KARPIU Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Witam wszystkich, i ja postanowiłem wziąć udział w konkursie. Bedzie to dla mnie nowe doświadczenie ;p Startuje z budową polskiego "jaszczębiaka" w wersji dwumiejscowej. Za model posłuży mi "nowość" na polskim rynku czyli model Kinetica, który kupiłem dobre 3 miesiące temu i tak przeleżał aż do dziś nie rozpakowany jak by czekał na ten konkurs ;p Model będzie raczej prosto z pudła, choć może użyje żywicznego zestawu CMK, pożyjemy zobaczymy. A oto in-box F-16: Na oszkleniu niezła szrama i pytanie jak najszybciej i najbezpieczniej dla szkiełka ją usunąć? A tu in-box konwersji CMK (dostałem od kumpla, który użył z niej tylko polskich kalek) Na dzień dzisiejszy czekam,aż naprawie aerek i po dokańczam inne już zaczęte relacje i ruszam pełną parą z tym modele, całe szczęście,ż mam czas do kwietnia ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 (edytowane) Witam w gronie współcześniaków, czemu nas tak mało ? . Zestawik imponujący i kolega z Ożarowa (rzut beretem). Pozostaje życzyć powodzenia i połamania pędzla. Pozdrawiam. Edytowane 17 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 A niedawno pewna osoba na tym forum stwierdziła, że nikt nie skleja naszych eFów od Kinetica no i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 A niedawno pewna osoba na tym forum stwierdziła, że nikt nie skleja naszych eFów od Kinetica no i masz No to teraz mamy wysyp odrzutowych borowików Bardzo ładnie kolego, trzy Jastrzębie na forum na raz to jest coś. Moim nie startuje w konkursie ponieważ już miałem zaczęty kadłub. Będę bacznie Was podglądał, a i zapraszam na moją relację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D A W I D Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Tak apropo to Italeri zaczyna stukać serię F- 16 na formach Kinetica... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Fajnie że budują się Polskie F-16 -nastki ( z tego co widze już dwie ) Będę z ciekawością podpatrywał przygotowując się do budowy swojego Mam pytanie czy ten model pod względem jakości wykonania , tzn. linie podziału , nity , spasowanie , jest lepszy czy gorszy od F-16 C Tamiya ? Tak apropo to Italeri zaczyna stukać serię F- 16 na formach Kinetica... :/ to dobra wiadomość ,zwłaszcza że cena niska ( 86 PLN ) , jak narazie jest tylko wersja F-16 DG/DJ ale może będzie też Nasza . Życzę powodzenia w budowie Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Fajnie że budują się Polskie F-16 -nastki ( z tego co widze już dwie ) nawet trzy, moja relacja w zwykłym forum. Tak apropo to Italeri zaczyna stukać serię F- 16 na formach Kinetica... :/ Może to być starsza wersja form, z nieprawidłowym nosem. Nasze Efki mają już wprowadzoną korektę, bo ludzie na arcair zjedli Raymuda z Luckymodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Mam pytanie czy ten model pod względem jakości wykonania , tzn. linie podziału , nity , spasowanie , jest lepszy czy gorszy od F-16 C Tamiya ? Tamka jest perfekcyjna i nie wyobrażam sobie żeby Kinetic mógł być w jakikolwiek sposób lepszy. Jego przewaga leży raczej w tym, że w pudełku otrzymujemy wszystko co trzeba do zrobienia Polskiej 16'tki. Do tamki trzeba dokupic parę rzeczy - np. pojemnik spadochronu hamującego, czujniki (najlepiej Wolfpack'a - tam jest wszystko), zasobnik Sniper, no i kalki... Jak jeszcze dorzucić do tego kokpit Aires'a (generalnie już ten z zestawu jest bardzo ładny i nie widać jakiejś kolosalnej róznicy, jak to bywa w innych wypadkach), wnęki podwozia (te naprawdę warto), i jeszcze CFT, to koszt zestawu robi się naprawdę spory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Tamka to koszt 160 zeta Kinetic w Polsce kosztuje tyle samo ale jak wspominał Frosty do Tamki trzeba sporo rzeczy dokupić. Kinteic daje już na starcie wszystko. Rzeczą dyskusyjna są załączone klaki jak dla mnie kolory są zbyt ostre. Tamka za to robi cudownie detale i odlewy. Sam popełniłem F-16C Block 50 tamiya, Kinetic w stosunku do tego modelu odstaje i to widocznie, ale szczerze po porównaniu dokładnym wprasek obu modeli nie ma jakiejś strasznej załamki. A i Tamiya np dodaje 2 rodzaje oszklenia i inny zestaw uzbrojenia no i najważniejsze ma szeroki wlot powietrza... wiec bez Wolfpack'a nie zrobisz "jaszczębia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Wzruszają mnie Wasze opowieści o wyższości jednych nad drugimi, ale przenieście je gdzieś indziej, to raczej nie ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Porównanie modelu, jaki buduje autor tematu, z innym jest tutaj naprawdę nie na miejscu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Na oszkleniu niezła szrama i pytanie jak najszybciej i najbezpieczniej dla szkiełka ją usunąć? Zetrzeć papierem 800 aż zejdzie, potem wygładzić papierem 2000 a na końcu pasta polerska do kupienia w sklepach motoryzacyjnych. Pastę nałożyć na ściereczkę i ścierać do skutku aż będzie przezroczysta. Taką samą szramę miałem w F-16 z Academy i tak właśnie sobie poradziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 GrzechuG wielkie dzięki Trochę drgnęło na warsztacie. Wczoraj znalazłem czas by pomajsterkować przy kokpicie. Na początku oczyszczenie z nadlewek Kokpit gotowy do malowania: Niestety spasowanie niektórych cześci jest okropne cóż nie ma jak szpachla... W tym wypadku zaszpachlowac te łączenia z boku czy zostawić jak jest? A teraz pytania merytroryczne: Hud ta zaznaczona część jest w końcu przezroczysta czy przezroczysto-zielonkawa a jeśli tak to jak taki efekt osiągnąć. Pytanie drugie czy na fotelach w naszych f-ach leży taki "misiek" jak na załączonym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D A W I D Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Z tego co wiem, to misiek faktycznie leży Co do HUD'a, to słyszałem że nabiera zielonej barwy, w chwili jego uruchomienia, gdy wyświetlane są na nim informacje... Ale nie wiem tego z wiarygodnego źródła, więc proszę jeszcze to sprawdzić... Pozdrawiam, i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Tutaj może pomóc zielony lakier transparentny, ewentualnie wyciąć taki kawałek z butelki PET o zbliżonym kolorze. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Karpiu, jedna uwaga zastosowałeś złą cześć z prawej strony kadłuba. Tam powinna być ta, która posiada wlot składający się z 4 kratek. Ten pełny jest błędny. Tutaj ja też użyłem szpachli. HUD jest zielonakawy tylko przy odpowiednim oświetleniu, na żywo jest przeźroczysty z taką powłoką coś ala przednia lekko różowawa szyba w Renault, ale delikatnie. Czysty lakier z domieszką zieleni załatwi sprawę. Co do "miśka" na fotelach jest on na wszystkich samolotach, nie tylko naszych , które mają już fotele ACES II drugiej generacji np. Grecja. Jest to jeden z kłopotliwych do otworzenia elementów. Ja zastosuję taką cieniutką wyściółkę z opakowania na pierścionek, lub papier ścierny o odpowiedniej gradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Witam po dłuższej nieobecności.... cóż życie sprawia,ze mało mam czasu na klejenie a dodatkowo robie abramsa wiec czasu na F-16 mam bardzo mało ;p Ale do rzeczy. Kabina sklejona i pomalowana. Wiem,że może odbiegać od rzeczywistości ale ja raczej pancerniak jestem i większej wagi do kokpitu nigdy nie przykładałem a model i tak bedzie miał zamkniety kokpit. Dodatkowo Kinetic jakoś za bardzo nie popisał się jakością kokpitu cóż... Płat posklejany jako tako, gdzieniegdzie już szpachla położona. Niektóre elementy niestety nie psują i trza szlifować, szpachlować, poprawiać i dostawiać eh... Mam nadzieje,że w 2010 roku wezmę się już w pełnych obrotach za f-a. Aktualnie próbuje coś z fotelami zrobić, miśka dodać i pasy. Ma ktoś fotki takowych foteli, bo nie mam pojęcia jak pasy zrobić i jak je ułożyć. I prostuje: odcień czarnego na kokpicie nie jest w rzeczywistości ąz tak intensywnie czarny;p Mój aparat przekłamuje, bo nie mam dobrego oświetlenia. A oto moja lakiernia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samurai7 Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Witam jak postępy w pracy nad szesnastką ? Czy planujsz " przyciemnić " owiewkę czy zostawić ją zwykłą? I przy okazji pytanie - nasze Efki mają ją wszystkie przydymioną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Tak ku ścisłości tylko częśc tego bałaganu to jest TWOJA lakiernia bo sprężareczka jest moja a bez tego narzędzia mógłbyś dmuchac ustami w weżyk od aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Tak ku ścisłości tylko częśc tego bałaganu to jest TWOJA lakiernia bo sprężareczka jest moja a bez tego narzędzia mógłbyś dmuchac ustami w weżyk od aero Czy to wnosi coś do wątku?, Nadal sobie podpatruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 W zasadzie to nic nie wnosi ale tak jest zabawniej, przynajmniej dla niektórych. Prawda boli a kolega mógłby faktycznie odpisac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 Postępy postępami. Powoli brnę do przodu, niestety czasu brak... Co do owiewki. Zeszlifowałem szef i polerowałem ale niestety marny tego efekt: Polerowałem pastą do polerowania plastiku i efekt jest mizerny.. może ktoś polecić jakiś dobry specyfik? Co do przyciemniania, rozmyślałem nad tym ale wpierw muszę poćwiczyć na jakiejś owiewce jaki będzie tego efekt. I przy okazji pytanie - nasze Efki mają ją wszystkie przydymioną? tak wsyztkie maszyny kupione przez Polskę mają lekko ją przyciemnioną. W zasadzie to nic nie wnosi ale tak jest zabawniej, przynajmniej dla niektórych. Prawda boli Twisted Evil a kolega mógłby faktycznie odpisac..... Nie wiem do czego pijesz kolego, ale jak ktoś zauważył twój komentarz jest niewłaściwy i nic nie wnosi poza żenadą. Bo Pan byłeś, jesteś i będziesz policjantem tyle w temacie jak coś zamiast spamować powiedz mi to w szkole. pozdro poćwicz sklejanie niemieckiego szmelcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ja do polerki owiewek używam papieru Tamiya P2000 i pozniej "tamiya polishing compound" - super fine - wcierany starym t-shirtem - działa doskonale. Do przyciemniania najlepszy jest "smoke" Tamki, ale sam jeszcze tego na owiewce nie próbowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samurai7 Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Taka ciekawostka : sam pracuję nad 16 Kinetica i przy okazji " tworzenia " wpadłem na dziwaczny pomysł : jak wiadomo sidolux na owiewce jest przezroczysty - ja dodałem do słoiczka z sido 2 torebki lipton tea i zostawiłem na około 4 dni.Sido zabarwiło się nieznacznie kolorem lekko brązowym.Naniosłem warstwę na owiewkę od innego modelu ,pozostawiając do wyschnięcia.Efekt? Ciekawy - owiewka faktycznie jest przydymiona.Ma kolor szkieł przeciwsłonecznych w okularach ale nie tak bardzo ciemny tylko lekki i stonowany.Jak odzyskam aparat zamieszczę zdjęcia.Pozdrawiam i Kibicuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Taka ciekawostka : sam pracuję nad 16 Kinetica i przy okazji " tworzenia " wpadłem na dziwaczny pomysł : jak wiadomo sidolux na owiewce jest przezroczysty - ja dodałem do słoiczka z sido 2 torebki lipton tea i zostawiłem na około 4 dni.Sido zabarwiło się nieznacznie kolorem lekko brązowym.Naniosłem warstwę na owiewkę od innego modelu ,pozostawiając do wyschnięcia.Efekt?Ciekawy - owiewka faktycznie jest przydymiona.Ma kolor szkieł przeciwsłonecznych w okularach ale nie tak bardzo ciemny tylko lekki i stonowany.Jak odzyskam aparat zamieszczę zdjęcia.Pozdrawiam i Kibicuję ! Pomysłowość ludzka nie zna granic Jestem bardzo ciekaw końcowego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi