sokol Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 (edytowane) Popełniłem kiedyś Goździka z zestawu Skifa. Model był w takim malowaniu: Model Skifa najlepszy nie jest ale po użyciu tony szpachli coś z tego udało się zrobić. Fruile zamiast gumisi też dodały mu uroku. Niestety poszedłem na łatwiznę, maskować się nie chciało i po pomalowaniu podstawowego koloru aerografem czerwono brązowe i czarne plamy pomalowałem sobie pędzlem. Efekt nie był zachwycający szczerze mówiąc, więc model powędrował na półkę i się kurzył. Do czasu... Przeglądając stronę internetową 7 BOW ze Słupska http://www.7bow.pro.info.pl/ natrafiłem na takie oto zdjęcie: I tu naszło mnie olśnienie - Goździk powstanie z popiołów, tfuu... znaczy z kurzu. Po gruntownym myciu model pomalowałem na piaskowo i teraz będę część tej farby usuwał (nieodzowne patyczki do uszu i terpentyna balsamiczna) - na razie zrobione są drobne przymiarki do postarzania wieży. Kompletna dioramka będzie zawierała oczywiście worki z piaskiem (dwa zestawy z Italerii) i skrzynie z amunicją - tu będzie wykorzystany produkt Skifa. A na razie reaktywowany Goździk prezentuje się tak: Pozdrawiam sokol sokol Edytowane 14 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 mniejszych fotek nie mogłeś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 A na razie reaktywowany Goździk prezentuje się tak: Jakiś taki nie wyrośnięty (konusowaty) ten Goździk na fotkach. Kolorek taki że tylko mu krzyże domalować A tak poważnie to zamysł świetny. Szykuje się ciekawa dioramka lub podstawka pod model. Przydało by się więcej zdjęć. Może warto by odwiedzić oficera prasowego w jednostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 Mogłem zrobić mniejsze fotki Ale wtedy nic by nie było widać Drobne problemy techniczne z CTR+C i CTR+V sprawiły, że nie otwierały się właściwe linki. Już jest inaczej. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 Przydało by się więcej zdjęć. Może warto by odwiedzić oficera prasowego w jednostce. A znasz Irku kogośc na Westerplatte? Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Nie, ale to ogólnie dostępna osoba w jednostce i możemy pójść się popytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 Hmmm.... brzmi to interesująco ale to już chyba w następnym roku. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 raczej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Możesz napisać więcej co konkretnie zamierzasz zrobić? Ten Goździk na plaży jest w łaciatym kamuflażu, dlaczego więc swojego myłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2006 (edytowane) Ten Goździk na plaży jest w łaciatym kamuflażu na który naniesiono zmywalną farbę piaskową. I w zależności od egzemplarza ta farba jest bardziej lub mniej "zmyta". Na przykład na tym zdjęciu prezentują się 2S1 w prawie nie naruszonym malowaniu piaskowym: (zdjęcie ze strony 7 BOW) Ja swój musiałem umyć z kurzu Bo wcześniej wyglądał tak: Więc wylądował w wannie tylko do mycia, a nie do zmycia farby: Teraz po pomalowaniu piaskowym chcę usunąć terpentyną część warstwy piaskowej, ale raczej nie doprowadzę go do takiej postaci jak na pierwszym zdjęciu. Bardziej podoba mi się wariant piaskowy z nielicznymi ubytkami powłoki malarskiej. Dodatkowo czeka model trochę poprawek, hamulec wylotowy należy oszlifować, pewne miejsca wymagają szpachlówki, itp. Pozdrawiam sokol Edytowane 26 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 OK, już rozumiem. Zamiast kaczuszki wziąłeś do wanny swój ,,mały czołg'' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2006 Wziąłem swój "mały czołg" To mi się z "Allo, Allo" kojarzy Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Na przykład na tym zdjęciu prezentują się 2S1 w prawie nie naruszonym malowaniu piaskowym: Ciekawe, kto wymyslil taki kolor. O podobna barwe w terenie raczej u nas trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2006 Ale na plaży się kamuflują Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Pewnie na pustyni Piasek na polskich plazach ma troche inny kolor co widac nawet na fotce. Moze cos planuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2006 Okonku drogi... taka farba była akurat pod rękę w Realu Pozdrwiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Pewnie na pustyni Piasek na polskich plazach ma troche inny kolor co widac nawet na fotce. Moze cos planuja A może do Afganu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Baj de łej... Pytanie do fachowców - dlaczego zarzucono malowanie przynalezności na naszej pancerce (czyli szachowniczek)? Jest na to jakieś sensowne wytłumaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 przypuszczam, że powód jest ten sam, dla którego niemcy po kampanii w 1939 przestali ozdabiać pojazdy pełnymi białymi krzyżami - za łatwo się w nie celowało... (na współczesnej pancerce i jej malowaniu znam się niebardzo - ale coś mi świta, że amerykanie też wprowadzili jakiś czas temu malowanie Lo-Vi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi