awiatik Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 I stało się, po kilku dniowym namyśle z czym by wystartować wreszcie zaczynam zabawę w trzeciej edycji konkursu. Wątek warsztatowy czas zacząć. Na dobry początek co by regulaminowi stało się zadość:"in box" a z dodatków narazie: szycia model napewno znany szerzej, formy już troszkę są zużyte co widać po wypraskach- będzie troszkę pracy z papierem i pilnikami. Z dodatków narazie tylko szycia, jak coś z jakiś dodatków dojdzie w trakcie klejenia zostanie dołączone do in boxa w tym poście. Jeszcze nie za bardzo wiem w jakie malowanko przyozdobić Bristola. Pierwotnie chciałem wykonać model w malowaniu jednego z dwóch polskich Bristoli wyposażonych w silniki RR Falcon. cdn... awiatik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Widze , ze lubisz stare samoloty . Dobrze , a co sie stalo z Devastatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Fakt : uwielbiam latające starocie. A Devastator spoczął w którejś z szuflad i spokojnie czeka na dokończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
$liwa:D Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 O widzę, że awiatik zabrał się do pracy ja też powinienem już wystartować ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Witam! Gratuluję pomysłu,fajny wybór. Rozumiem, że silnik będzie odsłoniety? Co to za sznurowania? Jak możesz, to postaraj się o ostrzejsze fotki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Witam! Gratuluję pomysłu,fajny wybór. Rozumiem, że silnik będzie odsłoniety? Co to za sznurowania? Jak możesz, to postaraj się o ostrzejsze fotki. Pozdrawiam! Miałem kilka innych pomysłów na konkurs, ostatecznie padło na Bristola. To sznurowanie to blaszka Parta, a fotki będą ostrzejsze i lepiej oświetlone.Cały czas uczę się fotografować. Silnik oczywiście będzie odsłonięty. I tak cały czas się zastanawiam nad zmianą wersji z silnikiem Hispano-Suiza. Na razie cały czas studiuję wszystko co mam na temat Fightera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Ciekawy wybór. Mam słabość do dwupłatowców w tej skali. Będę z zaciekawieniem obserwować Twój wątek. Co do zdjęć to może spróbuj przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 Koniec tego pisania , czas zacząć zabawę przy Bristolu. Już wiem że łatwo nie będzie. W porównaniu z Bristolem zabawa przy Fokkerze E-III w poprzedniej edycji konkursu ,była przyjemnością. Ale po kolei: na początek wyciąłem osłony silnika i za pomocą papieru ściernego wszystkie zbędne imitacje sznurowania itp. poza tym popracowałem przy usuwaniu nadlewek na skrzydłach Poniżej kilka zbliżeń na elementy i nadlewki Na razie tyle. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Tak patrząc na wypraski z in-boxa a a te ostatnie, to widzę różnice kolorystyczne (no chyba, że to wina fotek).Aż wyjąłem swojego Bristola w celu oględzin wyprasek no i u mnie tak jak u Ciebie na ostatnich fotkach są one szare, no ale to takie pierdoły . Działaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Witam! Gdybyś miał ochotę na spore modyfikacje i zrobienie Bristola w polskich barwach, to służę materiałami z artykułu Tomasza Kopańskiego ze starego dobrego kwartalnika "Militaria" (2/96) - "Polskie Bristole na wojnie". Pozdrawiam! PrzemekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Tak patrząc na wypraski z in-boxa a a te ostatnie, to widzę różnice kolorystyczne (no chyba, że to wina fotek).Aż wyjąłem swojego Bristola w celu oględzin wyprasek no i u mnie tak jak u Ciebie na ostatnich fotkach są one szare, no ale to takie pierdoły . Działaj dalej. To takie złudzenie optyczne ;) U mnie widać są szare: Aparat autora stwierdził pewnie przez moment że światło żarowe jest zbyt gorące by je niwelować i w dbaniu o bezpieczeństwo matrycy nie zrobił poprawki. Wypraski są szare, a instrukcja nie jest zażółknięta ;) Taki przykład w obronie autora, że pokazuje te same części. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 Gdybym fotki do in-boxa wykonał na modelarni a nie w domu , to by nie było tego niewielkiego problemu. Fakt jest taki że mój nie najnowszy aparat przy słabszym oświetleniu potrafi płatać figle- i fotki zawsze / na razie/ będą moją piętą Achillesową, ale powoli poprawiam się w tym temacie. PrzemekK- mam w swoich zbiorach ten numer Militariów, poza tym Windsock Datafile special Bristol Fighter cz. 1 i 2, Windsock datafile nr 4 , Brytyjskie samoloty w lotnictwie polskim- Kopańskiego i różne materiały z innych źródeł. Materiałów ci u mnie dostatek- teraz tylko poprawnie skleić i pomalować model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 4 listopad Dzisiaj w natłoku różnych zajęć udało mi się troszkę popracować przy modelu: - w skrzydłach doszlifowałem wszystkie krawędzie , odciąłem lotki - usterzenia - w kadłubie pousuwałem ślady po wypychaczach - i czas przyszedł na silnik i koła cdn........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 No to skoro materiałów Ci nie brak, to już tylko obserwuję i ściskam kciuki za polskie barwy. Może się jednak na takie zdecydujesz ;) .. Ja "patyczaki" to popełniam póki co z kartonu. Plastikowym na razie się tylko przyglądam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 19 Listopada 2009 Autor Share Napisano 19 Listopada 2009 Po krótkiej przerwie witam ponownie. Ostatecznie wiem że model będzie z szachownicami, a konkretnie będzie to ten samolot: Bristol nr 20.24 który pierwotnie był na stanie 10 Eskadry Wywiadowczej troszkę różnych prac poczyniłem: prace powoli, ale jednak posuwają się do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi