Skocz do zawartości

7TP Mirage Hobby 1:35

pees

Rekomendowane odpowiedzi

i lufą, ale nie pamiętam jakiego producenta

Pewnie Armo.

Witam, niedawno też kupiłem ten model + lufka Armo i gąsienice z RPM.

Na blachy się nie szarpnąłem, droższe od modelu.

Teraz czeka w kolejce na konsumpcję, więc chętnie popatrzę co zdziałasz.

Masz rację co do lufy, przypomniałem sobie właśnie producenta. Blaszki faktycznie były dwa razy droższe od samego modelu, śmieszne to troche ale prawdziwe. Gąski będą w moim te z zestwu, nie kupowałem lepszych.

Właśnie w gąsienice bym zainwestował 17 zeta, te w zestawie to kompromitacja Szkoda modelu, skoro zainwestowałeś już w blachy, te paski wszystko zepsują. Fakt, że sporo przy nich roboty, sam nie wiem jak sie za to zabrać.

Pees - ładnie i czysto, żaluzje to zawsze ciężka przeprawa, tym bardziej gratuluję. Skoro szarpnąłeś się na blaszki (doradzam też nowe gąsienice - chociaż te z RPM) to pomyśl też o przerobieniu żółwi. W zestawie blach abera są tylko elementy waloryzujące wózki.

W jakiej wersji będziesz robił wieżę, tj z jakim masztem ? dowódcy plutonu, kompanii ?

Mam trochę materiałów odnośnie 7TP więc w razie potrzeby śmiało pisz na PW. Kibicuję i trzymam kciuki.

Witam

Gratuluję dotychczasowych efektów prac.

Sam też dłubię siódemkę (raczej dłubałem) zatrzymałem się na błotnikach.

Początkowo chciałem kleić, ale po próbie takowego postanowiłem lutować.

Z niecierpliwością czekam na dalszy postęp prac.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Rafał

Witam w klubie Siódemkowiczów potwierdzam opinie Jedrasa żaluzje Ci super wyszły zdaj się na jego opinie mówię Ci "chłop" wie co mówi może mnie to zdopinguje do skończenia swojej 7 również waloryzowanej + firulki

Siadam i oglądam powodzenia

tu masz link do mojego warsztatu:

viewtopic.php?t=13612&highlight=7tp

może coś Ci się przyda

Witam

Dziękuje za wszelkie pochwały ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. Brakuje mi jeszcze sporo doświadczenia i wprawy.

Błotniki polutowałem, ale efekt jest mizerny, co mnie zdemotywowało.

3a78391766930b48m.jpg

d2bf45e955be4b8am.jpg

90a9ead00912983dm.jpg

Szukam tych gąsek z RPM i w żadnym sklepie nie mogę ich znaleźć , ale będe szukał dalej.

Pozdrawiam Piotrek

Pees zdecydowałeś się na rzecz trudną więc musisz pogodzić się z myślą, że takie numery nie zawsze się udają. Nie ma tragedii z tymi błotnikami, serio zakładam że podciągniesz je jeszcze co nieco i będzie jak trzeba. Pracuj dalej na wozem. Powodzenia.

Gąski RPM mmmmmm... marzenie modelarza

pees A nie można było najpierw podgrzać blaszki a następnie pozwolić by kapka lutu spadła na błotnik i by się sama ładnie rozpłynęła po tych zakamarkach? A nie takie stado punkcików? Tak się przynajmniej lutuje rury miedziane do kolanek od centralnego ogrzewania a jak z tymi blaszkami to nie wiem:>

Dzięki Menago za linka do sklepu, gąski już zamówione

Co do lutowania to bałem się że blaszka jest za cieńka na mały palnik i mógłbym sobie bardziej zaszkodzić, niż zrobić to dobrze. Użyję szpachli na krawędzie boczne i powinno się udac to jakoś wyprowadzić.

Coś doradzę. Nie zostawiaj klejenia gąsek na koniec bo wyjdzie lipa. Lepiej będzie jak złożysz tymczasowo całe zawieszenie. Nie wklejaj błotników do kadłuba. Wtedy poskładaj gąsienice, ułóż na kołach, zrób wszystko jak trzeba a jak wyschną to zdejmij je powoli i rozbierz całe podwozie. Będziesz miał ładnie sklejone paski gąsienic. Po pomalowaniu modelu będziesz mógł je założyć i nie będzie problemów ze zrywającymi się ogniwami i niewygodnym klejeniem. Założenie gąsienic rób wg. instrukcji, czyli bez wklejonego koła napinającego. Jak taśmy będą na swoim miejscu to dopiero koło wstaw

Powodzenia.

Można zmontowć cały układ jezdny włącznie z gąsienicami przed malowaniem. W rzeczywistości późniejsze malowanie jest łatwiejsze niż mogło by się wydawać. W każdym razie chyba powinieneś przed ostatecznym połączeniem części opracwać jakąć włąsną metodę połączenia tego do kupy "bez strat".

• 4 months later...