Kuglaty Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 (edytowane) Głównymi bohaterami tej dioramy są Char B.1 bis i Renault FT.17 Revell w skali 1/76. Akcja rozgrywa się w połowie 1940 roku na terenie Francji. Przedstawia przemarsz i przejazd francuskich sił zbrojnych, przez zniszczone miasteczko. Zestaw w całości malowany pędzlami i farbami Pactra. Zapraszam do oglądania i komentowania. Tutaj znajdziemy warsztat: http://www.dioramy.fora.pl/dioramy-warsztat,22/char-b-1-bis-renault-ft-17-1-76-revel-ukonczone,2576.html Tutaj krótki filmik Char Bis Renault FT-17 Jako, że nie miałem pod ręką zapałek – zdjęcie porównawcze z zapalniczką ;) Edytowane 1 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 B.1 Bis były na wyposażeniu PSZnZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Przyjemnie wyszło, kupa roboty z tymi drobiazgami i dioramka fajna. Zdjęcie z zapalniczką daje dopiero skalę porównawcza jakie to drobinki. Super - gratuluję. Jest rzecz która od razu rzuciała mi się w oczy. Kalkomanie nałożone po wszytski procesach postarzających pojazdy rażą nasyceniem i czystośą barw - zwłaszcza trójkolorowa kokarda. Może warto je odrobine przyasić? Powodzenia przy następnych projektach w mikroskali!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Merytorycznie to leży ta dioramka całkowicie... Warsztatowo widać mnóstwo niedoróbek i baboli czysto technicznych. Widzę, że moda na błocenie "po pachy" utrzymuje się nadal niestety. Szkoda bo modele wiele na tym tracą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 B.1 Bis były na wyposażeniu PSZnZ? Z tego co mi wiadomo obydwa czolgi były na wyposażeniu armii polskiej. Były produkowane we Francji i tam ich było najwięcej, więc istynieje prawdopodobieństwo, że Polaków wyposażono w ten sprzęt. Gerd Jest rzecz która od razu rzuciała mi się w oczy. Kalkomanie nałożone po wszytski procesach postarzających pojazdy rażą nasyceniem i czystośą barw - zwłaszcza trójkolorowa kokarda. Może warto je odrobine przyasić? Nie chciałem zapaprać całego pojazdu jednak faktycznie trzeba będzie pobrudzić nieco te kalki. Panzer4 Merytorycznie to leży ta dioramka całkowicie... Warsztatowo widać mnóstwo niedoróbek i baboli czysto technicznych. Widzę, że moda na błocenie "po pachy" utrzymuje się nadal niestety. Szkoda bo modele wiele na tym tracą... Możesz wskazać te błędy? Sama krytyka bez uzasadnienia swej wypowiedzi to trochę za mało... Gdzie Ty widzisz błocenie po same pachy? Trochę zabrudzone boki pojazdów i gąsienice. Dziwne wydawałoby się gdyby wcale nie były brudne - zwłaszcza po przejechaniu przez tak zasyfioną drogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 mi wiadomo (...) były istynieje prawdopodobieństwo jakoś mało przekonująca argumentacja na temat wyposażenia PSZnZ w B.1 Bis - może warto poszukać informacji zanim coś się napisze :] Możesz wskazać te błędy? Sama krytyka bez uzasadnienia swej wypowiedzi to trochę za mało... - dioramą raczej nie jest plastikowa podstawka po której można sobie "jeździć" czołgami - może przyjmij jedną koncepcję i ją utrwal :] - po przejechaniu po takiej drodze czołgi byłyby dużo czystsze - łączenia płyt na modelach warto by poszpachlować - układ jezdny obu maszyn jest zwichrowany - zainwestuj w lakier matowy, bo błyszczy się wiele elementów (tynk na ścianach, cegły, okopcenia luf) + przyjemnie ci wyszły figurynki i zieleń na podstawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Ok niech będzie podstawka jak wolisz ;) Co do lakieru matowego owszem posiadam go i używam. Tylko niektóre elementy pomalowałem lakierem błyszczącym, dla uzyskania efektu mokrej sciany, drogi etc... Odnośnie gąsienic - no cóż gumowe były... poza tym podczas sesji zdjęciowej przy bisie popuścił klej :( dopiero zauważyłem to na zdjęciach. A no i najważniejsze pisałem z tego co wiem tzn. że doczytałem na temat wyposażenia wojska polskiego. Bisy walczyły jeszcze w 1940 roku natomiast FT-17 były już jedynie maszynkami szkoleniowymi. Jednak zważając na to, iż nie jest to scena batalistyczna. Można na to przymknąć oko. Dzieki za rady, na pewno przy kolejnych modelach będę starał się unikać błędów popełnionych obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Bisy walczyły jeszcze w 1940 roku W małej ilości, z tego co wiem polskie jednostki ie posiadały tych pojazdów. natomiast FT-17 były już jedynie maszynkami szkoleniowymi Były niby szkoleniowe ale to w nie i renault R-35 wyposażono polskie jednostki. Jednak Ft 17 znalazły zastosowanie podczas II WŚ w armii włoskiej, niemieckiej, rumuńskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Możesz wskazać te błędy? Sama krytyka bez uzasadnienia swej wypowiedzi to trochę za mało...Gdzie Ty widzisz błocenie po same pachy? Trochę zabrudzone boki pojazdów i gąsienice. Dziwne wydawałoby się gdyby wcale nie były brudne - zwłaszcza po przejechaniu przez tak zasyfioną drogę... Chary nie były na wyposażeniu wojsk polskich we Francji w 1940 roku. Co więcej pojazd, który przedstawiłeś należał do francuskiej jednostki, o ile pamiętam to do 15 BCC. Błotniki są bardzo słabo odwzorowane, ale ich typ nie zgadza się chyba z typem wydechu (wersja). FAZZY_BEZ_HUMORU wskazał błędy techniczne już. O siebie dorzucę jeszcze krzywe kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Ok, w takim razie - może macie panowie jakieś propozycje jak przemianować tę dioramkę? Pojazdy pomalowałem tak jak zaleca producent czyli Francja 1940. Najprościej byłoby chyba przemalować mundury figurek i zrobić z nich Francuzów zwłaszcza, że kolorystycznie nie odbiegały zbytnio od mundurów polskiej piechoty. Panzer 4 Ty chyba na siłę próbujesz wyszukać jakieś błędy - krzywe kalki?!? W którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Coś nie teges jeszcze? A to nie jedyna krzywa. Mam pokazać kolejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Tak ma być. Poza tym wieża jest skręcona i może się wydawać, że ta kalka jest krzywo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Nie "tak ma być", tylko tak ma być: http://img48.imageshack.us/img48/8985/bourrasque.jpg Nie chciało Ci się poszukać na necie zdjęć tego konkretnego czołgu, więc nie wmawiaj dziecka w brzuch teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Panzer 4 Tak bardzo ufasz zdjęciom z jednej galerii? Numer 257 nie był namalowany z tyłu pojazdu lecz po jego bokach i z przodu, tak więc... Poza tym znalazłem nieco więcej zdjęć tego pojazdu i na każdym jest inna koncepcja nakładania kalek np. tutaj: http://www.missing-lynx.com/gallery/axis/charb1bis35cb_1.html http://www.armor.se/images/panzers/img_9302.jpg http://www.2iemeguerre.com/blindes/images/bourrasque3.JPG http://i61.servimg.com/u/f61/11/61/41/83/charb101.jpg Pewnie zaraz napisze ktoś, że rozkład kamo jest nieprawidłowy Tak to niestety bywa... Zmieniłem koncepcję dioramy. Jako, że Polacy i Francuzi mieli prawie jednakowe umundurowanie, będzie to przemarsz Francuzów przez zniszczone miasteczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Chłopie weź się ogarnij trochę. Wkleiłeś kilka zdjęć MODELI, które w większości nie są prawidłowe. Gdybyś zadał sobie trud porównania tablicy kolorowej (a gdzie ja zdjęcia Ci wkleiłem???), którą wrzuciłem to byś zobaczył, że układ na wieży jest taki jak na zdjęciu, który jest jedynym wyznacznikiem rzeczywistego układu oznaczeń. Tak więc na lewej stronie wieży masz serce i tylko serce - bez napisu, a na prawej masz zły układ, bo patrząc od tyłu pojazdu najpierw jest serce, a następnie napis i flaga mała pod nim. Nie wyskakuj mi z numerem 257 bo zdaje się, że mówimy o wieży więc nie odwracaj kota ogonem. http://i61.servimg.com/u/f61/11/61/41/83/charb127.jpg I wybacz, ale serce na wieży jest namalowane na oryginale PROSTO, a Ty przykleiłeś kalkę KRZYWO. Ponaklejałeś je zanim sprawdziłeś, jak było naprawdę więc nie dorabiaj teraz ideologii do swojego babola. Dla mnie EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Szkoda mi czasu na głupie dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Kuglaty - nie masz racji a się kłucisz, lepiej posłuchałbyś bardziej doświadczonych kolegów Masz oczywiście prawo wykonać model tak jak ci się podoba bo jest twój jednak zamieszczając go na forum do publicznej dyskusji i krytyki nie dziw się, że znawcy tematu wytykają ci błędy i niedoróbki zwłaszcza, że mają racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Kuglaty - nie masz racji a się kłucisz, lepiej posłuchałbyś bardziej doświadczonych kolegów Masz oczywiście prawo wykonać model tak jak ci się podoba bo jest twój jednak zamieszczając go na forum do publicznej dyskusji i krytyki nie dziw się, że znawcy tematu wytykają ci błędy i niedoróbki zwłaszcza, że mają racje Ale ja się z nikim nie kłócę staram się tylko wytłumaczyć. Dla mnie stanowi ogromną różnicę "krzywo" a "odwrotnie" nałożone kalki. Poza tym skoro popełniłem babol to z winy producenta Tutaj też kalki są odwrotnie... http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=http%3A%2F%2Fwww.mojehobby.pl%2Fzdjecia%2F3%2F0%2F6%2F1278_2_rev03220_4.jpg http://www.onthewaymodels.com/reviews/Trumpeter/graphics/AlMagnus_Trumpeter_Char_B1bis_07263_inst_pg07.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Kuglaty- nie będę komentował modelu, malowania, wykonania, etc... Chce dać ci poradę, która umili sklejanie i zaoszczędzi nerwów przy czytaniu komentarzy. Przed sklejeniem zbierz dokumentację zdjęciową danego pojazdu (nie ufaj instrukcji, ani rysunkom- ludzie często się mylą ;) ) Od siebie dorzucę (z mojej prywatnej kolekcji) zdjęcie czołgu który stał się tematem dyskusji: Fotka z poniższego linku przedstawia "inny" czołg, zatem nie ma wpływu na dyskusję (da się dostrzec, że ostatnie dwie liter nie zgadzają się z "oryginałem": http://i61.servimg.com/u/f61/11/61/41/83/charb127.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Miałem kiedyś taki zestaw Matchbox'a Teraz Revell to sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Miałem kiedyś taki zestaw Matchbox'a Teraz Revell to sprzedaje To dokładnie ten sam zestaw- tyle, że pakowany przez wspomnianą przez ciebie firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi