Skocz do zawartości

13 inch Dictator

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

I takie były początki gry w koszykówkę

Marcinie myślisz, że grali tymi kulami

Kosz już pomalowany Twoim primerem.

Dziś walczyłem z kółkami. Założyłem, że przydadzą sie koła podtrzymujące od czołgu. Niestety nie są one walcami lecz raczej rozlazłymi stożkami. Wybrałem M60 Revella. Przyklejone na jakieś nmniejsze kółeczka z Fuchsa. Miałem jeszcze wykorzystać czujniki wiatru od Abramsa, ale skończyło sie na kształtkach:

PC170424.jpg

PC170428.jpg

PC170429.jpg

PC170420.jpg

Jestem wypompowany - boki możdzierza wymagaja lekkiej korekty szpachlą - raczej nie dzisiaj. Jak widać jest nieco koślawo. Nie dałem też kołnierzy na końcach "kijków" - ot ograniczenia skali

Podesłałem foty jednemu szerokiemu gościowi z Francji, który chce to zrobić od podstw.

Ja tymczasem zbliżam się do najgorszego dla mnie etapu tj. malowania.

Co do detalizacji to kilka razy przeżuciłem złom (karton "złom w ramkach" bo mam też "złom luzem") i znalazłem fajne zastosowanie dla jażma km'u z Pantery....

Marcinie, podczas kolacji ojciec oznajmił, że mógłby mi lufę zrobić z metalu No ale wtedy nie mógłbym startować w Książu gdzie dają do podpisu, że wykonałeś samodzelenie....

Na proste projekty niebawem przyjdze czas: SNAR-10 i 2gi Whippet w barwach Freikorpsu.

Tymczasem dopasowałem czopy do łoża. Jako, że musiałem orientować się na śruby - przestrzeń za czopem wygląda nieco inaczej niż w realu

Dodatkowo dałem nowy stopień, oryginał z żywicy złamał się po raz drugi i machnąłem na niego ręką.

PC190445.jpg

PC190446.jpg

PC190452.jpg

i porównanie z rzeczą 1:1

PC190444.jpg

• 2 weeks later...

Panocku ileż radości czerpię ja, zwykły szaraczek, oglądając fotografie, na których widnieje model, ale nie taki zwykły, najzwyklejszy model- model unikatowy, dzięki któremu modelarstwo jest czymś więcej niż kupką plastiku skroploną klejem...

Ślę pozdrowienia.

Dziś odebrałem tabliczkę - 2PLN

Z...jawiskowa . Nie kopsnąłeś się przypadkiem o jedno 0 ? Przydałaby się jakaś "skala zapałkowa" dla orientacji w rozmiarze, bo niska cena wynika pewnie z małej powierzchni tabliczki...

To jest czarny plastik pokryty jakąś metaliczną farbą i grawerowany laserowo, tak? Robiona w tym samym punkcie, który mi polecałeś (na jednym z poznańskich osiedli, nie pomnę którym). Ładnie się to to komponuje z "cokolikiem". I te ubytki w drewnie... od razu czuć, że scenka "sprzed wieków" .

Proszę nie używać na forum wulgaryzmów. Ani miękkich, ani ostrych Jest tyle innych słów.//reggy

Kaziu, możliwe, że ostatnio pisałem o punkcie na osiedlu miedzu rondem Żegrze a Starołęka - tam robią laserowo na mosiądzu. Cena była jak sie okazało wysoka bo 30PLN. Ta tabliczka z punktu przy rondzie Śródka (mam wizytówki obu). Ta technika nazywa się bodaj "graweron". Jest to około 1mm blaszka, barwiona z zewnątrz na kolor "złoty". Tym razem płaciłem 2PLN - blaszka jest 25x50mm (przy Scorpionie była większa i płąciłem 5PLN).

Technika ta to chyba jakiś nadruk. Podczas przyklejania upaprawłem ją Poxipolem i po zalaniu debonderem literki zaczeły puszczać kolor. Szcześliwie szybko wytarłem i jest OK. Ta technika sprawia wrażenie nieco rozmytych konturów (może dlatego, że grawerowanie daje zagłębienie)

W tym punkcie grawerują też laserowo, ale na jakimś laminacie, który jest dość gruby.

• 1 month later...

Marcinie rozdziewiczyłem dziś (acz z ciężkim sercem) zestaw oleji. Jeszcze raz dzięki.

P2180773.jpg

Na focie mój "white spirit" - bardzo fajny (w działaniu) i zero śmierdzenia

Pobawiłem się jeszcze dwoma kolorami i dorobiłem łby gwoździ.

P2180774.jpg

To się cieszę, że oleje przypasiły

Dzisiaj podłubałem kilka chwil przy podstawkach. Pomaziałem też woźnicę do Sentinela. Pewnie w środę wieczorkiem dam zdjęcia.

A co tam szykujesz na Bytom?