Skocz do zawartości

BTR-152 wóz inzynieryjny 1:35 [Skif+Eduard+scratch]

stroju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moim kolejnym projektem będzie taka oto przeróbka BTRa-152:

btr-152_6_of_9.jpg

Przeróbki tego typu wykonywali Izraelczycy wykorzystując zdobyte w działaniach wojennych BTRy... ten akurat egzemplarz jest barwach libańskich.

Do przeróbek wykorzystam ten zestaw Skifa:

BTR-152004.jpg

Do którego dokupiłem zestaw blach Eduarda:

BTR-152003.jpg

No i oczywiście polistyren (już zamówiłem) i profile które posłużą do wykonania dźwigu...

Na razie uporałem się z tylnym podwoziem:

BTR-152002.jpg

BTR-152001.jpg

Tył pojazdu trzeba będzie skrócić o jakieś 5mm i wykonać od nowa cały dźwig z wyciągarką i ściankę ...

Niestety dokumentacja fotograficzna jest dość uboga, ja mam tylko 9 zdjęć stąd:

http://www.primeportal.net/recovery/andre_patschke/btr-152/index.php

I są miejsca o których wyglądzie mogę się tylko domyślać, do projektowania przeróbek robię też model 3D tylnej części w autocadzie (wymiarowo zgodny ze skifem), co pozwoli przemyśleć, zaprojektować części i zobaczyć jak będzie to wyglądać po zrobieniu:

model3D.jpg

btr-152_3_of_9.jpg

Liczę oczywiście na pomoc kolegów, może ktoś dysponuje jakimiś innymi fotkami tej modyfikacji, albo posiada obszerniejszą wiedzę na temat historii i użytkowania takich pojazdów a chętnie bym się więcej dowiedział, bo moją wiedzę na jego temat można streścić:

"Wyprodukowany w Rosji, używany przez arabów, zdobyty i przerobiony przez Izrael, ponownie zdobyty przez wojska libańskie, na koniec trafia z powrotem do Izraela, do muzeum... czy z życia można wycisnąć jeszcze więcej?"

Warsztat ten założyłem w samym środku wrześniowej sesji więc na razie postępy będą minimalne, ale liczę że może ktoś będzie miał jeszcze jakieś fotki które pokazują ten pojazd z innych stron..., ale po 18 września powinno ruszyć....

ponownie zdobyty przez wojska libańskie

Nie zdobyty, tylko podarowany przez Izrael bratniej Armii Południowego Libanu (SLA- South Lebanon Army )

No, jak na razie nieźle Ci idzie, powodzenia

No i w koncu cos ciekawego sie pojawilo na forum.

aaaaa to moja poprzednia Merkava to była nieciekawa

Wykonana przepisowo, ale jak dla mnie to pojazd jak inne, niby ladny ale gaci przez glowe nie zdejme.

Natomiast ten tutaj to co innego, wozik ma klimat, troche niszowy bo nie za duzo takich modeli w obiegu.

Pozdrawiam i bede zurawia zapuszczal z ciekawosci do tego watku.

Natomiast ten tutaj to co innego, wozik ma klimat, troche niszowy bo nie za duzo takich modeli w obiegu.

Widziałem tylko jeden model tego pojazdu... pojawia się na tych samych konkursach co ja (ale tamten nie jest błękitny), więc ambicje są wyśrubowane...

Poza tym klimaty niszowe mają jedną dużą zaletę, mało ludzi się na tym zna więc można wciskać kit w wykonaniu bo baboli mało kto wychwyci...

Dziś u Daniela zakupiłem takie rzeczy:

BTR-152006.jpg

Profile do wykonania dźwigu i lepiszcze do zrobienia spawów (mam ambitny plan ich odtworzenia ... ) i innych elementów o skomplikowanym kształcie...

Znalazłem też dziś chwilkę czasu aby ruszyć coś z modelem... Zacząłem proces metamorfozy: przyciąłem i poskracałem co trzeba... cały pojazd jest skrócony o jakieś 5mm z tyłu:

BTR-152007.jpg

BTR-152008.jpg

c.d.n....

Dziś też troszkę ruszyłem:

Skleiłem silnik (teraz trza go upodobnić do oryginału), chłodnicę uzupełniłem ubytki za pomocą polistyrenu i już przykleiłem kilka blaszek...

BTR-152009.jpg

BTR-152010.jpg

BTR-152011.jpg

Teraz trzeba poszpachlować co się popsuło...

Dziś sobie trochę podłubałem drobiazgi i poszlifowałem...

Już zaczyna się wyłaniać obraz całości (na razie utrzymywany w jednym kawałku za pomocą taśmy i siły woli...), jak na razie składa się pięknie:

BTR-152012.jpg

BTR-152013.jpg

BTR-152014.jpg

Oczywiście mocno popracuję nad pokrywami silnika i całym przedziałem silnika bo to co z zestawu jest za grube albo niepodobne do rzeczywistości...

I tu mam ważne pytanie czy ktoś ma jakieś zdjęcia silnika i jego przedziału, pokryw silnika, sposobu ich otwierania itp... ?

Ja na razie mam dwa zdjęcia z primeportal i dwa filmiki z youtube... ale tam widać tylko ogólnie... beż detali:

cdn.....

Mam tylko taką fotkę... trochę daje pojęcie jak to wyglądało... ale nie wiem jak na przykład wyjmowało się silnik, ten środkowy panel był podnoszony czy na przykład odczepiany...?

Kopiabtr-152b_soviet_1_of_2.jpg

A i jeszcze:

Czy ten pojazd mógł być wyposażony w radio?

Na oryginale widać uchwyt do podstawy anteny... ale na zdjęciach niestety nie widać wnętrza...

Hmm teraz mi jeszcze przyszło do głowy pytanie na jaki kolor mogła być malowana komora silnika... pozostała zielona jak na fotce powyżej czy też mogła być przemalowana na błękitny razem z resztą pojazdu? Wa każdym razie podwozie jest też niebieskie jak reszta pojazdu...

Hmmm... Odpowiedzi na 100% Ci nie dam z kolorem komory .Ale wydaje mi sie , że komora została w kolorze zielonym bo po kiego grzyba mieli sie bawić w malowanie dośc trudno dostepnych elementów i odłączanie podłączanie poszczególnych elementów silnika .To jest takie moje skromne zdanie

Jak Ci się go skleja? Pewno dużo szlifowania?? Jakiej używasz taśmy, i czy nie zostawia Ci kleju na modelu, jak odkleisz taśmę? Z jakiej firmy jej używasz.

Jak Ci się go skleja? Pewno dużo szlifowania??

Powiem wprost: Nie uda ci się go skleić, trzeba mieć spore doświadczenie aby do niego podejść...

jak odkleisz taśmę?

Podważając paznokciem i ciągnąc za róg... tak jak normalnie się odkleja taśmę

Jakiej używasz taśmy, i czy nie zostawia Ci kleju na modelu,

Używam każdej taśmy malarskiej i żadna mi nie zostawiła kleju na modelu, nawet tez budowlanego... a ta akurat to jest Tamyia... bo była pod ręką...

A i nawet nie próbuj pisać z tymi głupotami do mnie na gadu....

Najlepiej pomaluj go na błękitno-niebieski a na burtach wielkie loga Martoli

To jest myśl !

Dziś rano w końcu udało mi się znaleźć dużo fotek oryginału i wstąpił we mnie duch Pogromcy Skifów, więc ze zdwojoną siłą zabrałem się do przeróbek.

Dobra, raport z dzisiejszych postępów:

Dorobiłem spawy:

BTR-152017.jpg

Skleiłem podwozie z przeniesieniem napędu:

BTR-152016.jpg

Zrobiłem nowe fotele kierowcy i pasażera, to co nam zaserwował Skif to wygląda jak Kwadratowy sedes, robiąc fotel posiłkowałem się zdjęciami oryginałów, wyszło prawie jak w rzeczywistości :

BTR-152018.jpg

po przymiarce:

BTR-152019.jpg

Po dotarciu do zdjęć wnętrza, dorobiłem masę rzeczy op których Skif zapomniał..., na ten czas tak to wygląda:

BTR-152020.jpg

BTR-152021.jpg

BTR-152022.jpg

c.d.n.....

Stroju chodziło mi jak odkleisz taśmę to czy nie pozostaje Ci po niej klej na modelu. A nie pytałem o to jak odklejasz taśmę :P. To każdy przedszkolak potrafi . Dlaczego jak zapytałem ''jak Ci sie go skleja'' od razu wyskoczyłeś abym go nie kupował? Nawet nie mam zamiaru nic kupować na razie ze Skifa

Ech... czasami niektórzy ludzie powodują że tracę wiarę w potęgę ludzkiego umysłu... tak więc lepiej niektórych zniechęcić do mojej osoby zanim będzie za późno

Wracając do modelu.

Dokończyłem dziś prace nad kabiną kierowcy, dodałem kolejne przewody poprawiłem deskę rozdzielczą, dodałem "jakąś dmuchawę" (właściwie to powinienem podnieść całą deskę rozdzielczą do góry... ale uznałem że to już będzie za trudne na tym etapie... tak jak jest mi nie przeszkadza), oczywiście blaszka z zegarami i kierownica są tylko na czas zdjęcia...

BTR-152024.jpg

BTR-152025.jpg

BTR-152026.jpg

Na tym zdjęciu się opierałem:

nowy_copy.jpg

Wyszło nawet podobnie...

Jak już pokazałem w zakupach zabezpieczyłem się z polistyrenem na najbliższy rok, a może nawet dłużej:

BTR-152023.jpg

c.d.n....