Halsey Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Powrót do samolotów po latach... Model w zasadzie zrobiony do przetestowania metalizerów Alclad. Tutaj farbki pozyskane przy pomocy pilex7'a któremu bardzo dziękuję - jak również za masę rad jak je stosowac. Na samolocie jest położona Alclad Chrome 107 - co niezbyt może odpowiada realiom, ponieważ radzieckie samoloty nie swieciły się tak bardzo. Zazwyczaj pokrywane były srebrną farbą. Testy wykazały jednak kilka popełnionych przeze mnie błędów: mianowicie metalier powinno się kłasc na idealnie gładką farbę podkładową z połyskiem - najlepiej firmową. I tak zrobiłem, jednak spód samolotu z uwagi na błędne poprowadzenie aerografu wyszedł zmatowiały, a to dało efekt, gdzie chrom na podkładzie zachował się praktycznie jak piaskowy Humbrol 11. No niefajnie, tak czy inaczej - model HobbyBoss'a to kilka w zasadzie częsci, ale jakosc wykonania wyprasek i ogólnie spasowanie niezłe. Dużo ołowiu trzeba było dac w nos, by na równej powierzchni stał na kołach. Na metalizer poszedł sidolux, kalki i znów lakier. Model nie ustrzegł się też delikatnego washa zrobionego wamodem i artystyczną mieszaninką farb. Akurat chyba tylko z washa i zrobionej, a już pod owiewką niewidocznej tablicy przyrządów w kabinie - a szkoda. Kolejny MiG-15 będzie zatem w wersji polskiej, ale już z zastosowaniem innego metalizera - srebrzącego, miast dawac efekt polerki (co było domeną raczej amerykanów). Alclady zostawię do innych rzeczy (i do takich polerowanych maszyn jak F-86). Minusy modelu - cienkie spasowanie obu połówek kadłuba - na co było trzeba szpachli, a szlifowanie przyniosło zniwelowanie linii podziału, co trzeba było odtworzyc oraz ubogia kabina - tutaj dorobiłem deskę rozdzielczą oraz złe spasowanie hamulców aerodynamicznych przy ich złożeniu. Z plusów to niezłe wykonanie bez jakis nadlewek, ładne linie podziału oraz dobre kalkomanie. Wyszło jak wyszło, ogólnie trochę błędów za które mam nadzieję nie zjecie mnie aż tak bardzo, ale cos się nauczyłem przy pracy z tymi metalizerami. Zatem zdjęcia: I dwa zdjęcia stylizowane na lata 50-te: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Witam jako pierwszy moge wyrazić swoją opinie. Ogólnie wyszedł bardzo dobrze może troszke zabardzo się błyszczy, ale nie zato wash z dużym wyczuciem. Dobra robota pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Trochę przypomina model samolotu montowany na drucie do stylizowanej popielniczki (kiedyś byly takie modne) To nie jest zlośliwość tylko taka pierwsza myśl jaka mi przyszla do glowy Może należaloby przetestowac tą farbkę na jakimś F-100 lub Mustangu. A Miga to bym jeszcze trochę wycieniowal i byloby OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Trochę przypomina model samolotu montowany na drucie do stylizowanej popielniczki (kiedyś byly takie modne)To nie jest zlośliwość tylko taka pierwsza myśl jaka mi przyszla do glowy Może należaloby przetestowac tą farbkę na jakimś F-100 lub Mustangu. A Miga to bym jeszcze trochę wycieniowal i byloby OK Przez to chromowe błyszczenie, wolę już go na ten drucik dac do popielniczki, niż cos jeszcze przy nim robic. Ten model jest przykładem sybirskiej bazy lotniczej z jedną czynną piętnastką i kilkoma setkami personelu naziemnego ze szmatkami polerskimi. Ale i tak mogło byc ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Trochę przypomina model samolotu montowany na drucie do stylizowanej popielniczki (kiedyś byly takie modne)To nie jest zlośliwość tylko taka pierwsza myśl jaka mi przyszla do glowy Może należaloby przetestowac tą farbkę na jakimś F-100 lub Mustangu. A Miga to bym jeszcze trochę wycieniowal i byloby OK Przez to chromowe błyszczenie, wolę już go na ten drucik dac do popielniczki, niż cos jeszcze przy nim robic. Ten model jest przykładem sybirskiej bazy lotniczej z jedną czynną piętnastką i kilkoma setkami personelu naziemnego ze szmatkami polerskimi. Ale i tak mogło byc ;) Myślę że nawet jak by pluton "kacapów" polerowalo przez 24 h Miga to i tak przy ich wątpliwej jakości aluminium nie doprowadzili by go do takiego stanu no chyba żeby pokryli caly samolot zwierciadlami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 No, załóżmy więc, że skoro jedna czynna piętnastka, to pokryta zdobyczną blaszką po F-86 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 co prawda z tym połyskiem faktycznie nie kojarzy mi się z rosyjskimi samolotami ale modelik całkiem fajny Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Raczej syberyjski świstak siedział i zawijał go w te sreberka... HB chyba przesadził troszkę z liniami... przypomina mi to nieco matchboxy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Lustereczko . Naszego zrób już jak się należy, Alclad robi kolor dedykowany do naszych Migów- ''polskie aluminium''. Ja swoje dwa( lim-2 i SBLim-2) hobbybossy prysnąłem humbrolem 27002. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Witam, fajna rurka Linie podziału HB stanowczo za grube zrobił... Czy ten wlot powietrza jest krzywo pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Patyk - chodzi o metalizery do polerki? W takim razie mam je, ostatnio takim ciągnąłem po kadłubie A5M4 i Ki-84. Są bardziej jakby zmatowione, ale nie ma tej ziarnistosci jak przy H11 - którego dosc mocno nie trawię. Tak czy inaczej, merytorycznie Limy będą poprawne HybertK - wlot to może byc złudzenie optyczne, akurat tutaj nie ma symetrii i tak jest poprawnie (symetria jest tylko w tym wypadku podziału wlotu na boczne kanały i tutaj nie było bata, musiało byc symetrycznie). A co do linii podziału - są może za grube, jednak w tej skali widziałem lepsze "perełki" i tutaj wydaje mi się to jeszcze w miarę stonowane. Przy takich gabarytowo kontrukcjach i ogólnie II wojna oraz lata 50-te (tu biorę pod uwagę głównie rurki MiGa-15, 17 i 19 oraz F-86 i F-84) będę przeskakiwał na skalę 1:48 - jest w tym względzie dokładniejsza (linie podziału, wyposażenie kabin itp.). Nad nowoczesnymi zastanawiam się, to jest kwestia tego ile żona wygospodaruje mi obecnie miejsca na modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Hello. Dla mnie jest bomba (zaznaczam po raz kolejny że nie lubię i niez nam sie na lotnictwie z za wschodniej granicy). Bardzo ładnie Ci wyszedł. Mi sie podoba. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Jak na pierwszy raz malowany Alcladami to wyszedł extra Myślę, że to był egzemplarz do bicia rekordów szybkości i dlatego taki wypolerowany. Fajnie przy takim malowaniu wyszły szczegóły podwozia. Patyk - sprawdziłem przed chwilą i paleta Alclada obejmuje następujące kolory metaliczne: ALC101 - Aluminium ALC102 - Duraluminium ALC103 - Dark Aluminium ALC104 - Pale Burnt Metal ALC105 - Polished Aluminium ALC106 - White Aluminium ALC107 - Chrome ALC108 - Pale Gold ALC110 - Copper ALC111 - Magnesium ALC112 - Steel ALC113 - Jet Exhaust ALC114 - Chrome for Lexan ALC115 - Stainless Steel ALC116 - Semi Matt Aluminium ALC117 - Dull Aluminium ALC118 - Gold Titanium ALC119 - Airframe Aluminium Jedynymi kolorami, które dają efekt lusterka są: ALC105 - Polished Aluminium, ALC107 - Chrome i ALC115 - Stainless Steel, i dlatego wydaje mi się, że jednak nie ma tu dedykowanego koloru do migów, a „polished aluminium” oznacza po prostu wypolerowane aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 pilex7- dzięki za info. Na pewno zakupię kilka alcladów na próbę i zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Drogie te farbki ale trudno. Są do kupienia na jadarhobby. Raz miałem kontakt z metalizerem aluminium modelmastera - po pryśnięciu MiG-17 tym wynalazkiem mogłem go przekazać żonie jako lusterko. I do tego nie mógł wyschnąć przez 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Mi własnie pilex7 umożliwił spróbowanie i użycie tych metalizerów. Bezwzględnie moim zdaniem najlepsze dostępne na rynku. Chcesz chrom, masz chrom (107), chcesz inną wersję metalicznej powierzchni, wybierasz inny, ale efekt zawsze jest znakomity. Warunkiem i zaleceniem jest zastosowanie dedykowanego podkładu Alclada. Chciałem więc chrom na MiGu, to się kurcze doigrałem, teraz to trudno go nawet sfotografowac, tak się błyszczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Chciałem więc chrom na MiGu, to się kurcze doigrałem, teraz to trudno go nawet sfotografowac, tak się błyszczy ;) Przynajmniej w nocy masz jasno w pokoju Nie namawiam do malowania matem, ale ciekawi mnie czy ktoś próbował malować taką powierzchnię jakimś matowym lakierem i co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Chciałem więc chrom na MiGu, to się kurcze doigrałem, teraz to trudno go nawet sfotografowac, tak się błyszczy ;) Przynajmniej w nocy masz jasno w pokoju Nie namawiam do malowania matem, ale ciekawi mnie czy ktoś próbował malować taką powierzchnię jakimś matowym lakierem i co z tego wyszło. To jest ciekawy temat do przerobienia. Farba dosc ciekawie zachowuje się od razu po nałożeniu aerografem - widac jakby wrzała przez chwilę, potem tworzy się jednolita piękna powierzchnia. Pytanie jak zachowa się na macie, uzyska strukturę wygaszonego przykładowo aluminium? Oby nie dostała tzw. gęsiej skórki czy inaczej mówiąc piaskowej faktury. Trzeba by spróbowac na jakims kawałku tworzywa i zbadac działanie. Matowy podkład przykładowo zwykła emalia humbrola nr 33 (czarny mat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Alclad robi kolor dedykowany do naszych Migów- ''polskie aluminium''. A ktory to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi