rysunku to mozemy przyjac, ze mamy odchylke 0,5-1 mm, czyli ok 1%!

Dlugosci nie mierzylem, bo i tak nie wiem jakie stosowac przy tym zasady.

Czy WWP tez ma rysunki? Czy tylko fotki.

Mierzylem rzut od dolu.

Swoja droga, to ciekawa sprawa z tymi rysunkami. Co publikacja to nieco inne rysunki.

W sumie to ciekawi mnie, ktore rysunki byly robione z taka pieczolowitoscia, jak rysunki MiG-a 15 w Mini Replice autorstwa M.Gibasa.

I w ogole jak robione sa takie wykresy? Czy rzeczywicie kreslarz obchodzi samolot z "linijka" w reku i mierzy, czy tez raczej "ulepsza" starsze opracowania, posilkujac sie nowymi zdjeciami i powielajac stare bledy?

Odnośnie rysunków 23 ,to odnosze wrażenie ze publikacje rosyjskie są bardziej ,,miękkie ,, i zaokraglone .Podczas gdy czeskie z 4+ bardziej ,,kanciaste,,.

Byc może wynika to z dostępności planów fabrycznych gdzie ma sie rozpisane nie tylko wregi ale i punkty niwelacyjne pomocne w ,,łapaniu,, wymiarów i bryły.

Te rysunki 21 RS to moim zdaniem dalsza kompilacja 4+.

Em

Czyli wychodzi na ro, ze aby ocenic jakosc odwzorowania modelu, nalezaloby ustalic, ktore rysunki absolutnie i bezwzglednie najlepsze! Co raczej nie bedzie takie latwe, zeby nie powiedziec niemozliwe.

Czy Gordon chwali sie w swojej publikacji, ze rysunki u niego byly wykonane z wykorzystaniem fabrycznej dokumentacji?

Jesli tak, to rzeczywiscie mozna zalozyc, ze beda zawieraly mniej bledow niz inne. To oczywicie nic pewnego, a jedynie prawdopodobne, ze kreslarz mniej przeoczyl.

Ja zakladam dobra wole modelarza z R.V.Resin i to, ze posilkowal sie nie tylko rysunkami ale i wizjami lokalnymi. W koncu tyle tego zlomu stoi po muzeach i nie tylko.

Mam nadzieje, ze model nie bedzie taki zly.