awiatik Napisano 30 Października 2009 Napisano 30 Października 2009 I stało się, po kilku dniowym namyśle z czym by wystartować wreszcie zaczynam zabawę w trzeciej edycji konkursu. Wątek warsztatowy czas zacząć. Na dobry początek co by regulaminowi stało się zadość:"in box" a z dodatków narazie: szycia model napewno znany szerzej, formy już troszkę są zużyte co widać po wypraskach- będzie troszkę pracy z papierem i pilnikami. Z dodatków narazie tylko szycia, jak coś z jakiś dodatków dojdzie w trakcie klejenia zostanie dołączone do in boxa w tym poście. Jeszcze nie za bardzo wiem w jakie malowanko przyozdobić Bristola. Pierwotnie chciałem wykonać model w malowaniu jednego z dwóch polskich Bristoli wyposażonych w silniki RR Falcon. cdn... awiatik Cytuj
romek Napisano 30 Października 2009 Napisano 30 Października 2009 Widze , ze lubisz stare samoloty . Dobrze , a co sie stalo z Devastatorem ? Cytuj
awiatik Napisano 30 Października 2009 Autor Napisano 30 Października 2009 Fakt : uwielbiam latające starocie. A Devastator spoczął w którejś z szuflad i spokojnie czeka na dokończenie. Cytuj
$liwa:D Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 O widzę, że awiatik zabrał się do pracy ja też powinienem już wystartować ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Cytuj
sianko Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 Witam! Gratuluję pomysłu,fajny wybór. Rozumiem, że silnik będzie odsłoniety? Co to za sznurowania? Jak możesz, to postaraj się o ostrzejsze fotki. Pozdrawiam! Cytuj
awiatik Napisano 1 Listopada 2009 Autor Napisano 1 Listopada 2009 Witam! Gratuluję pomysłu,fajny wybór. Rozumiem, że silnik będzie odsłoniety? Co to za sznurowania? Jak możesz, to postaraj się o ostrzejsze fotki. Pozdrawiam! Miałem kilka innych pomysłów na konkurs, ostatecznie padło na Bristola. To sznurowanie to blaszka Parta, a fotki będą ostrzejsze i lepiej oświetlone.Cały czas uczę się fotografować. Silnik oczywiście będzie odsłonięty. I tak cały czas się zastanawiam nad zmianą wersji z silnikiem Hispano-Suiza. Na razie cały czas studiuję wszystko co mam na temat Fightera. Cytuj
PiotrekM Napisano 1 Listopada 2009 Napisano 1 Listopada 2009 Ciekawy wybór. Mam słabość do dwupłatowców w tej skali. Będę z zaciekawieniem obserwować Twój wątek. Co do zdjęć to może spróbuj przy świetle dziennym. Cytuj
awiatik Napisano 2 Listopada 2009 Autor Napisano 2 Listopada 2009 Koniec tego pisania , czas zacząć zabawę przy Bristolu. Już wiem że łatwo nie będzie. W porównaniu z Bristolem zabawa przy Fokkerze E-III w poprzedniej edycji konkursu ,była przyjemnością. Ale po kolei: na początek wyciąłem osłony silnika i za pomocą papieru ściernego wszystkie zbędne imitacje sznurowania itp. poza tym popracowałem przy usuwaniu nadlewek na skrzydłach Poniżej kilka zbliżeń na elementy i nadlewki Na razie tyle. cdn... Cytuj
sianko Napisano 2 Listopada 2009 Napisano 2 Listopada 2009 Tak patrząc na wypraski z in-boxa a a te ostatnie, to widzę różnice kolorystyczne (no chyba, że to wina fotek).Aż wyjąłem swojego Bristola w celu oględzin wyprasek no i u mnie tak jak u Ciebie na ostatnich fotkach są one szare, no ale to takie pierdoły . Działaj dalej. Cytuj
PrzemekK Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Witam! Gdybyś miał ochotę na spore modyfikacje i zrobienie Bristola w polskich barwach, to służę materiałami z artykułu Tomasza Kopańskiego ze starego dobrego kwartalnika "Militaria" (2/96) - "Polskie Bristole na wojnie". Pozdrawiam! PrzemekK Cytuj
Halsey Napisano 3 Listopada 2009 Napisano 3 Listopada 2009 Tak patrząc na wypraski z in-boxa a a te ostatnie, to widzę różnice kolorystyczne (no chyba, że to wina fotek).Aż wyjąłem swojego Bristola w celu oględzin wyprasek no i u mnie tak jak u Ciebie na ostatnich fotkach są one szare, no ale to takie pierdoły . Działaj dalej. To takie złudzenie optyczne ;) U mnie widać są szare: Aparat autora stwierdził pewnie przez moment że światło żarowe jest zbyt gorące by je niwelować i w dbaniu o bezpieczeństwo matrycy nie zrobił poprawki. Wypraski są szare, a instrukcja nie jest zażółknięta ;) Taki przykład w obronie autora, że pokazuje te same części. Pozdrawiam Cytuj
awiatik Napisano 3 Listopada 2009 Autor Napisano 3 Listopada 2009 Gdybym fotki do in-boxa wykonał na modelarni a nie w domu , to by nie było tego niewielkiego problemu. Fakt jest taki że mój nie najnowszy aparat przy słabszym oświetleniu potrafi płatać figle- i fotki zawsze / na razie/ będą moją piętą Achillesową, ale powoli poprawiam się w tym temacie. PrzemekK- mam w swoich zbiorach ten numer Militariów, poza tym Windsock Datafile special Bristol Fighter cz. 1 i 2, Windsock datafile nr 4 , Brytyjskie samoloty w lotnictwie polskim- Kopańskiego i różne materiały z innych źródeł. Materiałów ci u mnie dostatek- teraz tylko poprawnie skleić i pomalować model. Cytuj
awiatik Napisano 4 Listopada 2009 Autor Napisano 4 Listopada 2009 4 listopad Dzisiaj w natłoku różnych zajęć udało mi się troszkę popracować przy modelu: - w skrzydłach doszlifowałem wszystkie krawędzie , odciąłem lotki - usterzenia - w kadłubie pousuwałem ślady po wypychaczach - i czas przyszedł na silnik i koła cdn........ Cytuj
PrzemekK Napisano 5 Listopada 2009 Napisano 5 Listopada 2009 No to skoro materiałów Ci nie brak, to już tylko obserwuję i ściskam kciuki za polskie barwy. Może się jednak na takie zdecydujesz ;) .. Ja "patyczaki" to popełniam póki co z kartonu. Plastikowym na razie się tylko przyglądam ;) Cytuj
awiatik Napisano 19 Listopada 2009 Autor Napisano 19 Listopada 2009 Po krótkiej przerwie witam ponownie. Ostatecznie wiem że model będzie z szachownicami, a konkretnie będzie to ten samolot: Bristol nr 20.24 który pierwotnie był na stanie 10 Eskadry Wywiadowczej troszkę różnych prac poczyniłem: prace powoli, ale jednak posuwają się do przodu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi