Skocz do zawartości

Dakovo 1991

Liteonit1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zrobic małą dioramkę.

Diorama ma przedstawiać ostrzelanego Mi-8 w barwach chorwackch sił powietrznych na ulicy Miećk (już nie istniejącej) w mieście Dakovo w Chorwacji, który z powodu uszkodzeń wylądował bezpiecznie na tejże ulicy, a przy nim będzie serbski, zmodyfikowany BMP-1.

Historia, którą chciałbym przedstwawić zdarzyła się naprawdę i jest historycznym faktem. 12 grudnia 1991 roku, gdy wojna serbsko-chorwacka już trwała na dobre z lotniska polowego w Cepinie (koło Osijeka) wystartowały równo o godz. 12:00 dwa śmigłowce chorwackich sił powietrznych typu Mi-8, które miały przetransportować żywność, leki i wodę pitną do polowej bazy dowodzenia sił chorwackich przy ważnym skrzyżowaniu lini kolejowych za miastem Dakovo. Oba śmigłowce nie dostały dokładnych danych o położeniu wojsk serbskich w rejonie przelotu. Oba śmigłowce o numerach bocznych H-101 (który wykonam) i H-105 zostały ostrzelane przed Dakovo.H-105 prawdopodobnie został ostrzelony ręczną wyrzutnią rakiet i co udowodniono rozbił się ok. 5 km od Dakova, a wraz z nim 5-osobowa załoga zgineła na miejscu. H-101 został ostrzelany z działek 25mm lecz nie spadł. Jak zbadano po wojnie miał uszkodzony 1 silnik (z lewej strony śmigłowca patrząc od tyłu), drugi tracił stopniowo moc. Piolotowi udało się nie rozbić maszyny i wylądował bezpiecznie na ulicy Miećk, ale tam już czekała cała kompania serbskich wojsk zmotoryzowanych. Całą 4-osobową załogę (2-piolotów i 2-inżynierów pokładowych) prawdopodobnie wzięto do niewoli jednak uznano ich za zaginionych. Do tej pory żadnego z nich nie odnaleziono. Śmigłowiec Mi-8 (H-101) po wojnie w 1995 roku odrestaurowano i dalej służył jednak już z numerem H-207. W 2000 roku śmigłowiec został zmodernizowany. 20.07.2004 r. rozbił się gdzie leży na płycie lotniska jego wrak w Velika Gorica.

Śmigłowiec zfotografowany po odrestaurowaniu po 1995roku:

b020521w.jpg

2007r.

1312434.jpg

Mi-8 z ModelCraft miał długą i nie ciekawą historię w moim arsenale. Początkowo był zrobiony w fikcyjnym polskim malowaniu a la z kosmosu. Potem miał być zestrzelonym irakijczykiem, aż wkońcu ostrzelanym chorwatem na ulicy.

Model:

Zdjcie002.jpg

Zdjcie007.jpg

BMP-1 z ACE początkowo miał być w wersji ksh, ale jednak po małych przeróbkach zrobię go w wersji zmodernizowanej przez serbów z '91 roku. Model ma już 50% ukończenia i co prawda na samym początku nie wierzyłem, że dojde do tego etapu bo same wypraski były, no umówmy się - żałosne. Przy każdym elemencie ogromna ilość nadlewów. O gąskach nie wspomnę... Ale udałą się i teraz czeka na malowanie 3- kolorowe Ciemnozielono-brązowo-biały. A biały to stąd że był już wtedy tam śnieg i malowanie było zimowe.

Model:

Zdjcie020-1.jpg

A tak po całości jak to sobie wyobrażam:

Zdjcie012.jpg

Zdjcie013.jpg

Zdjcie023.jpg

Jak narazie to tyle. Prace nie będą się posówały w zastraszającym tępie ale myślę że do świąt się wyrobię ;P

Pozatym przepraszam za żenującą jakość zdjęć ale z 6300 więcej nie wyciśnie na bliską odległość. W przyszłości z pewnością będą lepsze zdjęcia.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam ponownie!

Trochę czasu minęło od ostatniego mojego postu, ale też nie znaczy to że nic nie robiłem. Oba modele mają już swój ostateczny kamuflaż. Ten post napewno ukazałby się dużo wczesniej, lecz nie miałem substancji zasilających mój aparat - w tym przypatku baterii. Dobra teraz coś o samych modelach. Na początek weźmy BMP-1. Sposób malowania tego kamuflażu ( serbskiego z zimy '91/'92 ) może budzić wiele kontrowersji wśród znawców sprzetu wojskowego i jego malowania. Ten model ma przedstawiać kamuflaż w okresie trwania dosyć mało ,jak nie nieznanej serbskiej operacji pod kryptonimem "Zagreb" która jak sama nazwa wskazuje miała na celu w jak najszybszym czasie pokonać bazujące na wschodzie Chorwacji wojska tegoż to kraju i zająć serce i stolicę państwa chorwackiego - Zagrzeb. Operacja nie powiodła się bo serbowie musieli się wynosić z terytorium Chorwacji tym razem jeszcze szybciej niż się tam znaleźli. Dlaczego? Groźby ONZ o planowanym ataku na Serbię.

Model składa się z 3 podstawowych kolorów uzywanych przez serbów od 1989 roku do chyba teraz, ale pewny nie jestem. Pewno jeszcze jakieś jednostki mają ten typ kamuflażu w kolorach: ciemnozielony, jasno zielony i brązowy. Do tego miały oczywiście tylko w okresie zimowym białe nieregularne plamy, które podobno zdawały egzamin w 75%. Całość u mnie wygląda dokładnie tak:

DSCF3343.jpg

DSCF3344.jpg

DSCF3345.jpg

Teraz reszta. To szare na bokach pojazdu ma odzwierciedlać osłony gasienic i górnych prowadnic. W rzeczywistości to zupełnie nie zdawało egzaminu na polu walki. Szczególnie w zimie gdzie śnieg się tam gromadził i utrudniał jazdę w terenie. Naprawdę to wygląda bardziej jak pancerz PT-76 Twardy. Jest jeszcze pare detali do pomalowania jak np. łopata, lina , peryskopy itd. Najwięcej czasu pochłonęły mnie same gąski które w zupełności nie pasowały do siebie. W ramkach przed odcięciem gdy pierwszy raz zobaczyłem widziałem tylko jeden wielki podłużny kawałek białego plastiku z ogromnymi nadlewami. Po usunięciu nadlewów zabrałem się za przyklejenie ich do kół. I tu zazcęły się dopiero schody. Nic do niczego nie pasowało. Wykorzystałem wszystkie elementy a i tak mi brakło. Naszczęście nie widać tego. Następnie będziem pryskać sido, pewno jakieś kaleczki dojdą i dalszy etap to już w następnym epizodzie.

Kolej na Mi-8. No cóż. Śmigłowiec ostrzelany, jednak w całości. Kamuflaż z tego okresu był podobny do obecnego jednak składał się z dwóch kolorów ( zielonego i piaskowego) które przechodziły łagodnie jeden w drugi. Spód był błękitny. U mnie wyszło raczej za cemno :

DSCF3336.jpg

DSCF3337.jpg

DSCF3338.jpg

Pozatym model raczej już wszystko ma to co miał mieć. Teraz czas na sido i te następujące po tym etapy.

Teraz pytanie: co tu poprawić, nanieść, dodać?

DSCF3346.jpg

Na chwilę obecną to wszystko.

Pozdrawiam

Dla mnie dioramka zapowiada się obiecująco ,jeszcze raz ode mnie brawo za temat.

Jak dla mnie nie jestem przekonany co do tych białych plam na BMP.

Jak dla mnie nie jestem przekonany co do tych białych plam na BMP.

Szczerze? Ja też, ale robię tak jak (podobno) było.

Nie PT-76 Twardy ale PT-91 Twardy :P

Nooo dokładnie, ale wiadomo o co się rozchodzi xD

Pozatym dodam, że BMP jest już przygotowany w 100% pod sido tak samo jak Mi-8.

Pozdrawiam

Znalazłem zdjęcia które potwierdzają teorie białych plam ale są on bardziej rozmazane (aero) i mają kolor kremowy a na styku blady pomarańcz.

Wiedziałem że coś z tymi plamami nie tak - znaczy sie że pomalowałem je pędzlem... i niepotrzebnie. No ale teraz już tak zostanie bo oba modele są przygotowane pod nałożenie kalkomanii.

• 2 weeks later...

Witam po przerwie!

Ostatnimi dniami dosyć sporo czasu poświęciłem modelikom które obecnie robię na raz - Lancaster i oczywiście Mi-8 wraz z BMP-1. Co do tych drugich ( bo o nich temat ) to dostały już warstwę sidoluxu następnie kalkomanie ( tylko na Mi-8 ), potem znów dosyć grubą warstewkę sido i wreszcie Matt Humbrola. Z modeli, a raczej z Mi-8 zdjęte zostały taśmy maskujące i teraz będę się zabierał za wash. Cóż tu gadać trzeba to zobaczyć począwszy od BMP-1 :

qa11.jpg

qa1.jpg

qa119.jpg

qa12.jpg

Teraz Mi-8 :

qa13.jpg

qa14.jpg

qa15.jpg

qa16.jpg

qa17.jpg

qa18.jpg

qa19.jpg

qa110.jpg

qa111.jpg

Możliwy jest do zauważenia mankament związany z kalkomaniami. Niewiem czy to się w oczy rzuca, ale po lewej stronie jest trochę przekręcona niż po prawej. Wynikło to z tego, iż kalka chorwacka mi się porwała chyba na 7 kawałków. Musiałem składać wszystko do jednej całości przyklejając na sido i potem ogromną ilość wręcz wylać na tą kalkę. Naszczęście nic nie widać ... Z drugiej strony było podobnie lecz, aż tak się nie porwała... Źle siadły mi kalki z numerem "H-101" i wystąpiło srebrzenie po obu stronach ogona pozatym kaszka farby, ale to już jakiś czas temu można było się dopatrzeć. Cóż więcej mogę powiedzieć na jego temat. Czeka go napewno jeszcze malowanie ożebrowania kabiny (szkła), pare detali w stylu "tu przytarte a tam urwane". Teraz mam pytanie na które chciałbym znać odpowiedź, bo muszę wiedzieć.

Czy te przestrzelenia można jakoś poprawić i czy wogóle jest takowa potrzeba? Należą się mu jakiekolwiek poprawki? Czy to przestrzelenie na ostatnim zdjęciu - czyli w szkle kabiny powinienem jakoś to poprawić?

Teraz sama podstawka:

qa112.jpg

qa113.jpg

qa114.jpg

qa115.jpg

qa116.jpg

Czy to się da jakoś zneutralizować? Czy wystarczy po prostu pomalować na jakiś kolor, żeby się nie rzucało w oczy?

qa117.jpg

Na tym zdjęciu widać wyraźnie na samym dole podstawki jakby niepotrzebny element do odcięcia. Jak i czym się posłużyć by to odciąć. Piłowanie tu się opłaci?

Czy jeszcze jest coś co powinienem poprawić na tej podstawce?

Teraz sam klijent:

qa118.jpg

To by było na tyle. Potrzebne mi bardzo odpowiedzi na wcześniej zadane przezemnie pytania, więc był bym wdzięczny za wszelkie rady dotyczące tej dioramki

CDN...

Pozdrawiam

qa110.jpg

Tutaj przy dzwiach to musiałchyba z jakiejś 20-25tki oberwac

qa111.jpg

To mogło by ujść za 14,5mm ;)

Będziesz jeszcze coś robił z kostką brukową? Bo tak trochę jak szachownica wyszło.

W rzeczywistości tak wyglądała ta ulica, więc zostaje.

A z jakiej broni został on ostrzelany???

Z szybkiej (działka bądź karabiny) czy z jednosrzałowych rusznic czy działek ??

W rzeczywistości były to działka 25mm ( było pisane na początku tematu )

Tutaj przy dzwiach to musiałchyba z jakiejś 20-25tki oberwac

To mogło by ujść za 14,5mm ;)

Wszystkie trafienia miał z 25mm, natomiast to przy drzwiach to trafienie z granatnika ręcznego (prawdopodobnie z GP-30)

Coś tu poprawiać czy jest ok?

Jeszcze pytanie co robić z podstawką? (w poprzednim poście pisałem pytania dotyczące jej) Prosił bym o odpowiedź.

Wszystkie trafienia miał z 25mm, natomiast to przy drzwiach to trafienie z granatnika ręcznego (prawdopodobnie z GP-30)

No to sądzę że 25mm działko narobiłoby w oszkleniu większe uszkodzenia, niż tylko ładną dziurkę i pajęczynkę, niszcząc dodatkowo tablicę przyrządów.

GP30 to granatnik podwieszany pod AK a nie granatnik ręczny. Tym jest RPG-7, a jeżeli z takiego dostał to napewno szkody powinny byc większe. W

Witam ponownie!

Diorama jak dla mnie jest już teoretycznie ukończona. Dodałem już chyba wszystko co powinienem dodać : Kamienie, kurzenie, błocenie BMP-1 i Mi-8 oraz skawki liści. Tylko brakuje mi trochę śniegu. Znaczy "kupek" śniegu - takich jak po odwilży. Tylko teraz pytanie jak to zrobić? Da radę zrobić śnieg z domowych produktów nie kupując na sieci lub w sklepach ( do których nie mam dostępu) ??? Chodzi tylko o kilka małych, że tak powiem - kup.

Teraz zdjęcia ( w kolejności Mi-8; BMP-1; podstawka) :

Qaw1.jpg

Qaw10.jpg

Qaw5.jpg

Qaw6.jpg

Qaw7.jpg

Qaw8.jpg

Qaw9.jpg

Jeszcze pare detali zostało na nim do dorobienia, ale to drobinki.

Qaw14.jpg

Qaw15.jpg

Qaw16.jpg

Qaw17.jpg

Qaw2.jpg

Qaw.jpg

Tu też raczej jakiś detal się dorobi.

Qaw11.jpg

Qaw12.jpg

Qaw13.jpg

Qaw18.jpg

Qaw3.jpg

Qaw4.jpg

Teraz pytania:

1.Co z tym śniegiem?

2.Czy jakieś poprawki jeżeli chodzi o modele powinny być? Jakie?

3.Czy jakieś poprawki jeżeli chodzi o podstawkę powinny być? Jakie?

To tyle jak narazie. Jeszcze napewno dojdą plamki z oleju na Mi-8 oraz plama paliwa wyciekniętego ze zbiornika śmigłowca...

Pozdrawiam

Wedlug mnie brakuje jakiś figurek np. infiltrujących wrak serbów.

Co do śniegu to najlepiej wychodzi z sody ,ale jest on suchy ,a nawet zmoczony po ok.tygodniu wysycha.

Mokry śnieg zrobisz za pomocą sody oczyszczonej wymieszanej z wikolem i lakierem błyszczącym.

Co do dioramy to za dużo wolnego miejsca.Brakuje kilku figurek i jakiegoś mocnego akcentu.

Wedlug mnie brakuje jakiś figurek np. infiltrujących wrak serbów.

Nie wiem o co chodzi tobie dokładnie. Jeżeli chodzi o wrak to chyba myślałeś o śmigłowcu chorwackim... a figurka jest - siedzi klijent na BMP-1 ... ;] Co do tych "figurek infiltrujących wrak..." To w rzeczywistości Serbów nie obchodziło co się stanie ze śmigłowcem, bo

kilkanaście dni po jego wylądowaniu na ulicy, Serbów już w Dakovo nie było, więc nie było czasu na zajmowanie się śmigłowcem. Pisałem o tym kiedyś tam

Mokry śnieg zrobisz za pomocą sody oczyszczonej wymieszanej z wikolem i lakierem błyszczącym.

A gdzie można ten Wikol kupić? Tylko w modelarskich czy ogólnie dostępny?

Co do dioramy to za dużo wolnego miejsca.Brakuje kilku figurek i jakiegoś mocnego akcentu.

Co do tego czy pusto jest. Tak miałem w planach żeby tak było. Co twoim zdaniem powinienem dodać?

...były czasy że kleiło się kartony wikolem i butaprenem bo w "małych miastach na zadupiu" nic innego nie było a tu postęp ludziki co to wikol nie wiedzą Wikol kupisz w każdym sklepie z chemią budowlaną, ważne żeby pisało klej wikolowy na opakowaniu. To taka gęsta biała maź do klejenia drewna A odnośnie serbów infiltrujących wrak to ja bym dodał np pozujących do zdjęcia ma tle wraku lub poprostu oglądających w czasie jakiegoś popasu bo takie rzeczy na 100% się zdarzały. Cała akcja miała miejsce w grudniu więc wrak śmigłowca to doskonała ochrona przed wiatrem, śniegiem i zimnem

...były czasy że kleiło się kartony wikolem i butaprenem bo w "małych miastach na zadupiu" nic innego nie było

Oj w Warszawie też się wikolem kleiło ;)

Cała akcja miała miejsce w grudniu więc wrak śmigłowca to doskonała ochrona przed wiatrem, śniegiem i zimnem

No tylko wtedy była odwilż ( jak dziś mamy) i śmiegu prawie nie było. Tylko jak wcześniej w poście pisałem były tzw. "kupy" śniegu nie roztopione jeszcze ;]

A odnośnie serbów infiltrujących wrak to ja bym dodał np pozujących do zdjęcia ma tle wraku lub poprostu oglądających w czasie jakiegoś popasu bo takie rzeczy na 100% się zdarzały.

No zgadza się , sytuacja miała miejsce. Co do figurek które by mogły jeszcze tu się znaleść.. nie mam ale poszukam. Bodajże mam chyba 2 stojące to je mógłbym wykorzystać.

ps. A miałem nadzieję że się wyrobię z dioramką przed nowym rokiem, ba przed świętami.

Całość wygląda dziwnie i bardzo plastikowo. Bardzo ubogo na dioramce. Pusto i statycznie.

Nie podoba mi się, ale to Twoja dioramka i sam decydujesz co na niej będzie.